Podziel się wrażeniami!
Witam Szanowne grono!
Od kilku dni jestem użytkownikiem w/w tv i mam 3 pytanka, niestety po dwóch dniach przeglądania neta poddaje się po jednoznaczych odpowiedzi nie znalazłem.
Bardzo proszę o pomoc:
Na moim TV występuję efekt clouding (widoczny w ciemnym pomieszczeniu przy czarnym ekranie) najbardziej denerwujące jest to, że podczas oglądania filmów na tych poziomych czarnych paskach na dole i górze ciągle się rozjaśnia i ściemnia na zmianę.
Znalazłem w necie informacje, że należy zmienić ustawienia m.in podświetlenie i jasność aby ograniczyć efekt i tu mam kilka pytań:
1. Gdzie znajdę opcję podświetlenie?? Opcja jasność jest ale opcji podświetlenie za cholere nie mogę znaleść.
2. Czy to normalne zjawisko w tym TV, czy podlega to ewentualnej wymianie/gwarancji??
3. Jakie proponujecie ustawienia obrazu aby max ograniczyć efekt cloudingu i ogólnie wycisnąc z obrazu ile jakości tylko się da?
Z góry dziękuję za pomoc!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zdjecie z wczoraj z 16:51 przy odslonietych roletach. Po prostu rewelacja!
Cześć,
mam ten tv i takiego czegoś jak podświetlenie (literalnie) nie pamiętam
super czerni nie uzyskasz bo to taki typ matrycy ale...zrób tak, ćwiczyłem to dwa miechy:
- za tv zamontuj lampkę z max 200lm żarówką
- wduś w pilocie ActionMenu - Obraz - jasność 30-35 - kontrast 100 - ostrość 50 - podbicie kontrastu na "duże" - uwydatnienie czerni wyłącz
- koniecznie włącz czujnik oświetlenia! (obligatoryjnie)
- kolory redzę ustawić expert 1 i nie zmieniać nigdy
- i dla mnie najważniejsze - wejdź w ruch (albo czystość nie pamiętam bo z pracy piszę) i ustaw - tworzenie realizu na max ręcznie na 100!!! to jak masz sygnał hd to miejscami będzie go ciągnął do 4k (ostre krawędzie interpoluje bez zmiękczania krawędzi - puść sobie z youtube jakiś trailer bajki animiowanej i zobacz co to daje - jak dla mnie to najmocniejsza strona tego tv - reszta marek klęczy.
- a i redukcję szumów cyfrowych na automat daj
miłego oglądania
Wszytko ok ustawieniami mozna sie bawic na tysiace sposobow pewnie ze tak, ale pytanie jest zasadnicze czy tez masz takie plamy. Zrob zdjecie i wstaw jak u ciebie wyglada matryca na czarnym tle. Jestem ciekaw czy tez takie paskudztwo masz na ekranie. Probowalem setek ustawien ale ta jasna plama moze czesciowo ciemnieje ale w dalszym ciagu istnieje i przeszkadza w ogladaniu.
witaj, mam plamy
dlatego czujnik oswietlenia wlaczony jest obligatoryjny bo to max niweluje ten efekt.
oczywiscie to polsrodek wiem
ale skoro utknelismy to nie mam zamiaru schrzanic sobie zycia rozpaczajac 😞
Michal
Witaj. Nie uważam że utknęliśmy w martwym punkcie. W piątek rozpocząłem proces cywilny w tej sprawie po konsultacji z radcą prawnym. Nie mam zamiaru biernie tkwic i narzekac tylko aktywnie walczyc o swoje prawa i pieniadze. Gdybym wiedzial o tym w trakcie zakupow to bym tego dziadostwa po prostu nie kupil. 5000zl to nie 50zl zeby machnac na to reka i udawac ze nic sie nie stalo. Spokojnego dnia 😊