Podziel się wrażeniami!
Cześć, dobra mam pytanie. Jak wyłączyć w ww. telewizorze czytanie wprowadzonego tekstu kiedy szukam aplikacji?
Pozdrawiam
W instrukcji nie ma info?
Autor tematu może powrócić do nastaw fabrycznych.
Tak się składa, że na samym początku używania tego modelu telewizora
również uruchomiłem taką funkcję, ale sobie szybko z tym poradziłem.
Ustawienia | System| Ułatwienia dostępu | TalkBack
TalkBack wyłącz
OLED są podatne na retencję obrazu (wypalanie).
...
mogą powodować retencję obrazu:
• Treść z czarnymi pasami na górze i dole i/lub po lewej i prawej
stronie ekranu. (na przykład w formacie Letterbox, 4:3, SD)
Trudno winić za to SONY bo nie spotkałem jeszcze telewizora który by potrafił pozbyć się czarnych pasów w 4K oraz wszystkich aplikacjach.
CALIBRATED MODE również w tym nie pomaga. Pół godziny zajęło mi poszukanie na NETFLIX czegokolwiek bez czarnych pasów, ale nie było to co w danej chwili miałem nastrój oglądać.
Oczywiście należy trzymać się cytowanego zalecenia czyli nie oglądać treści z czarnymi pasami..
Nie zakładam nowego tematu bo moje zapytanie dotyczy poboru energii podczas słuchania muzyki z wyłączonym obrazem w moim XR-55A80J.
Telewizor jest nowy z najnowszym oprogramowaniem wersji v6.6495
Dlaczego telewizor bez ekranu pobiera 50Wat ?
Dziwi mnie energożerność bo drugi w domu telewizor 55OLED706/12 w tym trybie pobiera 15Wat.
Ogólnie moje zadowolenie z telewizora jest wysokie
14.06.2023
Korzyści i udoskonalenia
Wprowadzono Pulpit Eko
Usunięto pewne polecenia głosowe służące do wybierania wejścia, szybkich ustawień, nagrań i menu telewizora
Wprowadzono obsługę polecenia głosowego do wybierania treści w usłudze Alexa Search & Play
Rozszerzono integrację obsługiwanych modeli soundbarów z interfejsem użytkownika w telewizorze
Rozwiązano problem, który objawiał się zakłóceniami w obrazie na określonym kanale (tylko Polska)
Poprawiono zabezpieczenia telewizora
Niestety dalej przy wyłączonym ekranie telewizor pobiera 49,6 Wat
W trybie aplikacji dalej Tryb szerokoekranowy Funkcja niedostępna
co eliminuje prawie wszystkie treści z czarnymi pasami u góry lub dole oraz po bokach ekranu , których nie można oglądać na telewizorach OLED z powodu retencji .
Zrób reset może przy konfiguracji, mi tam nic nie czyta hm , a na pewno gdzieś w opcjach jest ukryte jak czyta.