Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam kilka problemów z pilotem do tv:
1. Muszę pilotem namierzyć prosto na telewizor aby normalnie funkcjonował(Wymiana na nowe baterie niepomogła)
2. Czasami po naciśnięciu (może przy przytrzymaniu przycisku przez sekunde) Vol- ścisza telewizor do 0.
Czy te problemy to normalne w tym modelu czy u mnie coś jest nietak?
Kupiłem go rok temu w listopadzie wiec jest jeszcze na gwarancji.
Wydaje mi się że działa tak od początku. Myślałem że to normalne w tym tv aż zobaczyłem u znajomego jak na innym modelu sony kreci pilotem po całym pokoju i normalnie działa.
Wydaje mi się że dioda się nie przesuneła gdyż namieżając pilotem w logo sony nieważne jaka odległość, pilot normalnie działa.
No ja też mam że działa praktycznie w każdym kierunku. A pilot ma taki sam? to jeśli podobny to, zobacz może twój też zadziała na jego tv. Jeśli zadziała będziesz wiedział gdzie jest problem. Co do sklepu to na pewno będą kręcić, ale trzeba próbować wszystkiego, ewentualnie dzwoń na serwis. Mam pytanie czy po tej aktualizacji nie masz problemów z urządzeniem podłączonym do tv np dekoder. Chodzi mi o to że u mnie wcześniej było tak że pilotem wył dekoder wył się tv teraz muszę użyć pilota od tv żeby go wyłączyc a ty jak masz?
Ok Pokombinuje. Skoro u ciebie działa w różnych kierunkach to i u mnie powinno. Czyli jednak gdzieś jest problem.
Dzięki za odpowiedź.
Co do twojego pytania to sorry ale nie pomogę. Pod tv mam tylko podłączone xbox i dysk zewnętrzny.
Dzwoniłem na infolinie. Pani stwierdziła że jeśli trzymam pilot na wprost telewizora i działa to pilot jest sprawny. Jeśli gdzieś skręce pilotem to pilot niema prawa działać bo sygnał idzie tylko na wprost do telewizora.
Mam prośbę do was: możecie napisać jak to u was jest z działaniem pilota do TV?
To widzę że pomogla
Może spróbuj wyciągnąć baterie poklikaj przyciskami, w ten sposób rozprogramujesz pilota włóż baterie i zobacz, może pomogło. Możesz sprawdzić pilota czy dioda świeci i w którym miejscu jest odpal w telefonie kamerkę i nakieruj pilota jak byś włączał kamerkę, naciskaj przyciskami i zobacz czy dioda działa,czy czasem nie jest przesunięta. Jeśli tv na gwarancji zareklamuj pilota lub jak możesz sprawdź innym pilotem uniwersalnym, bo czasem to nie jest wina pilota tylko czujki w TV. Daj znać czy temat pozostał czy może znalazłeś rozwiązanie. Pozdrawiam
Spróbuj wyjąć baterie, wcisnąć przycisk włączania na pilocie od 3 do 5 s i włóż baterie.
Zrobiłem test: wyciągnołem baterie przytrzymałem przycisk wył przez 5 sek, ponaciskałem różne guziki włożyłem baterie i bez zmian(pilot działa tylko jak go skieruje na wprost telewizora). Test z kamerką: dioda po naciskaniu przycisków świeci się w prawym górnym rogu pilota. Pozostał jeszcze test z pilotem uniwersalnym. Jutro pożyczę od znajomego i sprawdzę.
Witam,
Temat problemów z pilotem był poruszany również tu:
https://community.sony.pl/t5/android-tv/sony-kd55xf9005-android-9/td-p/3744320/page/2
Pozdrawiam
Czy jest może odpowiedź od supprortu na mój problem?
Odpowiedź poniżej:
W przypadku problemów z pilotem, uprzejmie proszę o wykonanie poniższych kroków:
- wyjęcie baterii
- wciśnięcie przycisku włączania na pilocie od 3 do 5 s
- włożenie baterii