Podziel się wrażeniami!
Witam
zastanawiam się nad zakupieniem pendrive 64GB USB3.0 aby służył jako HDD Rec
Mam jednakże pewną niepewnośc o rozwianie której poproszę.
W opiniach pendrivów które by mnie interesowały pisze że bardzo się nagrzewają, wręcz parzą (czasem pada nawet określenie temperatury rzędu 70 stopni).
Czy w telewizorach można bez ryzyka stosować talk bardzo nagrzewające się pendrivy?
A może wystarcza w zupełności pendrive 2.0?
Doświadczenie uczy że nawet jeśli w urządzeniu jest wyjście 2.0 to jednak pendrive 3.0 pracuje szybciej a w innym posiadanym sprzęcie właśnie prędkośc niektorych penów 2.0 bywa problemem...
Poproszę o rady.
Pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Pendriva 2.0 nie polecam na nagrywanie bo zwyczajnie się tnie albo ten co miałem tak miał mogę spróbować innego 2.0.Co do nagrzewania się to rzeczywiście prawda ile ma stopni nie mierzyłem tez mogę to zrobić i zrobię z ciekawości.Na nagrywanie dałem pena 3,0 128GB i zapomniałem o temacie jednak ostatnio musiałem wyjąć któregoś pendriva od pamięci na gry i mało co go nie upuściłem był nieźle nagrzany rzeczywiście !
Pendriva 2.0 nie polecam na nagrywanie bo zwyczajnie się tnie albo ten co miałem tak miał mogę spróbować innego 2.0.Co do nagrzewania się to rzeczywiście prawda ile ma stopni nie mierzyłem tez mogę to zrobić i zrobię z ciekawości.Na nagrywanie dałem pena 3,0 128GB i zapomniałem o temacie jednak ostatnio musiałem wyjąć któregoś pendriva od pamięci na gry i mało co go nie upuściłem był nieźle nagrzany rzeczywiście !
Dzięki. Nasunęło mi się jeszcze pytanie dodatkowe.
Mam w domu twardy dysk (bez osobnego zasilania) WD 1TB też USB3.0. Warto taki podłaczyć?
Pytam gdyż zetknąłem się na forum (tyle że dotyczyło to innych modeli TV) z opiniami że takie dyski po podłączeniu cały czas pracują i czasem ulegają przez to zepsuciu...
Czy ktoś używa przenośnego HDD do nagrań z naszej serii telewizorów i potwierdzi lub zaneguje tamte problemy?
Jest dokładnie jak piszesz też używałem jakiegoś 750GB 3.0 do nagrań żadnych zastrzeżeń ale dysk po nocy dalej się świeci i dotyczy to również Androida w wersji 6 także tego nie poprawili i własnie dlatego przestałem go używać zamieniłem na pendriwa ,który się grzeje jak węgiel :).Ale jedno małe spostrzeżenie mi się nasunęło z racji ,że SONY w moim modelu wymyśliło jakieś maskownice kabli i wejść HDMI i USB to używam przedłużacza do pendriva po USB i o dziwo ten pendrive jest zimny tylko nie wiem na ile był uzywany przez TV ale to też sprawdzę podepnę ten ,który był gorący test wieczorem napiszę co zaobswerwuję .
Cieszymy się, że problem został rozwiązany.
Pozdrawiamy, zespół Sony.
małe sprostowanko:
Problem NIE został rozwiązany ale powyższe wytłumaczenie zostało zaakceptowane.
Rozwiązaniem problemu będzie realna naprawa softu co jest w gestii Sony
@zbygaaj: test wypadł pomyślnie?
Pozdrawiam
No tak zrobiłem pomiary temperatury złącz USB pierwsze zdjęcie TV wyłączony (po nocy) drugie zdjęcie pracujący TV kilka godzin i odtwarzany materiał z USB 3.0.To chyba nie tak źle z tą temperaturą chociaż czasami te pendrivy pracują intensywniej i wydaje mi się ,że są bardziej gorące może wrócę do tematu ale jak na razie jest tak jak na fotkach.
Dziękuję. Dzisiaj dotarł do mnie właściwy pen i od jutra posprawdzam jak to u mnie z tą temperaturą.
Przy okazji nasunęło mi się dodatkowe pytanko (wolałbym wiedzieć zawczasu niż później się niemile zdziwić):
Kiedy telewizor bada pojemnośc nośnika na owe 32 GB? Próbowalem wcześniej zastosować pena 32 GB i telewizor go zarejestrował, przetestował z wynikiem pozytywnym ale później nie nagrał zaprogramowanego. Rozumiem że to z powodu realnie mniejszej pojemności niż 32 GB.
No ale co jeśli początkowa pojemnosci jest większa niż 32 GB i dogrywam kolejne filmy? Czy jesli po którymś filmie mam juz mniej niż 32 GB to będzie problem i na pozostałej wolnej pojemności nie będę mógł dograć kolejnego filmu nawet jesliby wolnego było znacznie więcej niż taki film potrzebuje? Tzn. czy telewizor przed każdym nagraniem sprawdza czy jest więcej niż 32 GB wolnego czy też to sprawdzenie ma miejsce tylko podczas rejestracji nośnika i wtedy jest albo wóz albo przewóz?
Z drugiej strony jesli na nośniku pozostanie mniej niż wymagałby nagrywany film to nagra tyle ile się da z tego filmu czy w ogóle nie nagra nic z tego filmu? Pytam gdyż podczas programowania chyba wyświetlana jest szacunkowa info ile film potrzebuje GB...
Co do pena 32 GB to nie powinien Ci go wogóle zarejestrować przynajmniej u mnie tak było bo realna jego pojemnośc to 29 GB.Pojemność pena do godzin nagrania to jest około dwa razy mnmiej czyli pen 64GB nagrań około 30h (pewnie jakość audycji też ma znaczenie czy FHD czy standart) i z tego liczy bo podaje orientacyjnie ile zajmnie nagranie.A jak obliczy ,że brakuje to pewnie nie nagra.tego, wydaje mi się ,że wyrzucał ,że za mało miejsca na dysku.
Okaże sie "w praniu" jak to jest z tym nagrywaniem i ilością miejsca. Ja moje dotychczasowe doświadczenia w tym temacie wynoszę z zachowania zewnętrznego tunera który zresztą dalej jest używany. Z tego co piszesz to jednak albo nasze telewizory (mam model 756) reagują inaczej (nie mam jeszcze andka 6) albo (co mniej pewne) moj poprzedni pen, SanDisk 32GB, potrafił jakoś "oszukać" tv i tamten go zarejestrował, i to nie raz bo upewniłem się przed chwilą
Nowy pen, SanDisk 64GB, ma w stanie spoczynku 25,9 stopnia, temperatury podczas odtwarzania były rzędu 35 stopni (kilka pomiarów) a podczas nagrywania pomiary wykazały kilkustopniowe rozbieżności ale żaden nie przekroczył 39 stopni przy czym pomiary te były wykonane w ciągu pierwszej godziny nagrywania. Byc moze pozniej tempka wzrasta - to sprawdze innym razem.
Jakość programu (HD lub SD) ma jak najbardziej znaczenie aczkolwiek nie jako że audycje HD też są różnej jakości to nie da się w prosty sposób wskazać wskaźnika większej wagi nagrania tego samego filmu w HD w odniesieniu do jego wersji SD.