anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

możliwość samodzielnego wyboru trybu HDR w tv KD-55XD8505

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
TentMateusz
Poszukiwacz

możliwość samodzielnego wyboru trybu HDR w tv KD-55XD8505

Pytanie do SONY POLSKA.

Kiedy można spodziewać sie aktualizacji dającej możliwość swobodnego wyboru trybu HDR lub jego wyłączenia co da efekt w postaci normalnego i takiego jak powinien być obrazu w jakości 4K z dekodera Ultrabox nc+

Z góry dzięki za info.

Tagi (3)
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
kosa16051971
Użytkownik

A Mi co doradzisz kolego Mr_know........,posiadam tv kd-65xd8505,na poprzednim androidzie nie miałem problemu z wyłączeniem hdr,a teraz nie ma takiej opcji,mam moduł canal + najnowszy,odpaliłem u siebie canal + 4k i co ? Niestety nie ma opcji wyłączenia hdr w normalny sposób,muszę wejść w menu: obraz w obrazie,wtedy pada informacja,że nie można programu 4k użyć jako podgląd,wtedy podtrzymuję Home i wciskam ikonkę pełny ekran,wtedy  się wyłącza,bez tego obraz jest blady i ciemny,tą samą metodę stosuję na dekoderze nc+.

Kosecki

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

26 ODPOW. 26
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Witam,

wszystko zależy, który model TV posiadasz. Jednak we wszystkich modelach TV 4K (niezależnie od posiadanego dekodera) istnieje możliwość wybory trybu HDR lub całkowitego jego wyłączenia. W tym celu należy wejść w Ustawienia zaawansowane obrazu, wybrać opcję Tryb HDR i tam włączyć lub wyłączyć tryb.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
TentMateusz
Poszukiwacz

Witam

niestety jesteście państwo w błędzie. nie ma możliwości wyłączenia czy zmiany trybu HDR w modelu KD-55XD8505 nawet z najnowszą aktualizacją wgraną za pomocą usb. W momencie oglądania programu 4K zmiana trybu obrazu jest zablokowana a w ustawieniach zaawansowanych zerowanie trybu HDR nic nie daje. Tryb HDR można włączyć lub wyłączyć w momencie oglądania programów HD w 4K nie jest to możliwe.

dlatego ponawiam pytanie o aktualizacje oprogramowania która ten problem rozwiąże. 

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

@Ekspert_Sony  dlaczego piszecie takie głupoty ?

profile.country.PL.title
maria1003
Użytkownik

Podpinam się do tematu posiadam Sony KD-65S8505C z 2015 roku z funkcją 4K,HDR i nie ma możliwości w ustawieniach wyłączenia HDR.Posiadam dekoder canal+ 4K i obraz w HDR jest fatalny.Tak,że uzasadnione jest pytanie o aktualizację w/w modeli i wyeliminowanie tej niedogodności,no chyba że Sony ma nas w nosie.Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Witam,

sprawdź proszę, czy odtwarzając nagranie 4K HDR np. na Netflixie masz możliwość zmiany włączenia/wyłączenia/zmiany trybu HDR. Jeżeli chcesz wyłączyć HDR, sprawdź w ustawieniach dekodera, czy istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
TentMateusz
Poszukiwacz

Witam

niestety dekoder canal+ ultrabox+ nie daje możliwości zmiany czy wyłączenia trybu HDR musimy zrobić to w tv.

to kiedy będzie ta aktualizacja naszych modeli telewizorów sony co byśmy mogli nacieszyć sie w pełni 4K bez ego przeklętego HDR które psuje cały efekt i prawie nic nie widać??

profile.country.GB.title
mr_knowshow
Poszukiwacz

Mateusz,
Nie wiem skąd czerpiesz informacje ale nawet specjalnie sprawdziłem.

System: Android 7.0

Model: KD55SD8505BAEP

Źródło: Netflix - Film 4K HDR - "Stranger Things"

Źródło2: UBPX800M2 - Blue Ray "Dunkierka" 4K HDR

W obu przypadkach: Action Menu --> Obraz --> Ustawienia Zaawansowane --> Opcje Wideo --> Tryb HDR --> wybór pomiędzy: "Automatyczny", "HDR10", "HLG" i "Wyłączony"

na każdym ze źródeł możliwa jest zmiana trybu HDR bądź jego wyłączenia. 

profile.country.PL.title
TentMateusz
Poszukiwacz

Cześć

skąd biorę informację.... no stąd ze mam tv sony i program w jakości 4k to tragedia.

Proszę sie wczytać w to co piszę....

1) posiadam tv KD-55XD8505 a nie KD55SD8505BAEP (może inny rocznik aktualizacje etc.)

2) nie interesuje mnie Netflix czy blue Ray tylko podłączony pod tv dekoder cyfry+

tyle w temacie.

Sony Polska proszę o jasną odpowiedź kiedy bedzie aktualizacja tego modelu która umożliwi wyłączenie HDR w momencie oglądania programu w jakości 4K za tydzień, miesiąc, rok ,wiek ??????

profile.country.GB.title
mr_knowshow
Poszukiwacz

Hej,

Uściślając "X" w nomenklaturze Sony to tv 4K, z następująca po nim "literka" to rocznik.

Twój odbiornik to telewizor 4K, z rocznika 2016 serii 85.
Jeśli chodzi o mój literka "S" wystąpiła w nazwie ze względu na to, że jest to model z zakrzywionym ekranem również z serii 85 i również z 2016r.

Wiem co piszesz i próbuje Ci pomóc.

1) dlatego podałem Ci informacje, o systemie jaki posiadam, żebyś sam sprawdził, którą wersje Android TV masz, bo może tylko i wyłącznie z tego wynika problem, ale tego nie wiemy, bo taką informacją sie nie podzieliłeś.

2) specjalnie sprawdziłem na 2 źródłach tj. wbudowana alplikacja Netflix, oraz zewnętrze urządzenie jakim jest blue ray podłączony kablem HDMI. jeżeli ja mogę zrobić to co napisałem wyżej na blue ray'u to Ty równiez bez problemu możesz to zrobić z podłączonym dekoderem (oba urządzenia współpracują z 4K i HDR).

Kolenjymi sprawami które mogą "to coś" robić w Twoim tv to samo wsparcie do 4K.

3) Sprawdź czy Twój dekoder jest podłączony pod HDMI 2 lub 3, jeśli nie to to zrób.

4) Sprawdź czy w ustawieniach masz włączoną przepuszczania sygnału w 4K HDR przez ww. wejścia HDMI

PS Telewizory nie są aż tak "inteligentne" że uwzięły się na dekoder od nc+ i tylko na nim nie pozwalają na zmianę trybu HDR. :wink: