Podziel się wrażeniami!
Witam. Czy ktoś z was korzystał z profesjonalnego klaibrowania tv, jakie są wasze odczucia?
Witam, korzystałem z profesjonalnej kalibracji telewizora. Różnica w obrazie jest naprawde widoczna. Więcej szczegółów bardziej ostry. Czy zrobiłbym jeszcze raz kalibracje . Zdecydowanie TAK. *
Przestrzegam Cię przed psełdo profesjnalistami, którzy kalibrują za pomocą tylko obrazów testowych.
* Powód edycji: post zawierał link do strony komercyjnej, co nie jest zgodne z regulaminem forum.
No a ile taki zabieg kosztuje i mniej więcej czy coś jest podlaczane do tv czy ręcznie?
@pgrzespFirma która mi kalibrowała (nie moge wymienic nazwy na forum) pobiera 490 zł z dojazdem . Może to i dużo ale ustawienia robią robote. Człowiek podłącza generator obrazu i ustawia do urządzenia pomiarowego. Wszystko w menu telewizora. Na początku byłem sceptycznie nastawiony " Czy będzie obraz który mi będzie odpowiadał. Czy wydam kase i sam będe potem ustawiał. Nic z tych rzeczy. Obraz jest SUPER. Od kalibracji nic nie ruszałem. Czasami tylko jasność.
Sprzęt używany do pomiarów
Spektroradiometr JETI 1211
Kolorymetr Klein K10 i Klein K80
Generatory sygnału DVDO AVLab TPG, VirtualForge, Murideo Fresco Six-G
Oprogramowanie Calman 5 Ultimate, oraz LightSpace CMS
Odtwarzacz referencyjny, filmy, oraz materiał testowy
Wydaje mi sie , że to Ty jesteś tym kalibratorem obrazu i się reklamujesz
@marcinorAkurat tej firmy nie trzeba reklamować na forach. Ma już swoją markę. Wystarczy poszukać w internecie.
Niestety mnie nie stać na sprzęt za 100tyś.
nawet jak sie reklamuje to co? to moze ktoś bedzie chciał, ja niestety nie potrzebuje kalibracji ,ez słyszałem od sprzedawcy w sklepie ale koszt takich ustawień kosztuje 150 zł.Posiadam sony xe8077 , tv posiada mnóstwo opcji do ustawień na własne potrzeby jak dla mnie to jest wystarczajace,Dziekuje za info pozdrawiam
@GreeG71Czy firma ,która nie wie jak wygląda gniazdo w telewizorze do podłączenia anteny satelitarnej może być wiarygodna?
Można śmiało samemu skalibrować albo ręcznie albo wuyszukać odpowiednie / gotowce. Płacenie firmom za kalibracje 500zł mija się z celem.
Wystarczy że pojawi się jakiś updejt do firmware czy coś co sprawi ze zmienią sięjakieś opcje to znów trzeba placić ?:P
@Tomasz_Bielski Można samemu skalibrować jeśli Ci to pasuje to OK. Oszczędzasz pieniądze. Są jednak ludzie którzy oczekują czegoś więcej. Wież mi że próbowałem sam kalibrować. Znalazłem w sieci gotowe lecz różnica między tym co sam ustawiłem a profesjonalistą jest widoczna. Niestety każdy telewizor ma inną matryce i ustawienia mogą się różnic i najczęściej się różnią.
Gdy kupię następny telewizor też zrobię kalibrację.
Nikogo nie namawiam.