Podziel się wrażeniami!
Witajcie,
Pomóżcie proszę, bo kupiłem 49xg9005 + sounbar JBL i mam ochotę ten TV wyrzucić do kosza
TV posiada mnóstwo błędów w oprogramowaniu, ale jeden irytuje mnie najbardziej, więc opiszę go i jeśli ktoś z Was wie, jak może mi pomóc, będę ogromnie wdzięczny.
TV mam podpięty z sounbarem JBL przewodem optycznym. JBL ma opcję auto włączania/wyłączania, której nie idzie wyłączyć. Rzecz w tym, że TV, nawet kiedy jest wyłączony, wysyła sygnał przez gniazdo optyczne i soundbar mi się ciągle wybudza. Jest to o tyle kuriozalna sytuacja, że nauczyłem pilota od TV sterować JBL'em i teraz gdy włączam TV (przez naciśnięcie przysku power na pilocie TV), soundbar również reaguje na tą komendę, a jako że ciągle jest wybudzany przez TV, w tej sytuacji po prostu się wyłącza i ten g...y TV już go nie uruchamia ponownie pomimo, że sygnał przez przewód optyczny cały czas jest wysyłany. Dodam, że nawet, jeśli sounbar wyłączę z jego pilota i TV jest wyłączony, to po jakimś czasie soundbar się wybudza i tak. Wiem, że chodzi o to źródło, bo gdy odłączyłem przewód optyczny od TV to soundbar już się nie wybudzał sam. Nie mogę podłączyć sounbara przez HDMI ARC, bo JBL ma tylko WYJĆIE HDMI ARC i TV ma też tylko WYJŚCIE HDMI ARC.
Żeby nie było, że wyolbrzymiam i się wkurzam niepotrzebnie na TV to dodam kilka jego mankamentów:
1. Nie widzi nowszej wersji s/w mimo, że na stronie Sony ona jest. Pobrałem na USB i zainstalowałem.
2. Co jakiś czas, mimo, że do internetu jest podpięty przewodem (kat 6) TV traci kontakt z siecią. Tzn niezupełnie, bo np Deezer działa w ograniczonym zakresie, ale np YouTube już pokazuje, że nie ma dostępu do sieci. W ustawieniach oczywiście jest, że TV ma dostęp do sieci i ma przypisany IP. Pomaga jedynie odłączenie TV na chwilę z prądu, bo samo wył/wł nie pomaga.3
3. Przed aktualizacją, kiedy miałem TV podłączony po HDMI ARC + optyczny, sounbar był widoczny na liście Bravia Sync. Po aktualizacji s/w TV już twierdzi, że nie ma żadnego urządzenia podłączonego (dlatego olałem to i odłączyłem HDMI ARC w TV->HDMI IN w JBL
Zachciało mi się Android TV...
Pytanie: Czy da się zrobić, aby przy wyłączeniu TV z pilota, sygnał z gniazda optycznego również się wyłączał. Nie rozumiem, dlaczego TV w trybie stanby wciąż ma aktywne porty i zużywa prąd.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Problem rozwiązany. Nie wiem, co było przyczyną, ale po odłączeniu dekodera TV internetowej, TV wykrywa sounbar i wszystko działa. Dziwna sprawa.
Zgodnie z zaleceniem supportu, odłączyłem przewód optyczny i połączyłem soundbar z TV przewodem HDMI ethernet i nadal nic. TV nie widzi nadal soundbara na liście sync. Zrobiłem factory reset i to samo.