anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony XF9005 ustawienia obrazu, Problemy z Netflix w Dolby Visiom

profile.country.PL.title
Slawek_M
Poszukiwacz

Sony XF9005 ustawienia obrazu, Problemy z Netflix w Dolby Visiom

Witam, od niedawna jestem użytkownikiem modelu XF9005 chciałem zapytać czy da się coś zrobić z napisami w Dolby Vision na Netflixie, albo jest jakiś sposób, aby wyłączyć DV na Netflixie ? Mam kłopot z wyświetlaniem napisów - migają, co prawda zmiana koloru na półprzezroczyste trochę pomogła, ale dalej miga, a poza tym nie zawsze obraz DV mi odpowiada.

Ewentualnie czy polecacie jakieś zmiany w parametrach obrazu w DV, czy da się tam coś poprawić ? 

Chciałem również zapytać o ziarnisty obraz, czy jest to normalne ? 

28 ODPOW. 28
profile.country.PL.title
hunter45pl
Użytkownik

Niestety aplikacja netflix na tv sony jest skromnie mówiąc skopana. A dokładnie DV.

Polecam oglądać netflix ze źródła hdmi.

Wiadomo że jesli aplikacja ma swój przycisk na pilocie ,to powinna działac idealnie ale nie w sony:))

U mnie jest akurat w miare ok ,jednak z HDMI jest perfekcyjnie...a DV idealny.

profile.country.PL.title
lars_79
Użytkownik

@hunter45pl 

Możesz napisać z jakiego źródła (odtwarzacza) uruchamiasz Netflix w DV po HDMI?

Zastanawiam się nad zakupem Nvidia Shield 2019, która obsługuje DV, aktualnie mam Shield'a 2017 bez DV i Netflix w 4k odtwarzam z HDR10 - różnica faktycznie jest między HDR10 na Shield'zie a DV na systemowej aplikacji (choć i tu nie ma reguły bo różne materiały wyglądają różnie, tzn. w HDR10 wszystko jest powtarzalne, natomiast w DV część jest OK część, za ciemna lub problem z kolorami)
profile.country.PL.title
hunter45pl
Użytkownik

oglądam też na systemowej ale od jakiegoś czasu na konsoli nowej generacji od X. Pilot do konsoli bajka(nie trzeba używać kontrolera).Jest taki komfort że można wyłączyć(lub włączyć) hdr i dv.

aplikacja netflixa chodzi idealnie...szybko i bez koloru czarnobiałego na pauzie.

ustawień obrazu praktycznie nie ruszam,tylko kolorów trochę odejmuję.

Ten tv sony niestety pokrycie kolorów rec.2020 ma maksymalnie 75% a według kilku źródeł 65%,więc czerwony i zielony mogą być trochę wyblakłe.

Na źródle hdmi jest idealnie,a nawet kolorów minimalnie za dużo.

mam też aplikację na innym telewizorze oraz na smart boxie, nigdzie nie ma takich problemów z aplikacją jak na telewizorze Sony

profile.country.PL.title
lars_79
Użytkownik

@hunter45pl 

Możesz napisać czy widzisz jakieś różnice w obrazie (jasność, kontrast, kolory) pomiędzy materiałem w DV uruchomionym na systemowej aplikacji Netflix na telewizorze a materiałem uruchomionym w DV na innym źródle?

Pomijam kolory w trakcie pauzy.

profile.country.PL.title
hunter45pl
Użytkownik

Wydaje mi się że na konsoli nowej generacji z włączonym dolby vision obraz ma trochę więcej kontrastu, niekoniecznie jest to naturalny obraz i zgodne z tym co widzi reżyser. Na pewno aplikacja chodzi o niebo lepiej i szybciej. Myślę że obraz to większość każdy sobie ustawia pod siebie, jednemu się podoba więcej kontrastu drugiemu mniej. Ze źródła HDMI na pewno jest tak że można kontrast odjąć i obraz jest dalej okej. W aplikacji telewizora po odjęciu kontrastu obraz jest nie do przyjęcia oczywiście mówimy o dolby vision i o moich upodobaniach w kwestii obrazu.

profile.country.PL.title
lars_79
Użytkownik

OK,

tylko trochę nie o to mi chodziło :slight_smile:

Jak pisałem wyżej mam Nvidia Shield TV i co do prędkości i działania aplikacji na niej nie mam zastrzeżeń (na Nvidia Shield odtwarzam wszystko z Youtube, KODI i Netflix - telewizora nie używam do materiałów z sieci - jedyny wyjątek to czasem Netflix i materiały w DV).

Zmiana na nowszy model podyktowana byłaby jedynie dostępnością na nowszym modelu DV.

I stąd moje pytanie o porównanie na tych samych ustawieniach obrazu (jasność kontrast etc...) jakości wyświetlanego obrazu w DV bezpośrednio z TV i z konsoli - czy jest jakakolwiek różnica? 

profile.country.PL.title
hunter45pl
Użytkownik

Dla mnie po ujęciu troszeczkę kolorów obrazy są podobne, działanie aplikacji jest wiadomo, całkiem inne na konsoli.

Jednak jak miałbym kupować sprzęt tylko żeby mieć dolby vision ze źródła HDMI to wolałbym oglądać w telewizorze.

profile.country.PL.title
hunter45pl
Użytkownik

Ogólnie dla mnie obraz jest dobry i na HDMI i tv

profile.country.PL.title
lars_79
Użytkownik

@hunter45pl 

Dzięki za odpowiedź :slight_smile: