anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KD-55X8005c - nierównomierne podświetlenie matrycy

wladyslawus
Poszukiwacz

Sony KD-55X8005c - nierównomierne podświetlenie matrycy

Dzień dobry,

od kilku dni posiadam Sony KD-55X8005c. Nurtują mnie ciemniejszy obraz z każdym z rogów w odległości ok. 3-4 cm od rogu. Różnica jest mniej lub bardziej, ale zawsze widoczna w stosunku do całego ekranu. Podobne zjawisko występuje na moim monitorze pc, który ma matrycę IPS. Ponieważ mam jeszcze parę dni, aby towar zwrócić, pytanie, czy to wada, którą można wyeliminować, czy uroda serii i w każdym następnym egzemplarzu będzie dokuczać? Najbardziej widoczny jest prawy dolny róg na bladej czerni oraz na bieli jawi sią jakby było coś na matrycy w tym miejscu, co jest niezależne od wyświetlanego obrazu. Czy ktoś już miał podobny temat i jak rowiązał problem?

Władysław 

14 ODPOW. 14
misztal2012
Poszukiwacz

Dzięki za szybką odpowiedż. Ja mambw sumie tak że raz jest raz nie ma także to chyba nie problem a sczególnie na białym u mnie nic nie widać tylko np na ciemniejszych kolorach. Mam jeszcze jedną sprawę czy mógłbyś powiedzieć  (bo pytałem nawet w sony center i niby producent nie podaje takich danych co dla mnie jest paranoją) w sprawie 3 rzeczy a mianowicie 2 ? Rodzaj matrycy i rozdzielczość natywna bo jedyną rzeczą nanktórą uzyskałem odpowiedż od sony jest to że ma pełne podświetlenie a nie krawędziowe ale akurat tą informację można znaleźć w sieci a z tamtymi pytaniami ciężkona jeśli już są to na każdej stronie piszą co innego ? Pozdro

wladyslawus
Poszukiwacz

Odnośnie matrycy, to najczęściej przewija się na forach, że to VA. W sklepie sprzedawca uważał, że IPS, ale po opukaniu ekranu stwierdził, że jednak VA. Istnieje teoria spiskowa mówiąca, że producenci mają kilku dostawców matryc do danego modelu, stąd jest potencjalna możliwość, że raz to będzie dobra VA a innym razem nie wiadomo co, choć Sony nie podejrzewam o to.

Rozdzielczość telewizora to 4k, przynajmniej tak wykrywa karta w komputerze, która ustawia na maksimum dostępne. Z 4K to trochę przeboje są, bo w zasadzie poza PC to Netflix wyświetla w 4K oraz Kodi. Dla Plex TV nie do końca jest zgodny z 4k i przesyła filmy w FullHD. 

profile.country.PL.title
Robercikkkk
Poszukiwacz

Bo całe sony to jest wielkie ***** !!!! ja mam taki telewizor i wypaliło się podświetlenie po 3 latach akurat jak skończyła się gwarancja....skargi do sony nic nie pomogły...mają wszystkich w dupie....dwudziestoletni samsung lcd wisi na ścianie i kolorki super ..ale zmieniłem na sony za prawie 5 tyś zł i 3 lat nie wyrobił LED..... ***** jakich mało...oni o tym wiedzą ale będą kit wciskać że nie.... wszystkie były wadliwe ja rozpoczynam z nimi proces w sądzie....oszuści... niggggggggggggggdy wiecej sony !!!!!!!!!!!!!! syf i malaria 

profile.country.PL.title
Robercikkkk
Poszukiwacz

przestańcie ściemniać że nie wiecie o co chodzi !!! ten telewizor sony to syf i psuje się u wszystkich !!

profile.country.PL.title
Jaro4056
Poszukiwacz

Witam.

KD-55XG8596 po czterech miesiącach umarł..........

3.03.2020 serwis Radom-wymiana płyty głównej. Czekam

Za 3600 pln mam :czerń słaba(można się przyzwyczaić)

clouding(przy ciemnych scenach filmów masakra)

podświetlenie dolnej części matrycy nierególarne na całej długości(oglądanie np. w nocy     

przy wyłączonym świetle nie do zaakceptowania),góra ekranu ok.

z obudowy odbiornika dochodzą odgłosy strzelania/trzeszczenia(denerwuje strasznie)

W sumie gdyby nie było tych wad , tv ok. Gdyby.........................................

Zastanawiam się czy mój tv to sony.