Podziel się wrażeniami!
Witam
Od jakiegoś czasu po pierwszym włączeniu telewizora pilotem w danym dniu, telewizor zaraz się wyłączy i po chwili się załącza restartem i potem za dnia można go włączać i wyłączać i wszystko jest normalnie . Nadmieniam że problem ten nie występuje zawsze .Telewizor współpracuje z dekoderem Horizon UPC . (Wdaje mi się że problem ten się pojawił po ostatniej aktualizacji TV ale nie jestem tego pewny ) Telewizor ma 3 lata
Proszę o pomoc może ktoś miał podobny przypadek
Pozdrawiam
Ja mam to samo z Sony xh 9096 ...zgłoszone na infolinię, a dzisiaj oddany do serwisu...mam go 9 miesiąc...ręce opadają...ostatni tv od Sony jaki kupiłem
Witam
Tego się właśnie obawiałem taki problem mialem w samsungu który umiał pstrykać 10 razy aż się załączył efekt końcowy pad procesor i telewizor do utylizacji dlatego dmucham na zimne bo telewizor ma jeszcze 2 lata gwarancji ubezpieczyciela.
Jeśli to wina sprzętu to jestem zawiedziony bo mój ostatni sony działał bez naprawy 25 lat dlatego zadecydowałem kupić SONY ale widzę ze te czasy SONEGO się skończyły i dorównał do Samsunga który umyślnie zamontował kondensatory elektrolityczne w pobliżu gorących radiatorów to zostało Samsungowi udowodnione kondensatory wysychały i zasilacz padał.Trochę się rozpisałem ale chciałem też innych poinformować o takich praktykach
Bardzo bym prosił o napisanie jak Pana problem rozwiązali
Pozdrawiam
Jak tylko wróci z serwisu to odpisze co to było....podobno mają naprawić w ciągu dwóch tygodni...serwis podobno z Krakowa....
U mnie w telewizorze KD-65XF9005 też pojawił się opisany problem, co ciekawe przez ponad rok nie było takiego problemu.
Napiszcie jak macie podłączone sprzęty do telewizora.
U mnie dwa tygodnie temu został wymieniony amplituner na model obsługujący Dolby Vision i Dolby Atmos, wcześniej był amplituner bez obsługi wspomnianych formatów.
I teraz jak wyglądała wcześniej sytuacja (stary amplituner):
- amplituner połączony pod HDMI 2 (celowo nie pod HDMI 3 z ARC o czym niżej)
- nvidia shield podłączona pod HDMI 3 - tylko tak działało (można było włączyć) Dolby Vision - Na HDMI 2 co jakiś czas był brak obrazu (TV nie wykrywał źródła z włączonym DV) i konieczność restartu TV aby wykrył źródło sygnału DV (pisałem o tym w innym wątku na forum)
- dekoder cyfrowego polsatu podpięty pod HDMI 4
Przy takiej konfiguracji nie doświadczyłem restartów TV przy uruchamianiu.
Po zmienia amplitunera sytuacja prezentuje się następująco:
- amplituner podpięty pod HDMI 3 ARC
- Nvidia shield i dekoder CP podpięte do ampltunera
W takiej konfiguracji miałem kilka restartów w ciągu tygodnia (z reguły podczas pierwszego uruchomienia danego dnia)
Aktualnie zmieniłem konfigurację na następującą:
- Nvidia shield podpięta do ampltunera
- dekoder CP podłączony pod HDMI 2 w TV
Telewizor uruchamiam pilotem od dekodera CP
Od trzech dni nie doświadczyłem problemów z restartem TV.
Być może problem jest z uruchamianiem/wybudzaniem TV przez sprzęt podpięty do amplitunera, a nie bezpośrednio do TV...
Edit 15-05-2021
Minął tydzień od mojego wpisu, do dziś nie było restartów i problemów z uruchomieniem TV.
Konfiguracja bez zmian:
- Nvidia shield podpięta do ampltunera
- dekoder CP podłączony pod HDMI 2 w TV
Telewizor uruchamiam pilotem od dekodera CP