Podziel się wrażeniami!
W nowym tv KD-55XG8596 zauważyłam kilka problemów. Opiszę w osobnych tematach, bo dotyczą różnych spraw.
Po odszukaniu wszystkich programów cyfrowych, analogowych i satelitarnych chciałam je uporządkować, czyli skasować kodowane i ustawić w kolejności wg mnie odpowiedniej. Trochę zabawy pilotem i sporo czasu to kosztuje. Po ustawieniu wyrzuceniu kodowanych i ustawieniu kolejności okazało się, że na programach które chwilę wcześniej działały, teraz jest czarny ekran i są oznaczone jako kodowane. Powtórzyłam strojenie od zera jeszcze dwa razy i efekt taki sam. Trzeci raz zapisywałam kolejne ustawienia list programów na pamięci usb i okazało się, że telewizor psuł programy w momencie jak ustawiałam swoją kolejność i na miejsce (w numer) skasowanych programów kodowanych wstawiłam w kolejności programy niekodowane. Czy np. na pozycji 0003 był program kodowany który usunęłam i na tą pozycję przesunęłam program niekodowany z np poz. 0399. Od tej chwili ten program był już niedostępny. Moim zdaniem tv niepotrzebnie pamięta rodzaj skasowanego już programu i wygląda to na błąd w oprogramowaniu. Czy to forum przegląda ktoś kompetentny z firmy Sony? Dobrze by było aby FIRMA zainteresowała się tym dość kłopotliwym problemem?
_renia_
aby skonfigurować listę kanałów należy użyć narzędzia Sony Channel Editor, które pozwala na dowolną konfigurację dopasowaną do oczekiwań i potrzeb użytkownika.
Podstawowe informacje o narzędziu znajdziesz tutaj: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00198697
Jeśli będziesz potrzebować dodatkowych funkcjonalności są one dostępne tutaj: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00199242
1.Przy telewizji naziemnej (dvb-t) nie ma już kanałów analogowych, a wszystkie cyfrowe są bezpłatne i niekodowane. Tylko jeżeli jest się w zasięgu mux-4(tv mobilna) to telewizor może wyszukać kodowane kanały z tego mux-a. Od kilku miesięcy na tym mux-ie Cyfrowy Polsat odkodował Polsat News.
2. Przy wyszukiwaniu z satelity warto w ustawieniach zaznaczyć , aby telewizor wyszukał tylko kanały bezpłatne(niekodowane). Wtedy telewizor w większości pominie kanały kodowane. U mnie przy satelicie Astra zamiast tysiąca telewizor wyszukuje tylko ponad trzysta kanałów.
3.Niektóre kablówki w ramach internetu oferują bezpłatnie najmniejszy pakiet telewizji. Również taki pakiet jest bezpłatny w ramach multiroom( odbiór na wielu telewizorach). Wtedy należy ustawić wyszukiwanie kablowe jako operator inny. Telewizor wyszuka tylko kanały w ramach tego pakietu i są one niekodowane. Np. w UPC jest to pakiet Start(około 40 kanałów). Natomiast przy innych pakietach z modułem cam niestety należy poukładać najpierw kanały będące w pakiecie. Kanały , które nie są w pakiecie ustawić na końcu listy i dopiero wtedy spróbować je usunąć.
Dotyczy to pracochłonnej edycji pilotem.
Sprawdziłam na dwóch kablówkach i jeżeli mamy pakiet ograniczony, to i tak tv znajduje wszystkie programy, w tym również zakodowane. Dotarłam już do ustawień blokujących automatyczną aktualizację wyszukiwania programów. Pytanie dlaczego producent tak istotnej informacji nie publikuje na 1 miejscu a wręcz ukrywa. Nie wspomnę o tym, ze te ustawienia są (delikatnie mówiąc) bardzo nieintuicyjnie opisane.
Odnośnie używania firmowego programu do edycji listy programów można porównać do strzelania armatą do muchy (nie obrażając much). Przecież ta lista, to zwykły plik xml i edytowanie go za pomocą javy jest trochę absurdalne. Instalowanie setek megabajtów oprogramowania do edycji listy programów jest chyba trochę chore.
Poszukałam i znalazłam skuteczny program SetEditSony spełniający podobną rolę - "https://www.setedit.de/" Ten polecam.
Przy okazji proszę o dwie podpowiedzi:
1. Jak zapisać listę programów analogowych?
2. Jak użyć PIP aby oglądając tv mieć podgląd np programu z internetu lub satelity?
Pozdrawiam,
renia
A jeszcze a'propo programów analogowych... Mam i chciałabym mieć nadal podgląd z analogowych kamer wkoło domu. Działa sprawnie i nie widzę powodu aby to zmieniać. Technologia jest dla ludzi a nie odwrotnie. Poza tym, w trzech kablówkach które mogę oglądać, nadal są programy analogowe. Więc jak zapisać tą listę programów na pendrive?