Podziel się wrażeniami!
jak w temacie można pobrać Nougata ze stronki i wymieniać się spostrzeżeniami zobaczymy co się zmieniło co ulepszyło a co s.......pitoliło
2015 i 2016 seria W :
https://www.sony.pl/electronics/support/lcd-tvs-android-w75xc_w80xc-series/kdl-50w755c/downloads/000...
2015 i 2016 seria X i XD:
https://www.sony.pl/electronics/support/lcd-tvs-android-xd93xx_x93xxd_xd94xx_x94xxd-series/kd-65xd93...
Panie i Panowie, wg mnie nie ma znaczenia jak się robi update. W przypadku aktualizacji OTA jak i tej przy użyciu pamięci wymiennej ściąga się jeden plik, który jest spakowany. W tym przypadku użytkownik sam musi rozpakować go do innej lokalizacji np. do innego folderu i potem już rozpakowany plik z rozszerzeniem *.pkg przenieść do folderu głównego pendriva. W takiej sytuacji mamy pełną kontrolę nad tym co kopiujemy. Przecież jak wystąpią błędy przy ściąganiu, np. niecały plik się ściągnie na dysk - będziemy o tym wiedzieć, gdyż plik się nie będzie chciał rozpakować (nie pozwoli mu na to test CRC, który każdy program do archiwizacji posiada i wykonuje go zawsze przed finalizacją zapisu pliku). W przypadku aktualizacji typu OTA oprogramowanie TV ściąga plik zip, rozpakowuje go i potem dokonuje lub nie dokonuje aktualizacji. W tym przypadku użytkownik nie ma wpływu na "jakość" pliku. Android sam decyduje, czy test crc przeszedł pomyślnie i przechodzi do procedury aktualizacji oprogramowania. To prosty algorytm, który wykonuje kilka czynności przed uruchomieniem aktualizacji.
Moi zdaniem w przypadku aktualizacji OTA czyli tej przeprowadzanej przez TV automatycznie, może dojść w trakcie jej przeprowadzania do problemów z siecią internet, przepięcia, zaniku napięca i to może mieć wpływ na aktualizację. Ale tym problemem obarczone są obydwa typy aktualizacji. Więc moim zdaniem jeden i drugi sposób jest dobry, ale ze wskazaniem na aktualizację za pomocą pendriva, gdyż w tym przypadku mamy pełną kontrolę nad procesem aktualizacji. Po drugie nie musimy czekać na pojawienie się aktualiacji OTA (czasami to trwa nawet kilka kilka tygodni po ukazaniu się oprogramowania na stronie Sony) i możemy od razu przejśc do aktualizacji TV. Dodam jeszcze, że w obecnym biuletynie Sony nie ma nic na temat przeprowadzenia procedury "factory reset". Stąd należy postawić pytanie czy inżynierowie Sony sobie poradzili z tym problemem i po aktualizacji oprogramowania następuje czyszczenie plików konfiguracyjnych? Czy też zapomnieli o tym napisać w biuletynie i znów zaczną się kłopty po przeprowadzeniu aktualizacji. Ja mam bardzo duże doświadczenie w aktualizacji firmwaru czy oprogramowania w telefonach komórkowych czy tabletach opartych o platformę Android i tam zawsze wykonywałem "factory reset" po wykonaniu aktualizacji. To jest tylko moja sugestia, a nie konieczność. Ja przed kolejnym updatem nakręcam sobie krótki film, w którym filmuje wszystkie ustawienia TV, co do których dokonywałem zmian i potem po aktualizacji sprawdzam, czy coś się zmieniło. Jeżeli występują jakieś problemy z działaniem TV bezwzględnie wykonuje factory reset i za pomocą nagranego filmu przywracam poprzednie ustawienia - o ile nie są niezgodne z nowym oprogramowaniem układowym.
Pozdrawiam wszystkich.
Jestem po aktualizacji oprogramowania. Pierwsze odczucia pozytywne, aczkolwiek nie naprawili błędu, który zgłaszałem z dwa razy na support sony. Polegającego na braku wyświetlania rodzaju źródła obrazu "Telewizja Kablowa" w górnym lewym rogu ekranu bezpośrednio po przełączniu np. z HDMI 1 na HDMI 2 (u mnie: "Telewizja Kablowa"). W tym miejscu wyświetla się losowe oznaczenie np. DVD lub Gra czy Dodatkowe. Wydaje mi się, że Ten skrót jest za długi i pewnie w tym polu brakuje miejsca, aczkolwiek jak oznacze rodzaj wejścia jako "Dodatkowe" to nazwa wyświetla się poprawnie. Dodam jeszcze, że po naciśnięciu przycisku pilota Source po lewej wyświetlają się wszystkie aktywne źródła obrazu i nazwa "Telewizja Kablowa" wyświetla się poprawnie.
Czy ktoś może potwierdzić czy u Was występuje ten sam błąd?
2. Obraz jak dla mnie jest lepszy niż był wcześniej. Na razie zostawiłem ustawienia kalibracji ekranu z poprzedniego softwaru. Obraz jest ostrzejszy i kolory sa lepsze. Może to złudzenie, ale wydaje się że jest znacznie lepiej niż było wcześniej.
Jak na razie nie mam dalszych uwag.
Witam Forumowiczów
Wczoraj pojawiła się możliwość pobrania aktualizacji z poziomu telewizora.
Przeprowadziłem aktualizację i wydaje się ok. Po aktualizacji przywróciłem
ustawienia fabryczne.
Misiek1955
Czy możesz sprawdzić poprawność wyświetlonych nazw żródeł obrazu przy ustawieniu nazwy żródła "Telewizja Kablowa"? Dziękuję.
Jeżeli chodzi o wyświetlenie TELEWIZJA KABLOWA to nadal nie działa,wszystkie inne warianty działają wraz z własną nazwą a to za cholerę nie działa,pozdro.
Również wczoraj dostałem aktualizację W755
wszystko działa jak działało żadnych drastycznych zmian ani niestety poprawek
Dalej w opisie nastepnego programu powielana jest linia poprzedniego
Witajcie!!!
Na początek chciałbym wszystkim życzyć Wsołych Świąt!!!
Wczoraj zapodałem 7'demkę przez OTA.
Po uruchomieniu strasznie zacinał, ale po jakimś czasie wszystko się ustabilizowało.
Mam wrazenie, jakby obraz był lepszy, ale nie wiem, czy to nie złudzenie - porównać się nie da 😞
Po włączeniu motionflow na wyraźny, obraz jakby robił się bardziej wyrazisty - na poprzednim sofcie tego nie zauważyłem.
A teraz pytanie. co robicie, żeby przyspieszyć działanie telewizora?
Ja wyłączyłem niepotrzebne aplikacje systemowe (te, które się dało), wyłączyłem automatyczną aktualizację oraz synchronizację konta google - uważam, że kontakty, kalendarz, czy dane aplikacji nie są mi potrzebne do synchronizacji i w ogóle nie wiem po co to.
Zastanawiam się, czy wyłączyć jeszcze procesy w tle w ustawieniach dewelopera (trzeba to włączyć - jest ukryte).
Pozostaje jeszcze jedna przydatna sprawa - SECRET PRO.
Ktoś już próbował?
Można np wyłączyć niechciane aplikacje z tych polecanych.
Sony's SECRET PRO Settings EXPLAINED!
Ja zasadniczych różnic w jakości obrazu nie zauważyłem. Może dlatego ,że od wczoraj mam dostęp do pięciu czeskich naziemnych kanałów hd(1080p). Jakość tych kanałów najbardziej mi odpowiada.