Podziel się wrażeniami!
W ubiegłym tygodniu i ponownie dzisiaj musiałam wyłączyć telewizor z sieci ponieważ nie reagował na pilota aby go włączyć. Rano było wszystko dobrze po 2 godzinach od wyłączenia pojawił się problem z włączeniem pilotem. Po ponownym podłączeniu do sieci nie reagował na pilota. Włączenie przyciskiem umieszczonym z tyłu telewizora spowodowało zadziałanie odbiornika. Dlaczego tak się dzieje? Czy inni też tak mają ze swoim telewizorem?
Dziękujemy za zapytanie. Przyczyn może byc wiele.
Najprostszą z nich mogą być słabe baterie. Proponujemy sprawdzić to w pierwszej kolejności. Zwłaszcza, że TV nie reaguje na pilota równiez w trakcie działania.
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Telewizor przez tydzień bez problemu reaguje na pilota. Rano wyłączyłam pilotem. Po resecie musiałam włączyć przyciskiem na telewizorze, reagował na pilota.
Mam ten model. O którym pilocie jest mowa w temacie? Ja zauważyłem że pilot dotykowy na bluetooth czasem nie reaguje. Przyczyną jest wyłączanie modułu bluetooth przez android. Trzeba wejść w ustawienia i włączyć z palca bt. Co do pilota IR nie mam zastrzeżeń.
Używam pilota "tradycyjnego". Poobserwuję co bedzie dalej.
Proszę spróbować wymienić baterie w pilocie .
Baterie w pilocie są dobre. Przez cały tydzień TV działa dobrze. Normalnie mogę włączyć i wyłączyć pilotem. Wczoraj ponownie po prawie tydgodniu ( ostatnio było 17.03 ) ponownie nie mogłam włączyć TV. Rano było wszystko dobrze. Wyłączyłam pilotem. Po kilku godzinnej przerwie chciałam włączyć odbiornik i nic. Zero reakcji. Odlączyłam od sieci. Po ponownym podłączeniu spokojnie włączyłam pilotem. Niepokoi mnie ta systematyczność występowania tego zjawiska. Dzieje się tak od 3 tygodni.W czym problem?
Jak pisałem mam ten model i nigdy nie miałem problemu z pilotem na IR. Mam od września 2015. Czasem zauważam opóźniona reakcje pilota kiedy włączam z czystego startu tz po podłączeniu do napięcia. Spowodowane jest to ladujacym się androidem i szukaniem w sieci treści i aktualizacji wiadomości i apk. Np pilot zadziała przy vol i zrobi ciszej/głośniej ale wizualizacja wchodzi z opóźnieniem. Czemu czasem wyłączam z prądu? Nie z oszczędności. Raz aby dysk HDD rec nie chodził na sucho, a dwa bo są inne obowiązki (praca itp) gdzie tv może być wyłączony parę godzin. Po trzecie to android i nauczony po smartfonach że czasem ponowny restart jest dobry dla systemu. Android jest super,ale ma też parę minusów jak każdy system operacyjny. Jednym z nich jest brak stabilności pracy aplikacji. Zalecal bym restart do fabryki tv i wgranie od nowa systemu. Taka operacja rozwiąże problem z pilotem co nie znaczy że nie stworzy jakiegoś nowego problemu 🙂 niestety. Co do wyłączenia z prądu tv,u mnie to wykonywane z pilota radiowego, bez wstawania schylania się do gniazdka.
Dziękuję za szybką odpowieź. Mój również jest z września 2015:smileyhappy: Wcześniej miałam podobne kłopoty z pilotem oraz inne problemy z tym tv.Pan z serwisu polecił aby wyłączyć Bravia Synchr. Od jego wizyty w październiku 2016 do teraz było dobrze. Wykonał reset do ustawień fabrycznych. Jak widać te kilka miesięcy wystarczyło aby bylo dobrze i czas na kolejny reset Niestety muszę się schylić i wyjąć wtyczkę z gniazdka.