Podziel się wrażeniami!
Witam,
Posiadam pełen raport kalibracyjny dla XH95 w 4 trybach Filmy SDR i HDR oraz Gra SDR i HDR. Udostępnię zainteresowanym po zgłoszeniu się na maila applestorepolska@gmail.com
A tutaj mały dowód: https://postimg.cc/4Hbjq3Qn
Powiem tak: wszystkie dostępne ustawienia jakie są dostępne w sieci czyli rtings, avforum czy na yt nie są nawet blisko koło tego jak zostało to u mnie ustawione. Te z rtings to straszna bieda, avforum trochę lepiej ale bez szału i w zasadzie tryb WŁASNY na fabrycznych nastawach wygląda lepiej.
O ile do SDR polecany jest tryb WŁASNY, a do HDR KINO to jednak wymagają trochę poprawek. Sam fakt, że w SDR kontrast jest za nisko i gamma zbyt dzienna mówi wiele. Fabrycznie kolory po wyjęciu z pudełka są ok, ale biel za zimna, za dużo udziału niebieskiego. A i najważniejsze: KALIBRACJA ZMNIEJSZA BLOOMING. Została poprawiona czerń w HDR. Dodatkowo pojawiło się ciekawe ziarno i detale, których nie widziałem wcześniej oglądając na fabrycznych nastawach bez kalibracji. Z testów to widziałem 300 4K HDR i John Wick 4K HDR na fabrycznych nastawach i teraz po kalibracji. Różnica jest mocno zauważalna.
W każdym odbiorniku po kalibracji są inne parametry, tak więc.....