Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie wszystkich użytkowników!
Zakupiłem niedawno wymieniowy w tytule tv oraz soundbar. Po podłączeniu ich kablem hdmi high speed na złaczu z obsługą ARC działa sterowanie jednym pilotem, działa dźwięk.
Niestety jak wchodzę do menu soundbara obraz bardzo miga oraz ma zakłócenia. Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego, resetowałem oba sprzęty do ustawień fabrycznych i nie pomogło.
Dlaczego tak się dzieje i czy to normalne?
Z poważaniem
Bartek
Witajcie
@djrychu Dziękuję za zajęcie się tą sprawą. ca , już na samym początku zaktualizowałem, ustawienia fabryczne przywrócone dwukrotnie. Jedynie co do aktualizacji, spodziewałem się dodania tak znaczącej funkcji, jak informacja na ekranie, na temat głośności, mocy suba, oraz jakichkolwiek informacji dotyczących dźwięku. Niestety nawet to nie pomogło. Pisałem do działu technicznego i otrzymałem taką oto wiadomość
Uprzejmie informujemy, że otrzymaliśmy odpowiedź z działu technicznego.
Zgłoszony problem nie jest usterką urządzenia.
Jeśli chce Pan zmienić sposób wyświetlania informacji z urządzenia HT-XF9000, należy użyć przycisku DISPLAY na pilocie od urządzenia audio.
Ta odpowiedź mnie nie zadowoliła, oraz była conajmniej śmieszna. Po pierwsze, ja im nie zgłaszałem usterki, a brak funkcji. Po drugie przycisk display działa tylko w Home (menu wewnątrz soundbara) oraz w urządzeniu AV podłączonym do soundbara. Po trzecie przycisk display, podaje tylko informację o tym jakie jest źródło dźwięku i nie służy do jakichkolwiek zmian. Wiec problem nie jest i raczej nie będzie rozwiązany.
Zadzwoniłem ponownie na infolinie działu technicznego, otrzymałem już konkretniejszą odpowiedź, miły Pan stanowczo stwierdził, że takiego menu ekranowego (OSD) nie było, nie ma i nie będzie rozwiązane to za pomocą softu, ponieważ nie ma takiej fizycznej mocy, aby inne źródła, niż te podpięte pod soundbar wyświetlały informacje. nie wiem na ile to jest zgodne z prawdą, ponieważ ten sam Pan twierdził, że atmosa nie ma z netflixa, co opisane jest tutaj.
Ponieważ nie mam dodatkowych tylnych głośników, które mogę dokupić. Niestety nigdzie nie znalazłem takowej informacji, co by do modelu XF9000 istniały dodatkowe satelity i jestem przekonany że cała ta informacja jest nie prawdą.
Moją głupotą było, nie do końca przemyślany zakup, oraz że nie kupiłem przez internet. Miałbym 14 dni na przetestowanie. W tańszym modelu oraz droższym od Sony są wyświetlacze, na soundbarze. Po co pisać o zgodności urządzeń serii XF, gdy soundbar XF odtwarza format Atmos, a Tv XF nie, więc jasne jest że urządzenie audio także nie zagra w tym formacie, jeżeli TV nie potrafi wyświetlać tak podstawowych treści, jak informacje z obsługi pilota soundbara. Soundbar gra świetnie, ale niech urządzenie będzie w pełni zgodne z serią jaką jest wydawane. Po co przepłacać ( soundbar kosztował 1800zł) za coś, czego nie mogę użyć/odtworzyć, a informacje o zgodności urządzeń w jednej serii wprowadzają w błąd. Tanśzy HT-CT390 ma wyświetlacz, nie obsługuje tak wielu formatów, których ja także nie użyję przez ograniczenia TV.
Poniżej zamieszczam filmik, w którym pokazuję kiedy działa menu ekranowe. W jednym z dwóch przypadków.
1. Wtedy kiedy naciśniemy przycisk Home, na pilocie soundabra, który przerywa wszystko i przenosi nas do menu wewnętrznego soundbara. ale i tam nie wszystkie informacje uzyskamy (np. o rodzaju źródła audio)
2. Drugim rozwiązaniem jest, podpięcie urządzenia AV, poprzez HDMI do soundbara, wtedy mamy pełną kontrolę informacji.
Niestety w soundabarze jest tylko jedno takie wyjście HDMI, a i to nie rozwiąże braku informacji we wbudowanych aplikacjach i obsłudze TV.
Przepraszam za jakość, ale filmik nagrywany na szybko.
https://www.youtube.com/watch?v=8sR5EfuS1CA
Czy dobrze zrozumiałem, że oczekujesz, żeby telewizor wyświetlał informacje stanie Soundbara w sytuacji, w której wyświetla sygnał z wejścia innego, niż to, do którego ten soundbar jest podłączony?
Wydaje mi się, że to chyba naturalne, że informacje z soundbara nie będą wyświetlane, jeśli TV jest przełączony na wejście inne niż HDMI3, bo niby jak ma to robić?
Do zmiany parametrów pracy soundbara możesz wykorzystać BRAVIA Sync - naciskasz Sync Menu na pilocie i wybierasz Steruj systemem audio, ale menu bezpośrednio z soundbara się nie pokaże, jeśli wyświetlasz inne wejście, no bo niby jak? Głośnością możesz sterować z poziomu TV, wtedy pasek głośności „synchronizuje” się ze sprzętem audio. Poza tym Bravia Sync pozwala na automatyczną zmianę trybu dźwięku w SB jeśli zmienisz ją w telewizorze. Jeśli to dobrze skonfigurujesz względem swoich upodobań, to nie będziesz musiał robić nic „na czuja”.
@micihol dzięki za wiadomość
Tak dobrze rozumiesz, faktycznie może za dużo wymagam, doszedłem do opcji Bravia Sync i to jest jakieś rozwiązanie. O ile rozumie brak wyświetlania informacji z innych HDMI, tak nie bardzo rozumiem ich braku z aplikacji wbudowanych (wewnętrzych). Już bardziej nie rozumie, braku wyświetlacza na soundbarze, w tej klasie cenowej. Ponieważ gra bardzo dobrze, jestem w stanie się z nim pogodzić