Podziel się wrażeniami!
Hejka, mam problem na który pomału zaczyna mi brakować rozwiązań. Otóż kupiłem parę dni temu soniaka kd-55xe8096 i zauważyłem pewna zależność. Kiedy odpalam jakąś grę w hdr w rozdzialce wyższej od 1080p to jeżeli owy tytuł ma w zamierzeniu chodzić szybciej niż 30 FPS to telewizor mi się skaluje do 1080p. Mam tak np z Final Fantasy 15 czy Gran Turismo Sport gdzie - w tym ostatnim - po włączeniu trybu hdr gra mi blokuje ustawienia grafiki na priorytecie 'klatek na sekundę' czyli domyślnie odpala się w 1080p. Dodam, że telewizorze włączyłem ulepszony format, zwiększyłem sygnał hdmi, a sama konsole podpialem pod drugi port hdmi. Czy coś robię źle? Czy mój tv nie może obsługiwać trybu hdr w 4k w 60 Hz? Może ktoś już się natknął na taki problem.
Pozdrawiam.
Jeśli rzeczywiście podłączyłeś konsolę pod HDMI 2 i wybrałeś "ulepszony format", to problem może jeszcze tkwić w kablu HDMI. Upewnij się, że kabel HDMI gwarantuje przepływność na poziomie 18 Gbps - warto zaopatrzyć się w taki, gdzie producent wyraźnie chwali się taką lub większą przepływnością. Ustawienia dotyczące obrazu na konsoli ustaw wszystkie na Auto.
Witam,
@sepuqpleq telewizor obsługuje sygnał 4K 60fps HDR poprzez złącza HDMI 2 oraz 3, zgodnie z poniższą informacją:
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00167110
Tak jak wspomniał @TomTheMenace w ustawieniach telewizora należy wybrać tylko ulepszony sygnał - nie ma dodatkowych ustawień. Dlatego jak rzeczywiście sprawdź przewód HDMI, ponieważ po prostu może być używany zbyt wolny do przesyłu tak dużej ilości danych - wtedy PlayStation również wyświetla informację o braku możliwości wyświetlenia takiej jakości przez telewizor.
Pozdrawiam