anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak sterować TV i amplitunerem jednym pilotem?

profile.country.PL.title
fantomb
Poszukiwacz

Jak sterować TV i amplitunerem jednym pilotem?

Witam

Miałem do tej pory TV + amplituner + dekoder. Mogłem to sterować jednym pilotem programowalnym Logitech Harmony.

Kupiłem teraz nowy TV Sony xh9505. Ten TV ma pilot bluetooth.

Dekoder i pilot logitech odkładam już na półkę.

Wymienię amplituner na taki kompatybilny z tym TV przez HDMI (jakiś zwykły STR-DHxxx).

No i kilka pytań:

1) czy da się potem ten zestaw (tv + amplituner) zarządzać jednym z pilotów ? 

Na pilocie od TV nie widzę praktycznie żadnych przycisków do amplitunera. Więc chyba oprócz głośności nic ciekawego zrobić nie będę mógł ?

2) amplitunery STR-DH mają piloty bluetooth czy irda ?

3) są jakieś uniwersalne dobre piloty aby można było tym zarządzać ?

pozdrawiam

Fantom

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lumbagoo
Doradca

HDMI od amplitunera do HDMI ARC w TV a następnie ustawienia w TV. Pilot od telewizora uruchomi amplituner jednocześnie z telewizorem, zmieni głośność itp. podstawowe funkcje. Pytanie również, który model amplitunera bo wyższe posiadają menu ekranowe i pozwalają na większą ingerencje bezpośrednio przez telewizor. Pilot od amplitunera jest na IrDA.

1. Ustawienia w telewizorze -> zewnętrzne wejścia -> Ustawienia Bravia Sync -> Sterowanie BRAVIA Sync (Włączyć) -> Automatyczne wyłącz sprzężonych urządzeń (w zależności od preferencji) -> Automatyczne włączanie telewizora (w zależności od preferencji).

profile.country.PL.title
fantomb
Poszukiwacz

No właśnie. Tylko "podstawowe funkcje".

Czyli chyba oprócz on/off i głośności nic tym pilotem od TV nie będzie można zrobić ?

Fantom

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@fantomb modelach STR-DA-XXXXES (3700, 2800, 5700 i 5800) oprócz głośności i włączania wyłączania za pomocą BraviaSync można sterować wyborem pola dźwiękowego, zmienia źródło sygnału, sterować niektórymi funkcjami audio.Postaram się wieczorem podesłać jak to wygląda. W przypadku modeli STR-DH powinno wyglądać to podobnie choć nie gwarantuję, że wszystkie modele to obsługują.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
fantomb
Poszukiwacz

Dzięki.

W model DA już pchać się nie będę . Za wysoko półka jak dla mnie. Na maksa w DN wejdę. Choć prawie 3 tyś za 1080 to trochę dużo 😞

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

STR-DN również powinien mieć tą funkcję - soundbary też mają  np. HT-ZF9.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
fantomb
Poszukiwacz

No dobra

Dokupiłem amplituner DH790. Podłączone. 

Niby jakoś te sterowanie idzie, ale ...

1) Jak zrobić łatwo, aby wejść na TV (np przechodząc z YouTube) ? Teraz przycisk TV odpala amplituner czyli zupełnie nic.

2) Jak z pilota TV przełączać programy radiowe ?

Fantom