Podziel się wrażeniami!
Aktualizacja oprogramowania układowego do wersji v6.6555
Pisać co komu się poprawiło po aktualizacji.
U mnie znacząco polepszył się obraz 4K, w niektórych filmach na Netflixie obraz wygląda jak bym patrzył na to, co dzieje się za szybą, wygląda bardzo realnie.
Jeżeli chodzi o kablówkę, czy naziemną,dużo daje zmiana wtyku na pozłacany
Kabel jest w "kupie" z innymi, zasilającymi, biegnie 10-12 metrów od skrzynki operatora do TV. Tak, kwadraty są krótkotrwałe, najwięcej tuż po zmianie kanału. Dekoder zewnętrzny operatora nie wnosi znaczącej poprawy. Piksele zmieniłem na wszystkie, miałem normalnie, rozdzielczość w automacie, ostrość 60.
Szanowni Państwo, jeśli komuś udało się dopasować obraz do stanu zadowalającego niech napisze swoje ustawienia.
P.S. Przesyłam zdj z danymi info o sygnale, oraz poradnik, mi nie pomógł https://geex.x-kom.pl/wiadomosci/jak-prawidlowo-ustawic-telewizor-marki-sony/
Ja mam tak:
Tryb obrazu-żywy
Jasność- 25
Nasycenie- 52
Czujnik światła -wł. ( W usustawienia oszczędzania energii wybrana opcja - słabe)
Kontrast 90
Gamma 0
Poziom czerni 40
Dostosowwnie czerni mała albo średnia
Zaawansowane zwiększenie kontrastu średnie
Automatyczne przyciemnianie średnie albo duże
X-tended Dynamic Range wyłączone
Odcień 0
Temperatura barw neutralna
Zaawansowana temp. barw - nic nie zmieniałem
Żywy kolor mimimum
Ostrość 70
Tworzenie realizmu automat
Reukcje zzakłóceń wył.
Łagodna gradacja średnia
Motionflow standardowe
Tryb kliszy duża
Czasami coś zmieniam w zależności od nadawanego materiału.
A i jeszcze trochę inaczej wygląda u mnie okienko z informacją o sygnale niż na Twojej fotce. Prawie nie widać obrazu tv w tle i niektóre parametry sygnału są inne w senie sensie ich rozkład. Tak jakby mieliśmy inne oprogramowania na tv...
Kolego Qulfon a jak wygląda u Ciebie obraz z anteny naziemnej? Jeżeli jest super,to problem jest u operatora.
Już pisałem, że redukcje zakłóceń mam wyłączone ale nawet jak są włączone, to widocznej różnicy nie widać. Może napisz jakie masz ustawienia u siebie, to zobaczymy jak sprawdzą się u nas. Może przeszedłeś z telewizora o mniejszej przekątnej ekranu i stąd ten efekt pogorszenia jakości ? Czym większy ekran tym lepszy sygnał czy materiał wideo jest potrzebny. Fajnie to widać na programach informacyjnych, gdy na ekranie jest kilka mniejszych okienek i na nich dopiero obraz jest jak przysłowiowa żyleta...
Długo się bawiłem i wróciłem po resecie do standardowy. Twoje ustawienia mi odpowiadają, dzięki.
Przesiadłem się z 40 cali na 55 może dlatego taki szok
Co do jakości sygnału telewizji mam podobne odczucia co kolega powyżej. Przesiadłem się z Samsunga KS 7000 i tam obraz z TV wyglądał lepiej. Polsat News wyglada słabo. Artefakty na twarzach, ząbki na napisach w grafice. Być może to kwestia kompresji sygnału nadawcy a być może taki urok TV Sony?
Polecam sprawdzić kanał NASA UHD (Canal+) i zweryfikować czy tam też jest tragicznie.
Po zabawach opcjami(bardzo wiele różnych kombinacji) pozostałem przy ustawieniach troszkę zmodyfikowanych kolegi Frustrat, przy mojej jakości TV kablowej chyba więcej nie da się wycisnąć, połączenie bezpośrednio do gniazda modemu w telewizorze, połączenie hdmi z dekodera nie wnosiło znaczącej poprawy jakości obrazu.
Ja mam tak:
Tryb obrazu-żywy
Jasność- 25
Nasycenie- 52
Czujnik światła -wł.
Kontrast 80
Gamma 0
Poziom czerni 40
Dostosowanie czerni duża
Zaawansowane zwiększenie kontrastu duże
Automatyczne lokalne przyciemnianie duże
X-tended Dynamic Range wyłączone
Nasycenie 52
Odcień 0
Temperatura barw ciepłe
Zaawansowana temp. barw - nic nie zmieniałem oryginał czyli precyzyjna regulacja
Żywy kolor średni
Ostrość 75
Tworzenie realizmu automat
Redukcja losowych zakłóceń mała
Cyfrowa redukcja zakłóceń duża
Łagodna gradacja mała
Motionflow standardowe
Tryb kliszy duża