Podziel się wrażeniami!
Witam,
jest problem i nie moge sobie poradzić, szukałem na Internecie ale lipa. Jak mialem starszy model 40W4000 miałem tam taką funkcjonalność, oglądam sobie np. Bluray a w okienku byl program TV z wbudowanego tunera (sam obraz bez dźwięku).
Ten sam efekt chciałem uzyskać w tv wymienionym w temacie i nie da się.
Czy taka funkcjonalność nie istnieje w nowych telewizorach (może to zależy od modelu) czy trzeba cos aktywować?
Zaznaczam ze mam najnowszy firmware.
Warto skonsultować to z naszym wsparciem techniczym. Kontakt poprzez formularz na stronie: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email, telefonicznie dzwoniąc pod numer tel. 22 3060694 lub e-mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com.
Action Menu -> Obraz w Obrazie -> Przytrzymać Home -> Podajesz źródło odtwarzania
Witam,
no coż Twoja wskazowka nie dziala, nie udaje mi sie wyswietlic dwoch obrazow.
Robie tak,
1. odpalam odtwarzacz na HDMI1
2. wybieram Action Menu -> Obraz w Obrazie
3. przytrzymuje Home i wtedy teoretycznie powinienem miec mozliwosc wybrania sygnalu TV ale tak nie ma, widze tylko male okienko z obrazkiem ze zlacza HDMI1 i napis "Brak ostatnich elementow"
Robilem rozne kombinacje, druga byla na odwrot,
1. ogladam TV
2. wybieram Action Menu -> Obraz w Obrazie
3. przytrzymuje Home i widze tylko male okienko z obrazkiem z TV i napis "Brak ostatnich elementow"
wynika z tego ze sie nie da tego zrobic co ja chce albo robie cos nie tak, moze cos zle wybieram, moze nie w tej kolejnosci, trudno powiedziec.
Zarówno przy pierwszej Twojej kombinacji (włączony odtwarzacz) jak i przy drugiej (włączony TV), po wciśnięciu Obraz w Obrazie oraz przytrzymaniu Home, wyskakują mi dwa okienka z aplikacjami zainstalowanymi przez Sony na telewizorze czyli Youtube albo Netlix do wyboru.
Po wybraniu np. Youtuba obraz z niego robi sie duży a pierwotne źródło obrazu (odtwarzacz lub TV) maleje w okienku, kóre mogę przesuwać w różne miejsca ekranu.
Mam XE9305 czyli teoretycznie to samo co Ty.
No wlasnie, jak wybiore Obraz w Obrazie to mam w malym okienku np. TV i aplikacje zainstalowane przez Sony, natomiast jak przytrzymam Home to mam tylko male okienko z TV i nic wiecej, zadnego wyboru.
Moze to ma znaczenie ale TV idzie z wbudowanego tunera telewizji naziemnej a nie np. dekodera.
@obi.one1Po wybraniu obraz w obrazie nie naciskaj home tylko jeszcze raz action menu. Przestaw dźwięk w kolumnie obraz w obrazie, a następnie lewym górnym przyciskiem wybierz odpowiednie żródło wejścia.W starszych telewizorach dźwięk był przstawiany kursorem lewym lub prawym. Jeżeli w Twoim telewizorze jest tylko PIP(obraz w obrazie) , a nie ma PAP(obraz i obraz) to jest wielce prawdopodobne ,że ten telewizor ma funkcję PIP , która działa tylko z PC. Podłącz komputer przez hdmi i zobacz co się dzieje.
@leczech, wlasnie przetestowalem Twoją porade i nie zadzialalo, zrobilem tak, sygnal podstawowy to TV, po wybraniu obraz w obrazie gdy nacisnalem ponownie action menu dostalem komunikat: Funkcja niedostepna gdy wyswietlane menu glowne.
napisalem do Sony i dostalem taka odpowiedz:
funkcję PIP bądź PAP posiadały jedynie nasze pierwsze telewizory na platformie android w 2015 roku.
Niestety wspomniana funkcja została usunięta wraz z kolejnymi aktualizacjami.
Model odbiornika który Pan posiada takowej funkcji nie ma i niestety nie jest przewidywana takowa aktualizacja.
Więcej informacji znajduje się w poniższym artykule:
https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-55xe9005/articles...
mimo wszystko dziekuje Wam za probe pomocy w rozwiazaniu mojego problemu.
Witam,
@obi.one1 zgłosiłem Twój problem do supportu - oto ich odpowiedź:
TV ma PIP, ale niestety nie działa to w sposób, do jakiego klient przywykł. PIP jest możliwy tylko w opcji np. oglądanie TV przy jednoczesnym wglądzie w ustawienia odbiornika.
Dodam od siebie, że jak ostatnio sprawdzałem na serii XE ale innym modelu to działało to tak. Gdy oglądałem obraz z telewizji naziemnej po wciśnięciu Action Menu i wybraniu "Obraz w obrazie", obraz z TV przeskuje do małego okienka, a duże okno przechodzi do menu, gdzie można wybrać np. Netflix. I tak to powinno moim zdaniem działać u Ciebie. Jak tak nie jest to na początek soft reset za pomocą klawisza włączania (przytrzymaj kilka sekund) na pilocie gdy TV jest włączony. Gdy to nie pomoże wyczyść chache Ustawienia->Pamięć i resetowanie->Wewnętna pamięć współdzielona->Dane w pamięci podręcznej->Wyczyścić danez pamięci podręcznej->OK. Jak to nie pomoże reset do ustawień fabrycznych.
Pozdrawiam