Podziel się wrażeniami!
Od 6 miesięcy posiadam Sony KD-65XH9096, który współpracuje z modułem CI (nc+). Do tej pory jakość obrazu bez zastrzeżeń. Od kilku dni co kilkadziesiąt sekund pojawiają się zakłócenia - piksele. Siła sygnału TV SAT 100%, jakość powyżej 83%. Co może być przyczyną, proszę o podpowiedzi.
Tylko na satelicie taki problem? Jeżeli na innych źródłach nie występuje to problem najprawdopodobniej leży po stronie sygnału.
Tak problem tylko na satelicie. Rozpatruję trzy opcje: konwerter (chociaż jakość powyżej 80), tuner TV i moduł CAM CI. Jutro przetestuję TV na pożyczonym dekoderze nc +. To pozwoli wykluczyć jedną z opcji.
Mam podobny problem. Od miesiąca nie oglądam TV wcale!
Wezwałem serwis SONY i dostawcy sygnały sieci kablowej.
Problem do dziś nie rozwiązany. Wg serwisu jest to konflikt z kodowaniem sygnału od operatora sieci kablowej po ostatniej aktualizacji TV...
Zgłosili sprawę co Europejskiego Centrum Sony i tyle...
Zasugerowano zamianę modułu na zewnętrzny dekoder... 😞 - brak słów...
Dopisuję się do tematu...
Obraz "dropi", klatkuje"....generalnie niestabilny, zamazany.. etc.
Karta CI+ Polsat.
Sprawdzone konwertery, kable, i inne.... zaoczna diagnoza tuner TV do wymiany. (głowica).
ALE... nie mogę się doprosić serwisu............. ! o co tu chodzi !
To jest problem płyty głównej, która "nie toleruje" gniazda CI+. Miałem to samo. Po wyjęciu karty problem zniknął. Ale teraz po wymianie płyty głównej nie czyta karty w ogóle. Zgłosiłem rękojmie bo mam dosyć tego badziewia. Nie chce mi się pisać o innych problemach związanych z tym TV. (mam ten sam model tylko w wersji 75")
Kurde co się dzieje z tym sony,mam to samo model tegoroczny xr65x90j moduł ci z vectry tek klatkuje i piksele że się oglądać nie daje . Na samsungu zero problemu
A nie wiecie, przypadkiem, czy w okresie gwarancji, po roku użytkowani - można w markecie wymienić taki TV na inny.... np droższy... ?
Nie wiem do końca czy to problem płyty głównej jak tu nie którzy piszą. Mam 2 telewizory Sony, W655 i XH9096 oba z kartami CI od kablówki Toya i właśnie od kilku dni momentami jest pikseloza, szarpanie obrazem na obu telewizorach. Nie wierzę że w obu poszły płyty główne. Jeden 6 letni bez androida drugi 10 miesięczny wiadomo, android i oba te same objawy, obstawiam że coś z sygnałem.
Dopowiem - u mnie jest moduł CAM i karta CI+ Polsat.
1. Netflix, Youtube czy inne odtwarzanie internetowe - obraz idealny.... nawet 4K
2. przyłączone inne elementy poprzez USB... z PEndrive czy inaczej... obraz idealny...
Pixeloza zawsze po przełączeniu na programy TV Sat (mam tylko SAT) .... zawsze.... taka pixeloza, że obraz aż zanika...