anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z Bravia KDL 50W809C - trzaski

M.J.89763
Użytkownik

Problem z Bravia KDL 50W809C - trzaski

Witam.

Od ponad roku mam telewizor SONY KDL 50W809C. Chciałem TV z androidem i wybór padł właśnie na ten model, ze względu na bardzo dobre opinie i wyniki testów oraz moje dobre doświadczenia z modelem SONY W829 z 2014 roku. Z początku byłem z niego bardzo zadowolony. Obraz jest super, android po ostatnich aktualizacjach działa dobrze. Jednak od kilku miesięcy coś strzela, trzaska wewnątrz obudowy. Nie wiem czy jest to trzask plastików w środku w wyniku nagrzewania, trochę przypomina może jakby przeskok iskry w zapalarce do gazu (tak mi się skojarzyło).
Poniżej link do filmiku jaki nagrałem z trzaskami. Trzaski słychać wyraźnie w 10 i 43 sekundzie. Może trzeba będzie trochę zwiększyć głośność
(na marginesie film nagrywany smartfonem SONY :))
Nie są to sporadyczne trzaski jak widać, a dzieje sie to kilka razy na minutę. 

https://youtu.be/6lQC931uVR0

Na pewno nie działo się to od początku ponieważ trzaski te są bardzo uciążliwe zwłaszcza gdy ogląda się telewizor wieczorem.  W ostatnim czasie występują jakby coraz częściej. Trzaski zaczynają się zaraz po włączeniu TV i występują też przez jakiś czas po wyłączeniu. Widziałem na forum kilka podobnych tematów dotyczących różnych modeli SONY ale żaden nie dotyczy W809C i brak też finałów spraw, tzn. czy takie usterki są uznawane przez serwisy i naprawiane w ramach gwarancji.

Chciałem poprosić o poradę co to może być i co w takim przypadku zrobić, tzn. czy taka usterka będzie podlegać gwarancji? Obawiam się odpowiedzi serwisu  w stylu "ten typ tak ma". Jeśli uważacie że tak, to jak najlepiej zgłosić taką usterkę? Czy poprzez jakiś formularz na portalu sony.pl czy bezpośrednio w lokalnym autoryzowanym serwisie? W Poznaniu mam chyba tylko jeden taki serwis - SONTRONIC. Czy orientuje sie ktoś czy naprawa ewentualna jest możliwa na miejscu w domu czy trzeba dostarczyć TV do serwisu w takim przypadku? Jednak taki 50 calowy TV swoje rozmiary ma (choć płaski :slight_smile: )

Może ktoś miał już do czynienia z takim przypadkiem w W809C. Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam.

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
emarti1
Poszukiwacz

Ja mam ten sam problem w 32 calowym WD750. Problem pojawił się po pół roku od zakupu. Denerwujące to jest ale nic nie będę z tym robił. Stukanie jest podczas oglądania TV i po wyłączeniu. Jeżeli z biegiem czasu doprowadzi to do większego uszkodzenia telewizora wtedy oczywiście serwis. Po 2 latach po zakończeniu gwarancji będę chciał się pozbyć tego telewizora i zakupić inny, oczywiście innej firmy. Dla mnie Sony obrósł w piórka i zaczął lekceważyć klientów ALBO po prostu wypuszcza na polski rynek produkty gorszej jakości podobnie jak jest z proszkami do prania, kawą itp gdzie wiadomo że na zachodzie marki mają inną jakość. Po zakupie tego tv nawiasem mówiąc najdroższego 32 calowca w popularnych sklepach RTV obraz na ustawieniach fabrycznych pozostawiał wiele do życzenia. Spędziłem wiele czasu nad ustawieniami aby być zadowolonym. Obecnie może być ale szału nie ma. Rozmyślam nad kalibracją.  Mam też soundbar Sony i również pojawiają się problemy. Dźwięk potrafi nie być zsynchronizowany z obrazem jedynie co pomaga to wyłączenia soundbara przyciskiem stand by na chwilę. UWAGA! Dla Sony jest to normalne i piszą nawet o tych możliwych opóźnieniach dźwięku w instrukcji!

Sony dziękuję na przyszłość.