anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowa aktualizacja oprogramowania v6.6555

profile.country.PL.title
marcinor
Doradca

Nowa aktualizacja oprogramowania v6.6555

Aktualizacja oprogramowania układowego do wersji v6.6555

Pisać co komu się poprawiło po aktualizacji.

U mnie znacząco polepszył się obraz 4K, w niektórych filmach na Netflixie obraz wygląda jak bym patrzył na to, co dzieje się za szybą, wygląda bardzo realnie.

108 ODPOW. 108
profile.country.PL.title
marcinor
Doradca

Jeżeli chodzi o kablówkę, czy naziemną,dużo daje zmiana wtyku na pozłacany aaa.png

profile.country.PL.title
Qulfon
Użytkownik

Kabel jest w "kupie" z innymi, zasilającymi, biegnie 10-12 metrów od skrzynki operatora do TV. Tak, kwadraty są krótkotrwałe, najwięcej tuż po zmianie kanału. Dekoder zewnętrzny operatora nie wnosi znaczącej poprawy.  Piksele zmieniłem na wszystkie, miałem normalnie, rozdzielczość w automacie, ostrość 60.

Szanowni Państwo, jeśli komuś udało się dopasować obraz do stanu zadowalającego niech napisze swoje ustawienia.

P.S. Przesyłam zdj z danymi info o sygnale, oraz poradnik, mi nie pomógł https://geex.x-kom.pl/wiadomosci/jak-prawidlowo-ustawic-telewizor-marki-sony/

IMG_20200810_191829.jpg

profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

Ja mam tak:

Tryb obrazu-żywy

Jasność- 25

Nasycenie- 52

Czujnik światła -wł. ( W usustawienia oszczędzania energii wybrana opcja - słabe)

Kontrast 90

Gamma 0

Poziom czerni 40

Dostosowwnie czerni mała albo średnia

Zaawansowane zwiększenie kontrastu średnie

Automatyczne przyciemnianie średnie albo duże

X-tended Dynamic Range wyłączone

Odcień 0 

Temperatura barw neutralna

Zaawansowana temp. barw - nic nie zmieniałem

Żywy kolor mimimum

Ostrość 70

Tworzenie realizmu automat

Reukcje zzakłóceń wył.

Łagodna gradacja średnia

Motionflow standardowe

Tryb kliszy duża

Czasami coś zmieniam w zależności od nadawanego materiału.

A i jeszcze trochę inaczej wygląda u mnie okienko z informacją o sygnale niż na Twojej fotce. Prawie nie widać obrazu tv w tle i niektóre parametry sygnału są inne w senie sensie ich rozkład. Tak jakby mieliśmy inne oprogramowania na tv...

profile.country.PL.title
kosa16051971
Użytkownik

Kolego Qulfon a jak wygląda u Ciebie obraz z anteny naziemnej? Jeżeli jest super,to problem jest u operatora.

Kosecki
profile.country.PL.title
Qulfon
Użytkownik

2.  
kosa16051971 - nie mam anteny naziemnej
profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

Już pisałem, że redukcje zakłóceń mam wyłączone ale nawet jak są włączone, to widocznej różnicy nie widać.  Może napisz jakie masz ustawienia u siebie, to zobaczymy jak sprawdzą się u nas. Może przeszedłeś z telewizora o mniejszej przekątnej ekranu i stąd ten efekt pogorszenia jakości ? Czym większy ekran tym lepszy sygnał czy materiał wideo jest potrzebny. Fajnie to widać na programach informacyjnych, gdy na ekranie jest kilka mniejszych okienek i na nich dopiero obraz jest jak przysłowiowa żyleta...

profile.country.PL.title
Qulfon
Użytkownik

Długo się bawiłem i wróciłem po resecie do standardowy. Twoje ustawienia mi odpowiadają, dzięki.

Przesiadłem się z 40 cali na 55 może dlatego taki szok :slight_smile:

addhoc
Poszukiwacz

Co do jakości sygnału telewizji mam podobne odczucia co kolega powyżej. Przesiadłem się z Samsunga KS 7000 i tam obraz z TV wyglądał lepiej. Polsat News wyglada słabo. Artefakty na twarzach, ząbki na napisach w grafice. Być może to kwestia kompresji sygnału nadawcy a być może taki urok TV Sony?  
Polecam sprawdzić kanał NASA UHD (Canal+) i zweryfikować czy tam też jest tragicznie. 

profile.country.PL.title
Qulfon
Użytkownik

Po zabawach opcjami(bardzo wiele różnych kombinacji) pozostałem przy ustawieniach troszkę zmodyfikowanych kolegi Frustrat, przy mojej jakości TV kablowej chyba więcej nie da się wycisnąć, połączenie bezpośrednio do gniazda modemu w telewizorze, połączenie hdmi z dekodera nie wnosiło znaczącej poprawy jakości obrazu.

Ja mam tak:

Tryb obrazu-żywy

Jasność- 25

Nasycenie- 52

Czujnik światła -wł. 

Kontrast 80

Gamma 0

Poziom czerni 40

Dostosowanie czerni duża

Zaawansowane zwiększenie kontrastu duże

Automatyczne lokalne przyciemnianie duże

X-tended Dynamic Range wyłączone

Nasycenie 52

Odcień 0 

Temperatura barw ciepłe

Zaawansowana temp. barw - nic nie zmieniałem oryginał czyli precyzyjna regulacja

Żywy kolor średni

Ostrość 75

Tworzenie realizmu automat

Redukcja losowych zakłóceń mała

Cyfrowa redukcja zakłóceń duża

Łagodna gradacja mała

Motionflow standardowe

Tryb kliszy duża