anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pomoc w zrozumieniu: Wi-Fi DIRECT, Smart View, ChromeCast

profile.country.PL.title
zergoline
Poszukiwacz

Pomoc w zrozumieniu: Wi-Fi DIRECT, Smart View, ChromeCast

Szanowni Państwo,

proszę o wsparcie, którego jak do tej pory od SONY nie otrzymałem mimo próby kontaktu ze strony https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cpint=spt-footer_contact...

Będzie odrobinę obszernie ... sorki

I. KONFIGURACJA:

TV: SONY KD-65XF9005
---------------------
Oprogramowanie: PKG6.6545.0255EUA

ChromeCast: 1.42.179832

TELEFON: SAMSUNG A70
------------------------
Google Home (2.17.2.9)
WiFi Direct (3.0)
SmartView (7.1.10)

-------------------------------
TV podłączony pod sieć Wi-Fi 5GHz
-------------------------------

II. PYTANIA:
1) Jeżeli przy aktywnym połączeniu sieci Wi-Fi podłącze do TV kabel to jak TV powinien się poprawnie zachować?
Mój TV odłącza się od sieci Wi-Fi i przechodzi na połączenie sieciowe/kablowe.

2) Przy uruchomieniu planszy TV Wi-Fi DIRECT zostaje przerwane połączenie sieciowe Wi-Fi o czym sygnalizuje komunikat na TV, pojawia się w przestrzeni nowa sieć DIRECT BRAVIA do której TELEFON bez problemu można podłączyć (SID) co jest sygnalizowane również na planszy TV animacją połączenia TELEFON -- TV. Mimo zestawienia połączenia jeśli w TELEFONIE wybiorę plik (dowolny plik graficzny) i z opcji UDOSTĘPNIJ wybiorę aplikację Wi-Fi DIRECT TELEFONU to proces przesyłania pliku kończy się najczęściej komunikatem "plik nie został przesłany". Na liście TV urządzeń Wi-Fi DIRECT, TELEFON widnieje jako "nierozpoznane urządzenie Wi-Fi DIRECT".

Moje pytanie: kiedy następuje proces rejestracji TELEFONU na tej liście dla połączenia DIRECT i czy go można ręcznie wyzwolić bo samo połączenie TELEFONU do sieci Wi-Fi DIRECT tego nie robi choć animacja dokonanego zestawienia połączenia pokazuje że wszystko jest OK?

W całej mojej zabawie z tą metodą udało mi się raz przesłać za pośrednictwem Wi-FI DIRECT plik z TELEFONU na TV, więc co jest grane i czego jeszcze nie wiem o tym procesie?

3) Kiedy następuje rejestracja TELEFONU podczas połączenia ChromeCast za pomocą aplikacji Google Home z TELEFONU? Udało mi się ten proces raz przejść/zaobserwować wówczas kiedy konfigurowałem TV po kolenym przywróceniu fabrycznych ustawień? Wówczas miałem możliwość sparowania urządzenia poprzez podanie identyfikatora cyfrowego. Czy obcy telefon połączy się tylko dlatego że jest razem z TV we wspólnej sieci wi-fi bez parowania?!?

Obecnie bez problemu mogę się podłączyć tą aplikacją do TV i przesłać zarówno dowolny materiał jak i pulpit telefonu. Jednak nie za bardzo wiem dlaczego i jak długo ten cud będzie trwać bo bywało już różnie?!?!

4) W przypdku wybrania planszy SmartView na TV połączenie Wi-Fi jest przerywane (nie ma komunikatu systemowego jak w przypadku połączenia Wi-Fi DIRECT ale pojawia się informacja iż sieć jest niedostępna), w opcjach TELEFONU w SmartView pojawia się opcja "Prześlij pulpit". Po wybraniu jej wykonują się dwa procesy: rejestracja urządzenia oraz łączenie do sieci Wi-Fi (sygnalizowane przez komunikat na TV). Z nie wyjaśnionych mi powodów raz połaczenie się nie zestawia a innym razem weryfikacja się udaje i wszystko działa jak trzeba. I nie wiedzieć dlaczego pomaga tylko restart lub przywracanie konfiguracji TV?!?!

5) Czy na liście opcji TV "Lista urządzeń Wi-Fi DIRECT oraz SmartView" powinienem widzieć dwa wpisy dotyczące jednego telefonu? Ten dotyczący SmartView oraz ten od Wi-Fi DIRECT dla mojego telefonu?

6) Jak się mają informacje z linka https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/articles/00044548 co do

UWAGA:
Podłączane urządzenia muszą spełniać następujące warunki:

Urządzenia zgodne z funkcją kopii lustrzanej ekranu: zdolność do nawiązywania połączeń przy częstotliwości 2,4 GHz (częstotliwość 5 GHz nie jest obsługiwana).
Urządzenia zgodne z Miracast: zdolność do nawiązywania połączeń przy częstotliwości 2,4 GHz (częstotliwość 5 GHz nie jest obsługiwana).

Czy faktycznie operacje muszą być wykonywane na sieci 2,4 GHz?!?!? Jeżeli tak to przy moim połączeniu 5GHz to cud czy tylko przypadek i owa niestabilność w zachowaniu TV którą doświadczam?

PROŚBA:

Jeżeli to mój TELEFON jest problemem to proszę wskazać czego mu brakuje, jeżeli coś źle robię lub niewłaściwie rozumuję to proszę o korektę i słowo wyjaśnienia, bo niestety te rozliczne informacje i instrukcje w sieci nic nie wnoszą do zrozumienia zagadnienia.

Jak ognia proszę w tych wyjaśnieniach unikać określenia: zakłócenia sieci, niekompatybilny sprzęt, niewłaściwa konfiguracja sieci, zrestartować TV, przywrócić ustawienia domyślne TV, odległość od routera  ....

Z poważaniem

zergoline

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Witam,

wspomniałeś, że próbowałeś skontaktować się z Supportem Sony. Pytanie, kiedy to było i czy wypełniłeś formularz kontaktowy, czy dzwoniłeś na infolinię?

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
zergoline
Poszukiwacz

Z formularza, początek obecnego tygodnia ...