anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

65XG9505 clouding co robić?

profile.country.PL.title
luke_santi_g
Poszukiwacz

65XG9505 clouding co robić?

Dzień dobry, prosiłbym o poradę czy warto reklamować występujący clouding podczas przełączania programów testu czarnego ekranu, na filmach, TV, czy graniu nie występuje.IMG_1050.jpgIMG_1052.jpgIMG_1062.jpg

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

luke_santi_g,

Każdy użytkownik ma własne preferencje dotyczące odbioru kolorów. Jeśli chcesz uzyskać maksymalną czerń powinieneś poprawnie skalibrować telewizor pod Twoje potrzeby. Instrukcję dot. kalibracji znajdziesz tutaj: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00126919

profile.country.PL.title
luke_santi_g
Poszukiwacz

Rozumiem, każdy ma inne preferencje ale tu głownie chodzi o miejsca które nie powinny być jasne. Chodzi mi o miejsca które zaznaczyłem strzałką. Lokale wygaszanie jest włączone na "duże" co niweluje ten problem podczas oglądania filmów czy grach.

Czy ten problem może być większy lub mniejszy w zależności od konkretnego modelu?

Czy taka jest "uroda" telewizorów z bezpośrednim podświetleniem?

Czy problem może z czasem ustąpić bądź się nasilić?

IMG_105000.jpg

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Przy FullArray wg mnie wygląda to średnio. Niestety w praktyce wychodzi, że jeden egzemplarz drugiemu nie równy. Jeśli masz możliwość sprawdź gdzieś na inny egzemplarzu i w razie co reklamuj.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
luke_santi_g
Poszukiwacz

dodam jeszcze, że na szarym tle wyszły takie "brudne" pasy. Czasem można to zauważyć na różnego rodzaju treściach wideo: od YT przez programy tv po filmy BD.IMG_1066.jpg

profile.country.PL.title
Lumbagoo
Doradca

Sztuka sztuce nie równa, wszystkie panele LED i również OLED będą się od siebie różnić w pokryciu światłem. Czy na innych kolorach tablic również pojawiają się pasy? Jeżeli chodzi o wygaszanie to trzeba pamiętać, że ma ograniczoną liczbę stref i jest ono stworzone typowo pod odbiór filmów. Jeżeli podczas seansu nie widzisz problemów z wygaszaniem to moim zdaniem wszystko jest ok. W zależności od polityki sklepu w którym kupiłeś, możesz spróbować po negocjować wymianę na inną sztukę.

Wrzuć screen z ustawień obrazu.

profile.country.PL.title
luke_santi_g
Poszukiwacz

Telewizor został na tą chwile zwrócony do sklepu. Czekam za nową sztuką.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Daj znać jaki rezultat po wymianie.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
luke_santi_g
Poszukiwacz

Witam ponownie, nowa sztuka prezentuje obraz taki.

Jeśli chodzi o obraz na HDMI bez sygnału jest o niebo lepiej.

Natomiast sprawa samego podświetlenia, wychodzi lepiej niż poprzednio ale mimo to widać dość mocno podświetloną dolną cześć matrycy na czarnym tle. Lewej stronie zdarza się zaświecić przy odpowiednich warunkach, niestety nawet podczas ciemnych scen w filmach. Na prawdę, wychodzi na to, że co sztuka to co innego ze sobą reprezentuje. Mimo to uważam, że za taką kwotę to produkt powinien być dopracowany. W chwili wolnej wrzucę ustawienia ekranu. Daję temu TV tydzień czasu, żebym się przekonał do jego wad.IMG_1083.jpgIMG_1084.jpg

profile.country.PL.title
wucash666
Użytkownik

Miałem dylemat co do wyboru między XG95 a XG85 ale przy rozmiarze 85 cali. Wiadomo FALD był podstawowym argumentem za X95 jednak dopłata 5000 to juz jednak za dużo. Wybór padł na 85XG8596. Powiem tak gdybym miał taki clouding jak pokazujesz na drugim egzemplarzu oddałbym na drugi dzień. Bez przesady topowy model LED z Full Array Local Dimming i takie kwiatki. Ja na szczeście trafiłem na model bez cloudingu i jestem naprawdę zadowolony, no i 5k w kieszeni...