Podziel się wrażeniami!
SONY KD 55XG8596
wersja oprogramowania PKG6 35398 0516 EUA
witam . Postanowiłem się zarejestrować by dodać moją krytyczną opinię o produkcie.
Zakupiłem telewizor SONY KD 55XG8596 ponieważ uznałem że firma SONY to marka premium - jak bardzo się pomyliłem . wybór padł ze względu na bradzo dobre parametry techniczne tz. procesor, karta sieciowa , matryca 100 Hz ale przeciętna . Oprogramowanie masakra - interfejs jak z aparatu który kupiłem 10 lat temu , włączenie wyszukiwania głosowego w 1 wersji z przed aktualizacji to szczyt głupoty - w 2 wersji ktos poprawił i dodał opcje pilot - tak jakby nie szło tego zrobić od razu . teraz kilka pytań :
1. dlaczego telewizor za 3,5 tys nie nagrywa na pendraiwa
2.dlaczego tv nie nagrywa na dysk SSD
3.dlaczego tv nie widzi nagrań z innych nosników ( nagrałem obraz na tv blaupunkt z marketu za 400 zł na pendraiw ) TV sony za 3,5 tysia go nie widzi ??????
4.dlaczego by nagrywać trza przejsc procedure rejestracji dysku ( kazdorazowo tv formatuje nośnik ) aż strach cos podłaczyć by nie stracic danych - jak wiemy dyski moga miec kilka partycji
5.dlaczego nie ma zadnych obcji sieciowych ;
- samba
-dlna itp
6 - czy ktoś wogóle testuje softy które wypuszczacie - ( chyba nie )
To ze tv jest na okrojonym adnroidzie go nie usprawiedliwia - ten sam pendraiw z nagranym materiałem z tv blaupunkt z marketu podłaczam do telefonu i wszystko odtwarzam . Mało tego tv z marketu potrafi po najechaniu na nagranie pokazac miniaturke i odwarzac w niej nagrany materiał a w innym okienku pokazac wałaciwosci pliku.
Aktualizacja androida z 8 na 9 dodała miniaturke obrazu w EPG ( ha ha ha - smiech na sali -nawet jej nie widac jest taka mała )
Proponuje aby twórcy tego softu zobaczyli jak to działa u konkurencji , jak działa w ENIGMIE moze sie czegoś nauczą .
Oczekuje ze w najblizszym czasie rozwiazanie nargywania na wszystkie nosniki bedzie rozwiazane i bedzie to priorytetem ( a nie zajmowanie sie pierdołami) .
7. alikacja Netfliks uruchamiana guzikiem na pilocie - działa bez dzwieku , trza wyjsc wejsc do home i wybrac aplikacje i dopiero potem jest dzwiek ????? w pierszej wersji tego nie było
8. Dlaczego nie ma wersji oprogramowania w zakładce INFORMACJE jest tylko wersja kompilacji ( nie wiem czy to cos mówi )
9.Sortowanie kanałow to tez rebus ( ale ujdzie , nie wyobrazam sobie tego na SAT )
10.Czy kiedykolwiek bedzie webinterface przez www lub apka do sterowania z telefonu adroid ???
Pozytywy - dobrze działa siec 5Ghz
To tyle na razie może moje wypociny przyczynią sie do rozwoju i poprawy softu , w mojej ocenie z SONY została juz tylko legenda chyba ze to opinia przejsciowa
w życiu nie słyszałem większych głupot , jezeli materiał jest zakodowany to dlaczego mogę go odtworzyć na telefonie , komputerze . Po prostu brak odpowiednich , sterowników .
Po drugie sformatyje w kompie pena w ntfs bo taki format obsługuje sony ( dziwne czemu nie fat.ext itd ) i co tv dalej chce go tzw. rejestrowac ( a po cichu go formatuje 2 raz nie wiem po co ? )
Kodi to inna bajka - rozmawiamy o SONY kupiłem tv SONY za 3500 zł a nie przystawke za 150zł .
Następna kwestia co za różnica gdzie podłacze pena, dysk - czy to jest usb2.0 usb3,0 - a co jak podłacze hub aktywny z 10 wejsciami ???? i 5 nosnikami ???.
Dziwi mnie to taka firma WIELKIE SONY - programy do obsługi nosników takie jak np parted i inne zajmują kilka mb , na routerach , tunerach sat i innych masci pudełkach wszystko działa tylko w sony nie działa .
Pytanie co sie stanie jak podłacze dysk 1 TB z 3 partcjami - jedna chce tylko do nagrywania co zrobi TV ??????
Boje sie podłaczyć by nie staracić danych .
Osobiscie jestem zawiedziony co dzien uzywam Enigmy2 - czekam moze jakas aktualizacja to zmieni .
Za pomocą jakiego oprogramowania odtworzysz go na komputerze? Na telewizorze tez masz zewnętrzne oprogramowanie...
Wystarczy czytać instrukcje obsługi, TV po wpięciu urządzenia do nagrywania wymaga rejestracji i formatu przez telewizor, wszystko jest jasno opisane.
Niestety standardowe oprogramowanie nie jest idealne ale kupuje się produkt za 3,500 zł a integralną częścią tego produktu jest system Android TV, korzystanie z jego zalet to atut a nie wada.
Po raz kolejny, odsyłam do instrukcji obsługi(!), jest jedno złącze usb, które obsługuje nagrywanie (Jest oznaczone!). Standard w telewizorach.
Pochyliłem sie jeszcze raz nad tym - jest tak że TV SONY w pewnym sensie "wprowadza w błąd użytkownika" .
Po podłaczeniu nosnika - pendraiwa dostajemy ekran DYSK usb podłaczony
1-wyswietl tresci
2- zarejestruj
3 zarejestruj jako pamiec
4- odłacz
>> wybieram wyświetl tresci : dostaje nastepny ekran Dysk USB
"Brak elementów do wyświetlenia " i to jest BŁAD bo nosnik ma pliki - jezeli teraz uzyje VLC lub KODI to materał jest odtwarzany , ale na starcie system mówi : BRAK ELEMENTÓW ..." wiec coś tu jest nie chalo .
Gdyby pokazał są np. 3 pliki ale uzyj zewnetrznego odtawrzacz - albo otwórz za pomocą idt. to wszystko zmienia ,a tak na starcie mozna odpuscić bo system nie widzi plików .
Co do odtwarzania to system odtwarza z USB2.0 i USB3.0 to nie ma znaczenia . Do nagrywania USB3.0 ale ,ale
podłaczam pendraiw i - 3 zarejestuj do nagrywania >> nosnik jest zarejestrowany >> wciskam nagrywaj :
Przygotowanie nagrywania >> Nie mozna zaczac nagrywania no i na liscie mamy te błedy.
Sprawdzałem kilka pedraiwów i zaden nie udało sie zmusic do nagrywania , tak czy siak trza miec dedykowany dysk .
Przy okazji materiał nagrany na Blaupukcie jest odtwarzany bez problemu ( jakie szyfrowanie ????) , ale na vlc lub kodi . Niestety BARDZO mylace jest "Brak elementów do wyświetlenia " . Ogólnie mało intuicyjnie zostało to zaprojektowane.
Epg - też zamiast trzymac gdzieś w pamieci baze to mam wrazenia ze kazdorazowo pobiera z danego muxa , zaplanowanie przełaczenia lub nagrania tez jakby na około zrealizowane. Opisy bez sensu rozciagniete na cały ekran od lewa do prawa - i tak małe litery ze z daleka ich nie widac -ale za to okienko z podgladem jest które tez ledwo widać .
Brakuje zegraka na ekranie glownym - wiem sa apki ale mógłby by być fabryczny