Podziel się wrażeniami!
Mam problem z odtwarzaniem dźwięku dolby digital 5.1 w apmlitunerze Sony STR-DEH500
TV Bravia KD-49XD7005 podłączony do amplitunera kablem optycznym.
Do TV podłączony jest dekoder (turborekorder) NC+ kablem HDMI.
Podczas odtwarzania na TV kanałów z dekodera z dźwiękiem DD 5.1 (np. Canal+ lub MTV) amplituner wykrywa prawidłowo dźwięk DD 5.1 (amplituner ustawiony na automatyczne wykrywanie rodzaju dźwięu).
Kiedy na TV włączany jest dźwięk DD 5.1 z np. Youtube to amplituner wykrywa tylko stereo.
Jak ustawienia wybrać aby dźwięk był w formacie dolby digital 5.1 również z youtube'a.
Czy wogóle takie ustawienia sa dostępne ?
NIewiem jak sprawa wygląda z innych źródeł np. USB czy aplikacji NETFLIX
Może miał ktoś podobne doświadczenia.
Dziękujemy za zaptanie.
Ostanimi czasy na naszym forum pojawił się problem, który moze być pokrewny.
https://community.sony.pl/t5/telewizory/problem-z-dzwiekiem-w-serwisach-internetowych/m-p/2291206
Proponujemy spróbować tego samego sposobu aby rozwiązać problem, mianowicie:
Prosze spróbować równolegle z HDMI podłączyć urządzenia kablem optycznym, albo przez złacze cyfrowe SCART. Któreś z tych złącz kino i TV na pewno posiada.
Czekamy na informację zwrotną.
Pozdrawiamy, zespół Sony
Mam czasem wrażenie że aby prawidłowo widziały się urządzenia, ważna jest kolejność ich włączania. Czasem muszę resetowac tv jak w czasie już działającego video chce włączyć amplituner. Więc na czysto przy uczcie kinowej włączam ampli pierwsze a następnie tv. Wtedy android działa stabilnie i wszystko widzi prawidłowo.
Niestety nic nie pomaga. W dalszym ciągu TV przesyła dźwięki DD 5.1 tylko z kanałów z dekodera NC+.
Na chwile obecną YouTube nie obsluguje dzwieku przestrzennego w standardach Dolby czy DTS. Mozna wrzucac material z dzwiekiem DD, ale jest to konwertowane do stereo.
Tak przynajmniej bylo jeszcze kilka miesiecy temu, kiedy testowalem pliki z kamery Panasonic z kodowaniem DD 5.1 - przy odtwarzaniu zawsze bylo stereo i tyle.
Zeby sprawdzic dzwiek Dolby polecam konto testowe Netflix - przy filmach jest informacja jaki dzwiek jest przy roznych materialach.
Witam,
Mam ten sam problem z TV SONY AG 9.
TV mam podłączony z amplitunerem DENON AVR 4500 H zarówno kablem HDMI jak i kablem optycznym,
Oglądając TV z dekodera multimedii, czy netflix poprzez Apple TV wszystko jest ok.
Problem występuje jedynie z poziomu aplikacji Netflix (oraz innych jak YT czy HBO) na TV Sony - wtedy slychać jedynie dzwięk stereo (nie widać w ogóle możliwości wyboru dzwięku 5.1)
Próbowałem zmieniać ustawienia dźwięku na TV i nic nie pomogło.
Komuś udało się rozwiązać ten problem?
Witam,
Jeśli korzystasz z połączenia HDMI nie ma potrzeby używania kabla optycznego. Wystarczy kabel HDMI podłączyć do HDMI ARC w TV i do amplitunera.
Pozdrawiam
Kiedy odlacze zypelnie kabel optyczny to dzwieku nie ma w ogole (moze to kwestia odpowiednich ustawieni na TV, ale jest ich sporo i probowalem roznych konfiguracji i nic sie nie zmienia)
Zastanwia mnie tez fakt, ze we wbudowanej aplikacji Netlfix nie mam mozliwosci wyboru rodzaju dzwieku 5.1
W aplikacji Netflix na apple TV jest taka mozliwosc.
W ustawieniach TV trzeba zmienic tryb wyjscia dzwieku z PCM na Dolby Digital - nie wiem jak dokladnie sie to nazywa w menu tego TV.
I generalnie lepiej jest wyjsc przez ARC niz przez SPDIF.
Z glowy nie pamietam, ale chyba ARC moze wiecej przekazac.