Podziel się wrażeniami!
Mam ten model od 1,5 roku i nigdy z EPG/Guide TV naziemnej nie było problemu. Od jakiegoś miesiąca w kilku pozycjach przeważnie z całego muxa, zamiast programu EPG jest "brak informacji".Kiedy przełączę obraz na taki program, to natychmiast EPG wczytuje wszystkie informacje na programach danego muxa. Jadnak kiedy przełaczm kanały i po chwili wchodzę w EPG to znów brak informacji na tym samym albo inny muxie na kilku lub wszystkich programach z danego muxa. Taka sytuacja powstała samistnie, gdyż na TV nic nie było instalowane i wogóle nie dokonywano żadnych zmian w konfiguracji czy ustawieniach. Przywrócilem już nawet ustawienia fabryczne i EPG dzialało dobrze może 2-3 dni i sytuacja zaczęła się powtarzać, najpierw z 1 programem, póżniej kilkoma aż do całego muxa lub nawet 2 - tak postępowało to systematyczne na coraz większej liczbe programów. Czy ktoś spotkał się z podobnym problem ?
@mack755Podłączyłem dekoder dvb-t i jest całe EPG. Żadnych braków. W przypadku satelity ogólnego są duble kanałów. Na jednych jest całe EPG, a na innych okrojone lub wcale nie ma.
@jawalaTen sam problem z EPG występuje u kolegi @wolfmar i na moim telewizorze. Więc na chłopski rozum nie dotyczy to tylko Twojego pojedyńczego odbiornika. Problem dotyczy prawdopodobnie wszystkich odbiorników z oprogramowaniem v5.381. Od około 1,5-2 miesięcy oprócz EPG wystąpiły również inne drobne niedociągnięcia. Na przykład brak zapamiętywania zmian kolejności aplikacji , o których wspominał zbygaaj.
Tyle, że zmiana oprogramowania miała miejsce wiele miesięcy temu, i po zmianie wszystko działo dobrze, więc jak wytłumaczysz to, że takie błędy pojawiają się od 1-2 miesięcy ?
Edit: Ok zmiana oprogramowania była nie tak dawno - w marcu ale nie przypominam sobie aby po niej wystąpiły błędy w EPG, to zaczęło dziać się później najwcześniej w czerwcu.
Edit 2: I wogóle nie mogłem znaleźć na temat tego problemu żadnych postów, więc sam założyłem temat. Wniosek taki, że albo to nie jest powszechny problem i wskazywało by to na usterke TV albo ludzie nie zwracają na to uwagi, w co wątpię.
@jawalaDrobne aktualizacje i zmiany są wprowadzane w naszych odbiornikach bez nowego oprogramowania. Wczoraj np. była u mnie aktualizacja HELP. Jedną z przyczyn może być np. zamiana TVP Rozrywka na TVP Sport. To było akurat około dwóch miesięcy temu. Kilka lat temu po wprowadzenie TVP1 i 2 w hd prawie wszystkie telewizory oprócz Sony miały olbrzymie problemy z ich odbiorem.
Postów w tym temacie nie ma , gdyż większość posiadaczy telewizorów Sony korzysta z usług płatnych operatorów. Ja mając dostęp do czeskiej dvb-t mogę oglądać np. CT Sport w prawdziwym hd , czyli 1080p/50Hz.
właśnie, tak jak napisał kol. leczech - mało tu osób korzystających z naziemnej dlatego odpuściłem sobie tu pisanie o problemach związanych z tą telewizją. Fatem jest, że EPG pogorszyło sie u mnie ewidentnie niedawno (lipiec?) a co dziwniejsze najbardziej pogorszyło się na TVP1/TVP2. Kiedyś nie wyświetało programów na kilka godzin przed transmisją ale już ok 2 godz przed nią było OK. Teraz bywa że 30 min przed transmisją nie ma następnego programu co bywa uciązliwe jesli chcę zaprogramować a muszę odejśc od sprzętu lub kiedy chcę coś nagrać w nocy. Jak napisałem wcześniej uruchomienie danej stacji najczęsciej nie powoduje przywrócenia EPG. No ale poczekamy zobaczymy...
Wczoraj puściłem sygnał nie bezpośrednio to telewizora ale przez Arivę do telewizora - objawy te same. Wydaje się że coś u nadawcy nie działa. Sygnał w telewizorze to 100% jakości a siła to 93%. Ariva wskazuje minimalnie mniej ale być może to kwestia kryteriów oprogramowania sprzętu.
Ok. ale ja korzystam tylko z naziemnej tv i obecnie nie mam EPG wogóle na ok. 8 programach (ani w czasie rzyczywistym ani w przyszłym - jest napis "brak informacji o zdarzeniach" tak jak na wcześniejszych fotkach). W takim razie co mam robić, bo TV jeszcze tylko do listopada na gwarancji, a raczej jest to problem SONY i nie muszę wiedzieć czy to problem softwarowy czy hardwarowy - guzik mnie to obchodzi, tv nie działa tak jak powinien. Zgłaszać serwisowi ?
Witam,
Skonultowałem temat jeszcze raz z supportem - oto ich zdanie w tym temacie:
Każdy z klientów zgłaszających podobne problemy powinien w pierwszej kolejności sprawdzić sygnał, przeprowadzić aktualizację oprogramowania (jeśli jest możliwa), następnie wyczyścić pamięć podręczną (Pamięć i resetowanie - Dane w pamięci podręcznej) oraz na koniec przywrócić ustawienia fabryczne, jeśli problem występowałby nadal. Warto również sprawdzić jak telewizor zachowuje się po podłączeniu do innej anteny, jednak z powodu (zazwyczaj) braku możliwości wykonania tego w warunkach domowych z pomocą może przyjść autoryzowane centrum serwisowe. Jeśli odbiornik jest na gwarancji to serwis odbywa się w ramach wizyty domowej oraz w razie potrzeby technik transportuje TV do serwisu, więc klient nie musi martwić się o dostarczenie odbiornika do centrum serwisowego.
Pozdrawiam
Więc zgłaszam sprawę do serwisu, wszystkie opisane czynności wykonałem. Serwis oczywiście nic nie zrobi ale być może zmotywuje Sony do poprawy oprogramowania.
@jawalaW ostatnich postach rozmawialiśmy z kolegą @wolfmar tylko o naziemnej cyfrowej. Z fotek wynika ,że Twój problem występuje tylko na jednej częstotliwości , na której nadaje mux-1. Przydałoby się trochę informacji o Twojej instalacji antenowej. Przed serwisem jeszcze można wykonać najbardziej według mnie skuteczny reset ze zmianą koloru diody. Kolega zbygaaj wcześniej gdzieś podał link do tego resetu.