- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Najnowsza aktualizacja Sony Bravia KD55XE9305 problemy z TV
Dzień dobry.
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt.
Panowie i Panie... pobrałem aktualizację ze strony Sony. Wgrałem na penka i zaktualizowałem. Wszystko poszło cacy. Po uruchomieniu TV, przywróciłem ustawienia fabryczne. Poustawiałem sobie parametry obrazu itd., i zaczęły się po jakiś kilku godzinach oglądania jaja:
- telewizor wyraźnie zwolnił (chociaż i tak był, dziekujemy za mediatek itd)
- przestał poprawnie regować na pilota; naciśkam action menu włącza się z opóźnieniem kilku sekund, wybieram opcję z menu włącza się co innego.
- następnie przestaje reagować na cokolwiek, dziła odłączenie od zasilania
- film odtwarzany z USB i 4K HDR potrafi klatkować na stockowym odtwarzaczu, używam urządzeń USB3.0
- podczas odtwarzania 4K HDR działanie TV to jedna wielka czkawka, potrafi się nawet zawiesić, lub zniknie obraz
- pomimo treści z Dolby Vision nie jest ona poprawnie wyświetlana
Panowie z Sony co jest grane? Czy tak ma wyglądać wasza aktualizacja ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gość z supportu stwierdził, że coś jest nie chalo z aktualizacją mimo że zakończyła się sukcesem. Pytał czy robiłem przez aktualizację w TV czy przez USB podłączony do TV. I zasugerował (po konsultacji z kimś tam), że powinienem przywrócić ustawienia fabryczne. Jeśli by to nie pomogło to umówi serwis na wymianę elektroniki.
Po przywróceniu ustawień faktycznie TV dostał "kopa" i chula teraz jak szalony i nie ma problemu już z DV. Jedyna wada tego wszystkiego to taka że trzeba wszystko ustawiać od nowa. Najlepiej porobić screeny telefonem i tyle.
PS.
Czemu Sony nie ma możliwości zapisu ustawień obrazu. itd. do jakiegoś pliku i później importowania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No i jednak potwierdza się, że warto zrobić przywracanie po dużej aktualizacji
Może i trochę ustawiania jest, ale przynajmnie nerwów można zaoszczędzić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pierwszy post, od którego zaczęła się cała dyskusja jednak temu przeczy. A pomóc moim zdaniem może niestety dopiero kolejna aktualizacja... U siebie także odnotowałem czarne ekrany - i nie dotyczy to tylko kontenu DV. Zdarza się na różnych źródłach, na szczęscie bardzo rzadko. Wystarczy wyłączyć i jeszcze raz włączyć dane źródło. No i pytanie do supportu. Czy jak robicie sobie aktualizację na telefonie, za każdym razem też przywracacie sobie system do stanu początkowego? Przywracanie systemu jest zawsze ostatecznością. Często wystarczy wyczyścić cache w Androidzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może w pierwszym poście nie jasno się wyraziłem. Aktualizację zrobiłem z penka i zrobiłem ustawienia fabryczne nic nie pomogło było jeszcze gorzej. Po telefonie do supportu kazano zrobić aktualizację przez TV i znowu puścić reset do fabrycznych. Wówczas wszystko zaczęło śmigać jak trzeba. Więc cholera wie, o co chodzi. Fakt faktem Sony daje ciała na całej lini.
U mnie np. VLC praktycznie jest bezużyteczny bo zawiesza się itd. i muszę męczyć się na tym dziadoskim odtwarzaczu, w którym nawet widoku nie moge zmienić (chyba że nie wiem jak). Natomiast u znajomego ma ten sam model tylko 65" i działa OK. Więc o co chodzi bo już zgłupiałem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No dobrze, a jak zobić aktualizację przez TV, skoro wcześniej na tym odbiorniku była instalowana aktualizacja z pendriva?
Czy reset do ustawień fabrycznych usuwa aktualizację androida TV?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@KrissKEJnapisał(a):Po telefonie do supportu kazano zrobić aktualizację przez TV i znowu puścić reset do fabrycznych. Wówczas wszystko zaczęło śmigać jak trzeba.
Skoro udało Ci się zrobić aktualizację przez OTA, to znaczy, że nie zrobiłeś za pomocą pendrive
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Reset nie usuwa aktualizacji to na pewno. Ja to rozkminiam tak, że może mimo tego że coś aktualizowało i był status SUCCESS to było zwalone lub był inny numerek wersji (nie wiem) i pobrało przez OTA. NNe mam zielonego pojęcia o co kaman. Szkoda że nie nagrałem filmiku na potwierdzenie, ale kto to wiedział że takie jaja będą.
Zrób reset i zobacz jak TV będzie się zachowywał. Jak nie wal do supportu umawiaj technika niech wymienia płytę główną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Możliwe że tak było. Różne rzeczy widziałem na np. Sony Xperia. Pobierał aktualizcję instalował a później znowu pobierał
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nikomu niekt na siłę nie każe robić przywracania po aktualizacji.
Jednak mogę się podzielić i to już zrobiłem wcześniej, a teraz powtórzę.
Mam inny model, niż ten w temacie, bo XD, ale...
Pomijając pierwszą aktualizację do 6'stki w maju zeszłego roku, która była totalnie skopana i została zatrzymana, ale zdążyłem sobie ją zainstalować (wymiana płyty głównej - nr 1), to kolejna też przyniosła mi wiele dodatkowych siwych włosów. Czekałem na poprawki, które były wydane jesienią zeszłego roku - nie pomogły.
Zwróciłem się do serwisu - pomogli - wymienieli płytę poraz drugi.
Co stwierdzili, że musiał zostać jakiś bałagan po poprzedniej aktualizacji.
Po zamontowaniu nowej płytki, zaktualizowali system, zrobili przywracanie ustawień i tv hulał, aż miło.
Zalecili przy kolejnym przeskoku do wyższej wersji zrobienie w ten sam sposób - zrobiłem.
Tv działa byz zająknięcia.
Morał?!
Obojętnie co się komu wydaje, że nie powinno mieć nic wspólnego jedno z drugim, to serwisant chyba wie co mówi, a dotego jego działanie potwierdzone zostało póżniejszym stabilnym systemem.
Z telefonami nieby jest tak samo, bo to też android, ale tam raczej już nikt nie robi nawet czyszczenia cache, czy dalvik, bo trzeba przejść do recovery, a to już dla normalnego zjadacza chleba jest większą magią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Prosze o potwierdzenie jeszcze jednej sprawy: w trakcie odtwarzania materiału w Dolby Vision, przycisk Action Menu i później np. Obraz i dalsze ustawienia, działają z małym opóźnienie w stosunku do operowania nimi przy zwykłym źródle filmowym.
Czy też tylko u mnie tak jest....