Podziel się wrażeniami!
Ponad rok temu kupiłem Sony KD-55XF905 Prawdopodobnie nikogo to nie obchodzi, zwłaszcza Sony ale postanowiłem podzielić się kilkoma moimi uwagami. Być może kogoś uchronię przed zakupem niedoróbki produkcji Sony!
Jakim nierozgarniętym juniorem trzeba być, aby zrobić coś, co Sony nazywa edycją listy kanałów! Kto to zaakceptował? Ktoś w Sony sprawuje piecze nad tym co robią juniorzy???Sony zatrudnia jakiś prawdziwych programistów czy tylko sami juniorzy i adepci przyszłych programistów?
Sony Channel Editor to żart z użytkownika? Kto wpadł na taki wspaniały pomysł, żeby wymagać w obecnych czasach od użytkownika posiadania pendrive??? Posiadając tuner satelitarny 10 lat temu aktualizowałem listę kanałów przez Wi-Fi, obecnie lista sama się aktualizuje i uzupełnia o brakujące kanały według ustalonej wcześniej kolejności. Kupując Sony TV nikt mnie nie uprzedził, że musze sobie jeszcze kupić coś tak archaicznego jak pendrive i wymagać ode mnie, że jak troglodyta będę się musiał gimnastykować i odpinać dysk SSD, aby zrzucić listę kanałów, edytować ją na komputerze i z powrotem jak troglodyta wpinać pendrive a następnie dysk do nagrywania. Edycja listy kanałów w Sony TV to już jawna kpina z klienta!!!!
Komunikacja na protocole HDMI ARC z kinem domowym to, przepraszam jestem na forum ogólnym wiec człowiek powinien zachowywać się zgodnie z obowiązującymi zasadami, ale na usta cisną się same niecenzuralne słowa! Raz działa, innym razem nie działa, aby za jakiś czas ponownie zacząć działać!
Bug oprogramowania niewyłączający dysku do nagrywania, brak możliwości ustawienia po jakim czasie dysk powinien przejść w bezczynność!
Współpraca Sony TV z modułami dostępu, posiadam abonament Canal+ i dwie karty Cameleon z systemem Astona. Kupiłem moduł Aston Crypt, przełączanie kanałów trwa bardzo długo, często podczas oglądania obraz się zamraża, aby po chwili obraz ponownie się pojawił. Pomocnym rozwiązaniem problemu było użycie modułu wielosystemowego. Moduł Aston Crypt na tunerze satelitarnym i na innym telewizorze nie przejawiał żadnych problemów, więc jest to ewidentna wina oprogramowania Sony i brak dopasowania.
Obsługa klienta na Comunity Sony Polska zresztą nie tylko Polska, to oficjalny śmiech z klienta. Pomoc Experta Sony na forum sprowadza się tylko do sugestii kontaktu pod numerem telefonu lub przez formularz kontaktowy. Wnioskuje, że wystaczy znać skrót klawiaturowy kopiuj/wklej aby można było się ubiegać o stanowisko Experta Sony.
Moje prywatne zdanie jest takie, że Sony od strony hardware nie stoi na najgorszej pozycji ale od strony software, w zasadzie można powiedzieć że Sony nie ma żadnego wsparcia oprogramowania. To co dostarczy z systemem Android Alphabet INC Sony liczy że albo coś będzie działać lub zwali winę na niezgodność ze sprzętem nawet w standardzie protokołu ARC. Posiadam też telewizor LG i tam pewne niedociągnięcia się zdarzają ale z następną wersja oprogramowania drobne bugi są łatane, nowe funkcje są dodawane. Przy LG nie przesiedziałem 10% czasu jaki poświęciłem na Sony TV (te same aplikacje).
Wiem że już nigdy żadnego produktu Sony nigdy więcej nie kupie, wiem już z jakimi problemami boryka się firma i nie zamierzam za własne pieniądze być beta testerem Sony!
Pozdrawiam użytkowników produktów Sony i życzę dużych pokładów cierpliwości.
Witaj Artur,
dziękujemy za Twój wpis. Każda informacja zwrotna jest dla nas niezwykle ważna, by udoskonalić nasze produkty. Jeśli w oporogramowaniu występują błędy, bardzo prosimy zgłaszać to do Supportu poprzez formularz kontaktowy: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cat=electronics lub telefonicznie pod numerem: +48 223060694
Pozdrawiam
Proszę nie pisać żeby zgłaszać jakieś błedy so supportu bo to i tak nic nie daje.
Przykład choćby że już rok temu zgłaszany był problem z bluetoth i słuchawkami z DolbyVision, zanikiem.
Teraz wyszła nowa aktualizacja i można by było to zrobić. Więc proszę nie oszukiwać ludzi....ehhh
Ja się pytam, dlaczego choćby nie można wgrać ponownie aktualizacji? Jesteście 100% pewni że za każdym razem każdemu wgra się dobrze? Serwis sony żyje własnym życiem..
@arturbzynek Jeżeli chodzi o edycję kanałów , to podejrzewam zmowę wszystkich producentów telewizorów z operatorami płatnych usług telewizyjnych. Po to ,żeby zniechęcić nas do korzystania z modułów cam i korzystanie z dedykowanych dekoderów. Mam oprócz Sony telewizory dwóch innych producentów. I tam z edycją jest podobnie , a w niektórych przypadkach jeszcze gorzej. Ręczne sortowanie zajmuje tyle samo czasu , co w Sony. W jednym z telewizorów po wyszukaniu według operatora NC+ , czy UPC wyskakuje wiadomość , że nie można zmieniać kolejności kanałów.Dla mniej wtajemniczonych pozostaje kolejność narzucona przez operatora. Ratunkiem jest zmiana kraju na np. Czechy. Podobnie z polskimi literami typu ą, ż itd. Zgrywanie listy kanałów na pena jest w większości telewizorów. W jednym nie mam i na ich forum lamentują, że brak takiej możliwości. Wiąże się to z tym, że wszystkie nowe telewizory wchodzą na rynek z niedopracowanymi oprogramowaniami. A na każdy problem ich supporty odpowiadają zawsze tą samą śpiewkę. Reset do ustawień fabrycznych. Wtedy ta zgrana lista jest przydatna. Sony podaje edytora kanałów , a posiadacze innych telewizorów szukają i dopytują się o nie na różnych forach. Sony nie podaje ,że reset powoduje brak możliwości korzystania z wcześnie zainstalowanych niektórych aplikacji. Np. OnScreenClock, czy TVClock. Już kilka lat temu zadałem tutaj pytanie dlaczego Sony zrezygnowało z dobrego ręcznego sortowania jakie było w telewizorach serii np. HX, EX. Dlaczego bierze przykład od innych producentów i zmienia coś w miarę dobrego na gorsze? Oczywiście odpowiedzi nie otrzymałem.
Możesz napisać do supportu. MOŻESZ wyraźnie zaznaczyć w pytaniu czy są w stanie naprawić usterki, a nie wysłać na tydzień do serwisu który stwierdzi wszystko OK.
I support się stara i pomoże jak najbardziej! Wystawią zlecenie, przyjedzie Pan i zabierze TV na tydzień czy dwa i otrzymasz odpowiedź USTEREK nie stwierdzono, wszystko OK.... Taka to pomoc...
Drogi Expercie_Sony.
Na GitHub-ie opisane są wszystkie problemy z oprogramowaniem Android od Sony. Jeśli Sony zatrudnia jakichkolwiek programistów, jestem świecie przekonany że nie ma takiej możliwości aby nie byli zaznajomieni z tematem.
Tak jak myślałem, ⌘+c-⌘+V 🙂
@deminek75 nie są pewni, albo się uda, albo nie :-?
@leczach możesz mieć racje, choć bardziej bym zrzucił tą sytuacje na kark oszczędności.Nie ma obecnie problemu żeby komuś zlecić zrobienie tego tak aby wyglądało to tak jak powinno ( kilka teamów piszących soft do tunerów linuksowych)
Problemy z modułami jest to wynikowa zacieśniania zabezpieczeń i braku pomysłów na to jak zadowolić nadawców i zarobić na wynajmowanym i w pełni kontrolowanym sprzęcie operatora. Ciekawa jest sytuacja z linuksowymi tunerami satelitarnymi, jeden moduł pracuje w kilku systemach, wielowątkowo i jeśli nawet nadawca coś zmieni w systemie kodowania wystarczy odpowiedni patch i wszystko wraca do normy :-?
@arturbzynek Co do oprogramowania to Sony zawsze słabo stało. Komputery im padły bo dodawali jakieś swoje cuda i nikt ich nie chciał, telefony sorry ale na wymarciu i nic im nie jest w stanie pomóc.
Jak dla mnie to zawsze przekombinują. Dostają Androida i nawet to muszą na siłę po swojemu wdrożyć. To nawet nie jest tak, że dostają i wsadzają jak jest bo jakby tak było to nie było by właśnie dyskusji o Audio w TV bo właśnie poprzez swój autorski workaround zaimplementowali dźwięk w Adroid Tv tak, że Tv nie wysyła sygnału jak należy i aby obejrzeć jakiś film ze ścieżką bezstratną musisz dokupić np Xaiomi MiBox który to kosztuje 250zł i nie ma problmów z przeysłaniem dźwięku dts-hd czy true-hd a żaden tv sony z adroid Tv tego nie potrafi, nie przepuszcza i już cudem pojawiła się opcja przekaż dźwięk i zaczął dts działać w niektórych aplikacjach.
I tak jak piszesz jest pełna lista błędów, ale o tym się dowiedziałem po 14 dniach od zakupu, a nawet po miesiącu.
Ale jedno trzeba przyznać, jak już się odpali jakiś film to ogląda się go rewelacyjnie! 🙂 Więc chwilę się jeszcze pomęczę i co prawda specjalnie kupiłem ATV aby nie kupować Xaiomi, ale widocznie trzeba będzie zainwestować w MiBoxa, aby nie mieć tych wszystkich problemów.
Sony Channel Editor to nie żart z użytkownika, to średniowiecze w wykonaniu Sony! Dobry telewizor, podobnie jak dobry tuner nie powinien potrzebować żadnych edytorów. Już piętnaści lat temu korzystałem z tunera Humax, który posiadał takie funkcje, że wgrywanie kanałów z czterech satelitów trwało kilka chwil, a ustawianie kanałów było przyjemnością. Ustawianie kanałów w tv Sony to ciermięga. Dla niewtajemniczonych przy czterech satelitach praktycznie niewykonalne. Przesuwanie kanałów beznadziejne, To trwa godzinami. W Humaxe, podkreślam 15 lat temu, trwało to parę minut. Co najgorsze, że Sony nic z tym nie robi.Czy płacąc z tv Sony mam kupować jeszcze komputer żeby skorzystać z beznadziejnego edytora kanałów. Taki stan jest od początku wprowadzenia Androidu, a wiec od kilku lat. Ja wiem o co chodzi Sony, ale na tym forum nie chcę poruszać tego tematu, bo szkoda czasu. Pisałem o tym może rok albo dwa lata temu. Podsumowując, ustawiania kanałów w tv Sony to beznadzieja, jakby powiedział Zagłoba po trzykroć beznadzieja. Męczę się z tym na XF9005, a wcześniej na XD95. Obecnie tunery za 50 zł funkcję wgrywania i ustawiania kanałów mają nieporównalnie lepsze. Wstyd i jeszcze wstyd. Tak trzymać Sony!!!
@arturbzynek Nie słyszałem o telewizorach , które mają takie możliwości jak np. linuksowe tunery satelitarne. Więc należy raczej porównać telewizory różnych producentów. Ostatnio skanowałem i sortowałem kanały na czterech telewizorach, które sprzedają ich najwięcej. Wyszukiwanie kanałów trwa tak samo długo jak w Sony, a ich sortowanie jest tak samo męczące. Podam parę różnic. Jedne telewizory po wyszukaniu mamy ułożone np. według częstotliwości , a w innych układane są alfabetycznie(patrz TCL). W jednych mamy do wyboru kilkanaście satelit , w innych dwa razy więcej. W jednych można ustawić wyszukanie samych telewizyjnych , czy niekodowanych ,a w innych brak takiej możliwości. W niektórych musimy ręcznie zmieniać numer kanału.W jednych epg pokazuje się natychmiast, w innych ładuje się kilka sekund(czarny ekran). W jednych przy epg trzeba przesuwać , aby wyszukać daleki kanał, a w innych wystarczy wpisać numer.W jednych można zmieniać ilość kanałów pokazywanych przez epg( 5,7,9) , a w innych już nie. W jednych jest tzw. PAT , a w innych brak. W jednych przy przejściu z satelity na naziemną (lub kablową) wystarczy wcisnąć jeden przycisk. Przy innych różnych przycisków trzeba użyć do tego kilka razy. Jedne dobrze działają z modułami w systemie nagra, a inne w conax. O takich szczegółach i wielu innych niewymienionych brak informacji w instrukcjach poszczególnych telewizorów. Dla mnie takie szczegóły są ważne przy wyborze telewizora. Trzeba niestety dobrze się nagimnastykować , aby na różnych forach tego się dowiedzieć. Jestem zainteresowany telewizorami z 2 x CI+ . Jedyne na rynku, to modele Panasonica z najwyższych półek. W 2015 roku nie zakupiłem takiego , gdyż firma stwierdziła,że nie wprowadzi w modelach z tego rocznika kodeka HEVC. Dzisiaj chyba zamiast Sony wybrałbym chyba Panasonica(2xCI+).