Podziel się wrażeniami!
Witam
2 miesiące temu kupiłem telewizor sony KD-49XD7005. Od jakiegoś miesiąca mam z nim problem. Posiadam telewizję kablową z modułem Cl z sieci Multimedia. Użyłem funkcji automatycznego szybkiego wyszukiwania programów, po czym stworzyłem własną listę kanałów. Od jakiegoś miesiąca programy na liście same się przesuwają, tworzą się duplikaty, czasami pozycje puste (nie ma ani nazwy programu ani komunikatu o braku usługi). Co może być przyczyną problemu? Na początku myślałem że zakłucenia od innych kabli zatem wymieniłem kabel antenowy na droższy z lepszym ekranowaniem. Niestety to nie pomogło. Problem ten powtarza się co jakieś 3-6 dni. Ustawię swoją liste, a po tym czasie zawsze kilka programów samemu się przestawi. Dodam jeszcze że jest wgrana najnowsza wersja oprogramowania Android.
Proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem i co może być przyczyną.
Pozdrawiam Tomek
Dzięki za wiadomość. Warto skontaktować się w tej sprawie z naszym działem Customer Support.
Polecamy zgłosić ten problem poprzez formularz na stronie: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email, telefonicznie dzwoniąc pod numer tel. 22 3060694 lub e-mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com.
Z pewnością doradzą jak rozwiazać problem.
Pozdrawiamy,
Zespół Sony
@tommyfpPrzyczyna pewnie taka sama co w UPC PatrzŁ forum mediaswiat upc- moduł ci+ w upc i tam np. na stronie 216 jest opisany podobny problem. Recepty na to niestety nie ma.
pozdrawiam
Zastanawia mnie zatem dlaczego przez miesiąc nie było najmniejszych problemów i nagle na początku sierpnia się pojawiły? Moduł CAM działał bezbłędnie na starym telewizorze SONY kdl-32w5720. I nagle miesiąc po zamontowaniu w nowym letewizorze zaczęły dziać się cuda z listą programów.
Aaaa... i jeszcze jedno - używam pilota od starego TV (SONY kdl-32w5720). Jest wygodniejszy, lepszy i porządniejszy niż od nowego TV. Podejrzewam że nie ma to żadnego znaczenia ale wolałem o tym napisać.
@tommyfpWinne są i moduły i software w TV. Jedno+drugie=problem. Tak napisał ktoś na forum sat kuriera i w pełni to popieram. Zauważyłeść chyba , że problem dotyczy zwłaszcza nowych telewizorów i nie tylko firmy sony.Pamiętaj ,że operatorzy cały czas mogą coś zmieniać poprzez sieć kablowa w swoich modułach. Dla producentów telewizorów nasz rynek jest chyba mało atrakcyjny. Jak popatrzymy na nowe oprogramowania w naszych sony , to piszą tam o poprawkach współpracy modułów cam operatorów zachodnich. U nas mimo wielu zastrzeżeń na takie problemy nie zwracają uwagi.
pozdrawiam
Dodam że Moduł Cyfrowego Polsatu można do tego grona dołączyć . Osobiście nie jestem pewny ; winy ; operatorów i ich modułów przykład ten sam Moduł działał przez 11 m-cy BEZPROBLEMOWO z LG 65 UH LH 8507 na którym nigdy nie miałem ; znikania ,przestawiania ; kanałów telewizyjnych. Przed LG miałem Philipsa 6007 i też nie była takich problemów jak z Sony XE65 9005. Muszę przyznać że po ostatnim przywróceniu ustawień fabrycznych i podłączeniu tylko 1 ( miałem dwa ) kabla koncentrycznego i oczywiście ustawieniu opcji sat. preferencyjny H.Bird od dwóch tygodni ( odpukać ) nie miałem tych objawów.
Do tematu chciałbym dorzucić jeszcze 2 fakty:
ustawienia kanałów -> ustawienia cyfrowe -> ustawienia techniczne
Automat.info.dot.usług - wyłączone
Zamiana usług - wyłączone
Jedyne opcje jakie znalazłem które mogą odpowiadać za przestawiania i mieszanie się programów (obecnie testuję powyższą konfigurację).
W ostatniej konfiguracji jaką miałem a programy się pomieszały wyglądało to następująco:
Automat.info.dot.usług - włączone
Zamiana usług - wyłączone
Druga rzecz - moduł CAM jakiego używam to:
Conax DVB-Cl produced by NEOTION
Wyprodukowano 18/05/16
Conax CAS7 CAM
Dowiedziałem się również, że mój operator dysponuje 3 modelami modułów CAM:
Techni-Crypt CX
FinTec
Conax @SMIT
Byłbym wdzięczny jakby ktoś z Sony wypowiedział się który z nich będzie najbardziej kompatybilny z moim telewizorem.
Mam te funkcje wyłączone od ostatniej aktualizacji która była chyba w czerwcu a mimo to zdażały się ; zaginięcia ; kanałów.
@XEandi mógłbyś napisać dokładne parametry Twojego modułu CAM aby wykluczyć na których modułach jest OK na na których programy się mieszają?
@XEandiJaki posiadasz moduł CP? PCMCIA SCM 01(ew.02) ,czy ten najnowszy PCMCIA SCM 05.