Podziel się wrażeniami!
Pytanie do SONY POLSKA.
Kiedy można spodziewać sie aktualizacji dającej możliwość swobodnego wyboru trybu HDR lub jego wyłączenia co da efekt w postaci normalnego i takiego jak powinien być obrazu w jakości 4K z dekodera Ultrabox nc+
Z góry dzięki za info.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witma
dzięki za sugestię sprawdziłem i jest tak.
android 7
wersja oprogramowania pkg5.435.0184eum
zaktualizowany telewizor uaktualnieniem v5.435
wejście hdmi3 w ustawieniach zaznaczona opcja ulepszenia sygnału.
nic to nie daje 😞
upieram sie ze tylko SONY może coś z tym zrobić chyba ze jeszcze coś mogę zrobić.
(kabel hdmi 18 Gb/s)
puzdro
Posiadałem Sony XD9305 a obecnie xf9005.Korzystam z modułu CAM Canal+ i dekodera Vectry.
Obydwa modele przy korzystaniu z modułu CAM nie posiadają funkcji wyłączenia HDR. Chcę podkreślić, że 4K z HDR jest fatalne i chętnie bym te "cudo" wyłączył. Ponieważ odbieram sygnał z czerech satelitów mam możliwość porównania obrazu 4K bez HDR. Jest to obraz rzeczywiście 4K.Nawet nie należy porównywać. W przypadku korzystania z dekodera Vectry, gdy sygnał dostarczany jest przez kabel HDMI, w obydwu telewizorach jest możliwość wyłączenia HDR. Dostarczane przez Vectrę trzy kanały 4K (bez HDR) są bardzo dobrej jakości.
Nic nie można zrobić. Sony bardzo dobrze zna problem HDR . Ja od czerwca 2018 r wojowałem z Sony w tym temacie. Ale jest to walka "z wiatrakami". Przeczytaj moją korespondencję z Sony na ten temat na tym forum. Ekspert Sony opowiada bzdury. W ustawieniach zaawansowanych tych modeli nie ma możliwości wyłączenia HDR.
Kolego HD56-ZD63.
Jak jest z modułem CAM nie wiem, bo niestety nie korzystam. Dawno odciąłem sie od jakiejkolwiek telewizji na rzecz żródeł internetowych.
czenio6
Dziwi mnie to, że w kilku przypadkach możesz to zrobić, a w kilku nie. Jak podłączasz "coś" do Tv to telewizor służy jako wyświetlacz. Nie chce mi sie wierzć, że telewizory uparły się na dekoder z nc+, a na inne urządzenia już niestety nie.
TentMateusz
Masz taką samą wersję oprogramowania co ja. Z tego co piszesz, wszystko masz podłączone prawidłowo. Nie mam już pomysłu co może powodowac problem.
Miałem możliwość sprawdzenia dekodera nc+ u znajomych z telewizorami Samsunga i LG i u nich program 4K HDR
wyświetlany jest pięknie . Nie jest więc to wina dekodera nc+ co delikatnie sugerujesz.
Nie sugeruję, a poddaję wątpliwość.
Cały HDR i jego osobisty odbiór jest sprawą subiektywną i zdaję sobie sprawę, że może sie podobać lub nie.
Zagłębiając się w lekturę, faktycznie Vectra udostępnia sygnał w 4K bez standardu HDR.
Mi brakuje zatem pomysłu, może Ty go masz. Dlaczego podpinając przewodem, zgodnym z 4K i HDR jakieś źródło które nadaje sygnał w 4K i HDR, w jednym przypadku mogę ten HDR wyłączyć z pozycji TV, a w drugim nie?
Dodam, że sprawdziłem to również w przypadku podłączenia kolsoli PS4 Pro uzyskując możliwość wyłączenia HDR.
Co do Twoich znajomych posiadających odbiorniki od koreańskich producentów, nie wiem w jaki sposób sygnał jest przetwarzany, jakie to telewizory, czy wymienione przez Ciebie telewizory w ogóle wsperiają HDR (nie brakuje takich "kwiatków" wśród wszystkich producentów).
Tak jak pisałeś wcześniej, zajrzałem do Twojej korespondencji w poprzednich tematach. Fakt, problem jest/był i część osób faktycznie miała z nim problem. Mój wzrok przykuło jednak coś innego. Skoro zawiodłeś się na marce, pisząc o tym otwarcie na forum i deklarując się, że nigdy już nie kupisz telewizora z ich logo, to po co kupiłeś kolejny odbiornik Sony, jak wspominasz w tym poście?
Swoją drogą, 4 satelity - szacun.
A Mi co doradzisz kolego Mr_know........,posiadam tv kd-65xd8505,na poprzednim androidzie nie miałem problemu z wyłączeniem hdr,a teraz nie ma takiej opcji,mam moduł canal + najnowszy,odpaliłem u siebie canal + 4k i co ? Niestety nie ma opcji wyłączenia hdr w normalny sposób,muszę wejść w menu: obraz w obrazie,wtedy pada informacja,że nie można programu 4k użyć jako podgląd,wtedy podtrzymuję Home i wciskam ikonkę pełny ekran,wtedy się wyłącza,bez tego obraz jest blady i ciemny,tą samą metodę stosuję na dekoderze nc+.
Może niezbyt jasno napisałem. Wcześniej większość telewizorów jakie posiadałem to były tv Sony. Ostatni Sony nie wspiera HDR i jest to ostatni Sony jaki zakupiłem.
O tym, że telewizory Sony słabo radzą sobie z HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision możemy się przekonać odbierając niekodowane kanały demo 4 K HDR (Dolby Vision) z satelitów, po wyjęciu modułów CAM oraz odłączeniu innych źródeł po kablu HDMI (np. dekodery). Nie ma tu żadnych wątpliwości. Król jest nagi. Telewizory Sony nie radzą sobie ani z HDR ani Dolby Vision. Biorąc to pod uwagę myślę, że Sony nie robi nam użytkownikom jej telewizorów żadnej łaski aby dodać do oprogramowania możliwość wyłączania HDR, czy podobnych systemów. Uważam, że można to wymusić nawet w ramach przepisów prawnych. Sądze jednak, że Sony pójdzie po rozum do głowy i udostępni możliwość wyłączanie HDR z sygnałów odbieranych ze wszystkich źródeł. Poza tym nie rozumiem działań Sony odpychających ewentualnych nabywców.
Kolego dziękuję bardzo za podpowiedź metoda działa.
Szkoda tylko ze Sony ne daje możliwości wyłączenia HDR w sposób trwały i normalny.
Jeszcze raz dzieki
pozdro