Podziel się wrażeniami!
Witam. Zakupiłem Sony XH 9096 i po uruchomieniu system kazał mi podpiąć dekoder nc+ pod HDMI 3 ARC i wszystko niby dobrze i ok. Pojawia się pytanie, dlaczego nie działa na innych portach HDMI oraz czy jeżeli kupię soundbar to soundbar też muszę podpiąć pod hdmi ARC a nie mam dwóch takich wejść...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Oj Kolego słabo czytałeś...
Ale ok - to tak :
1.każde wyjście HMI powinieneś mieć możliwość sobie ustawić jako ulepszone tj ARC
2.ARC służy przede wszystkim do przekazania np sygnału Dolby Digital z dekodera do TV ,abyś mógł z tego TV przekazywać ten sygnał dalej np do amplitunera (ja tak mam , i też dekoder cyfry + 4K)
Pzdr
Witam,
wpisz w szukajkę złącze ARC , a wszystko zrozumiesz.
Miłej lektury.
Pzdr
Ok wpisałem. Złącze ogólnie pozwala na przesyłanie wysokiej jakości obrazu i dźwięku. Zatem skoro mam dekoder 4K to obsłuży go tylko wejście ARC, dobrze rozumiem? Ogólnie to nie przeszkadza mi to w tej chwili,ale gdy kupię soundbar to gdzie mam go podłączyć? Proszę bardzo o pomoc, bo już ręce rozkładam...
inne wejścia też obsłużą ten dekoder. Ja mam pod Hdmi 2 a do Hdmi 3 arc podłączony jest amplituner.
Jak to zrobić żeby podłączyć pod HDMI 2? System nie chce przyjąć tego wejścia dla dekodera i żeby oglądać musi być HDMI 3 ARC...
Oj Kolego słabo czytałeś...
Ale ok - to tak :
1.każde wyjście HMI powinieneś mieć możliwość sobie ustawić jako ulepszone tj ARC
2.ARC służy przede wszystkim do przekazania np sygnału Dolby Digital z dekodera do TV ,abyś mógł z tego TV przekazywać ten sygnał dalej np do amplitunera (ja tak mam , i też dekoder cyfry + 4K)
Pzdr
Dodam ,że powinieneś bez przeszkód podłączyć soundbar...
Dziękuję bardzo. Jak będę miał soundbar to podłączę go do ARC a dekoder nc+ 4k ultrabox spróbuję podłączyć do tego soundbara. Dziwne tylko, że tv na siłę każe mi podłączać pod hdmi 3, no ale będę próbował metodą prób i błędów
Znalazłem. Ustawiłem wejście Hdmi 4 jako ulepszone z dolby vision i poszło teraz bez problemu dołożę soundbar. Dziękuję za przydatne wskazówki i zamykam temat pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz ukłony.