Podziel się wrażeniami!
Witam.
Postanowiłem zrobić test zużycia prądu u mnie i o to wyniki.
W trybie czuwania - 22W , po ok 30min - 0W
pulpit androida - 75W
Oglądanie TV iptv - 50-75W , zależy jaki program
Podłaczony dysk zewnętrzny pod usb, tryb obrazu kinopro HDR , odtwarzacz wbudowany
pulpit, ikony filmów - 87W
film Marsjanin 65-165W
film Tomb Raider 2018 - 55-165W
Aquamam - 69-171W
LG demo Cymatic Jazz - 150-178W
Demo Nasa HDR DolbyVision - 60-165W
Demo landscape.60.dm1 HDR DolbyVision - 60-165W
Aplikacja Netflix
film 6 Underground HDR DolbyVision - 75-167W
film Nasza Planeta, lodowe światy HDR DolbyVision - 69-162W
film Czarna Lista bez HDR - S01 odc.01 - 57-83W
Konsola Xbox one x przez HDMI
pulpit, tryb obrazu gra bez HDR - 93-115 , zależy jakie jest tło gry
gra Battlefront 2 tryb obrazu gra, HDR , pulpit - 168W
mapa Kashyyyk, szturm - 123-164W
gra Forza4 , tryb obrazu gra, HDR
pierwsza plansza, auto jedzie przez wszystkie pory roku - 123-170W
jazda w pochmurny dzień, wiosna lub jesień 125-169W
Kraina LEGO, pochmurny dzień , lekko pada deszcz 132-172W
Xbox, aplikacja Netflix, tryb obrazu gra, HDR DolbyVision
film Czarna Lista S01 odc.01 - 85-155W
film 6 Underground - 87-161W
Wszystkie ustawienia obrazu były domyślne, pobór prądu uzależniony od scen w filmach i grach.
Ciemne to mniej a jasne to więcej, wiadomo. Wiekszość filmu można przyjąć że ok 140W.
Robiłem to takim miernikiem wkładanym do gniazdka.
U mnie chyba najbardziej właśnie pomogło wyłączenie aktualizacji przewodnika w trybie czuwania i sformatowanie pamięci ( dysku twardego) na którym trzymam jakieś filmy czy zdjęcia do formatu FAT32 zamiast NFTS. Może być ponoć także exFAT. To spowodowało, że i owszem telewizor wybudza się po wyłączeniu kilkanaście razy w nocy ale tylko na momenty po kilka sekund a nie prawie cały czas jest w trybie, w którym pobiera większą ilość prądu. Mnie do szukania zmusiła właśnie głośna nocna praca drugiego twardego dysku na którym mam nagrania robione przez tv. Mielił praktycznie bez przerwy, teraz wyłącza się kilka lub kilkanaście minut po wyłączeniu tv. A co do mulenia, to jest na internecie sporo materiałów o wyłączaniu nieużywanych aplikacji, czyszczeniu ich pamięci, czy otwieraniu ukrytej opcji menu {opcje programistyczne} w którym możemy również odciążyć procesor telewizora obciążony niepotrzebnymi zajęciami. Suma summarum nie widzę u siebie praktycznie żadnych zwiech czy zamuleń i jak gdzieś pisałem nie mam się praktycznie do czego przyczepić w tym tv.
Najnowsze "dziecko" Sony A95K na matrycy QD, taki sam problem jak w innych TV opisywanych przez forumowiczów. Zastanawiam się na listwą a z pilotem, aby na noc wyłączać z prądu. Czy takie wyłączanie na dłuższą metę nie jest szkodliwe dla telewizora?
Witam. Posiadam KD-55XG9505 i mam (raczej miałem) ten sam problem z poborem ok 26 W na czuwaniu. Kupiłem gniazdko Gosund EP2-1 Wi-Fi w tamtym roku za ok 30 zeta(promka) i ustawiłem wyłączanie w nocy i włączanie popołudniu. Od ponad roku Tv działa bez problemów.
Mam ten sam problem z flagowym top modelem z 2020 roku 65XH9505 gdzie pobór nocny po wyłączeniu odbiornika pilotem był na poziomie 30 wat . Zastosowałem programowalne gniazdko WiFi .Przykładowo od 23:50 do 8:00 mam go wyłączonego.
Należy pamiętać że wyłącznie telewizora OLED od prądu jest nie dozwolone i skutkuje uszkodzeniem ekranu.
"Należy pamiętać że wyłącznie telewizora OLED od prądu jest nie dozwolone i skutkuje uszkodzeniem ekranu"
Nie boisz się, że jednak uszkodzisz TV, odłączając go od prądu kablem zasilania?