Podziel się wrażeniami!
witam
posiadam tv tak jak w tytule i mam pytanko , czy u kogoś występuje konkretnie w tym modelu problem z wyjściem zwrotnym HDMI ARC ? dokładnie chodzi o dźwięk ,dekoduje np z netflix lub z zewnętrznego źródła materiał ale tylko w dolby digital lub DTS a po przestawieniu na dolby digital plus w tv niestety nie jest tylko jakiś pisk . dodam tylko że ze starym tv samsung + xiaomi mi box 4k + amplituner Denon tego problemu nie było.Dzwoniłem na infolinię powiedziano mi że to aktualizacja ostatnia coś popsuła a dzwoniąc na serwis nic nie wiedzą (ale czekam na odp.)
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
To żem napisał , że brak konkretnego dekodera oznacza konwersję do podstawowego DD... i jego amp chce to zrobić ale coś nie wychodzi... może to co znalazłeś...
jak AVR nie robi downmixu jeśli właśnie koledze robi tylko z innym telewizorem. Mało tego są też takie które robią upmix. Właśnie chodziło mi o to żeby sprawdzić i wyeliminować jaki to AVR i czy ma dekoder czy zachodzi konwersja do DD, ale to co znalazłeś może tłumacz te piski albo Sony spaprało update.
Ok. Może ja źle zrozumiałem, ale wydawało mi się, że koledze ten inny TV (Samsung) właśnie działa z DD+ i Denon nie ma problemu a dopiero gdy DD+ dostarcza do Denona przez ARC z Sony to ma piski i dlatego go to zaskoczyło bo jest prawie pewien że jego AVR poprawienie DD+ obsługiwał… kiedyś.
Ale, ok, może źle zrozumiałem. W każdym razie nie widziałem AVR typowych na rynku, które dostają DD+ i robią z tego DD w AVR. Konwersje na mniej głośników lub czasami więcej głośników to OK, ale zmiana kompresji, bitrate, rozdzielczości próbki… słabo to widzę. Da się technicznie, ale AVR typowe sa raczej zbyt leniwe na to
Pozdrawiam.
No przeca ProLogic II to upmix z 2.0 do 5.1, teraz są bardziej zaawansowane bo chyba robią pseudo Atmos :)))) mój stary Technics z dziewięćdziesiątego któregoś miał już ProLogic i całkiem fajnie to robił, zawsze coś było z tyłu, a teraz bida, tylko jak coś przeleci albo piorun trzaśnie hehe
Sorry, ale moim zdaniem to zupełnie co innego. Jeśli AVR już by potrafił POPRAWNIE zdekodować DD+ to po jakiego grzyba miałby go SAM ponownie zakodować do DD izby następnie znowu bo zdekodować i wzmocnić? Nie widzę sensu. Co innego ProLogic II bo to faktycznie upmixing na inna ilość kanałów lub dekodowanie z sygnału stereo ale z wcześnie zakodowaną informacją o kanałach souround.
DD+ na DD to inna bajka i jeśli gdzieś wogole implementowana to np. w źródle sygnału by moc pierwotny sygnał DD+ wepchnąć jakość w SPDIF bo tak sobie user skonfigurował i chce dźwięk 5.1 po optycznym wypchnąć. Ale już w AVR transkodowanie DD+ na DD? Nie widzę sensu. DD+ 2.0 na 5.1 może by miał sens. Ale najpierw trzeba poprawnie DD+ zdekodować a chyba tu jest problem z tym Denonem kolegi.
Albo SONY wadliwie koduje DD+ na wyjściu. To tez jest jakiś trop. Może jakiś wariant DD+ wypuszcza którego Denon nie trawi? HDMI ARC/eARC EXTRACTOR powinien załatwić sprawę. Koszt ok. 260 PLN i stary AVR będzie jeszcze długo służył. No chyba że generalnie pewnych odmian DD+ nie trawi ten Denon to posprzątane 😞
Ale w sumie jeśli Denon nie ma 7.1 to nie ma co się na DD+ upierać i przełączyć w DD. Bo DD+ najbardziej do przeniesienia 7.1 stratnego ma sens (Netflix z Atmos) ale Denon tez musiałby mieć procesor Atmos a tego nie ma…Ten model ma 6.1 kanałów więc i tak jest najsłabszym ogniwem u Kolegi.
dodam tylko od siebie że mam tv samsung i mi box na którym odtwarzam np netfilxa bezpośrednio podłączony do amplitunera (dzwięk) i z automatu ustawia się DD+ i ten działa nie ma żadnego pyrkania tak jak to jest w przypadku Sony , pytanie tylko czy to naprawdę DD+ czy coś sztucznego ale działa i wyświetla DD+ .Przystawka którą posiadam (mi box) nie chce współpracować z tv Sony a jeśli już to tylko stereo a przez ARC nie działa , amplitunera nigdy też nie aktualizowałem .
tak jak kolega wcześniej napisał chyba czas wymienić amplituner
Definicja Dolby Digital Plus jest prosta, zawsze kompatybilny z Dolby Digital i tu jest odpowiedź. Ma w sobie już instrukcje dla DD (tak jak odwrotnie DD 2.0 ma instrukcje dla ProLogic). Ten Denon nie ma dekodera DD+ (prosta oszczędność, po co pchać DD+ do 5.1 skoro DD i tak odczyta to jako 5.1) Na wyświetlaczu informuje tylko, że taki sygnał dostał ale automatycznie wyciąga z niego tylko 5.1 żadna wielka matematyka.
Jak będziesz szukał nowego kina, popaczaj jeszcze na Onkyo, najlepszy dźwięk jakościowo oczywiście znajdziesz tylko w audiofilskich NAD, Rotel czy Cambridge Audio (ale tu ok 10k), ja bym szukał czegoś z MQA żeby mieć też możliwość posłuchania MasterAudio z Tidala, albo AirPlay2 AppleMusic ma teraz HiFi i nie potrzebuje kontrowersyjnego MQA. Minium to 7.1 lub 7.2 (dwa suby) i wincej nie trzeba chyba że salon 100 m2 to może 9.1 :))) zwróć też uwagę czy amp ma wyjście PreOut (na tym oszczędzają najczęściej) a ważne to jak będziesz chciał w przyszłości samą końcówkę stereo podpiąć dla lepszego słuchania muzy, właśnie z MQA lub AppleMusic (wtedy AVR robi tylko za przedwzmacniacz i DAC) najlepiej jak zintegrowany DAC będzie Sabre albo AKM.
https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av
i tak będzie trzeba zrobić dzięki za link z amplitunerami , czas na rozbicie świnki skarbonki i poszukać odpowiedniego sprzętu
Trochę nadużywasz znaczenia „kompatybilny” bo DD+ zawiera bazowy zestaw kanałów 5.1 podobnie jak DD ale to nie znaczy że jest jakoś wstecznie kompatybilny Tzn. jeśli sprzęt ma dekoder DD+ to da radę wyciągnąć z transmisji bazowe kanały 5.1 i z mniejszym wysiłkiem odsłużyć je dalej lub pominąć uzupełniające informacje płynące w tym samym sygnale (np. Dodatkowy komentarz reżysera, dodatkowe kanały, czy kanały zależne, która miały być mixowane z bazowymi przed odtworzeniem).
W DD+ może ALE nie musi (!) być tez w pełni stary AC-3 5.1 kanał jako baza lub dodatek do innych informacji. To jest opcja, która często jest w ścierkach na BlueRay ale w streamingu czy transmisji z TV już niekoniecznie.
No i DD+ może mieć bazowy 5.1 o wyższym bitrate niż DD (choć to na dzisiaj raczej tylko teoretyczna możliwość).
Ta treść „kompatybilna z DD” wewnątrz strumienia DD+ ma ułatwić np. dla TV wytworzenie dziekuje DD 5.1 by go np. puscic to optycznego SPDIF also nawet do HDMI (zmieniasz sobie format wyjścia audio w TV łatwo z DD+ na DD). To jest ułatwienie bo typowo nie trzeba te-kodować całej treści a jednie ja sprytnie „wyłuskać” ze strumienia DD+.
A najważniejsze to jest to ze na starcie dekoder musi rozumieć DD+ by z mnogości jego formatów i potencjalnych zawartości rożnego typu kanałów i ścieżek uzupełniających wydobyć wstecznie kompatybilny DD i łatwo go potem zdekodować na posiadane dyskretne kanały. Ułatwia to procesowanie DD ale to NIE jest tak że możesz do starego dekodera DD posłać stream DD+ i „on sobie DD 5.1” z tego obsłuży
Myślę że już za bardzo drążymy:)
Napisałem na pierwszej stronie, mój 3 post:) że Denon kolegi zapewnia tą kompatybilność tylko przez optyka. Fakt później zapomniałem o tym wspomnieć trochę namieszało to, że z innym TV działa przez HDMI, może jest to możliwe?
To jest FAQ ze strony Dolby
Czy zawartość Dolby Digital Plus jest wstecznie kompatybilna?
Ponieważ Dolby Digital Plus jest oparty na podstawowych technologiach Dolby Digital, zawartość
zakodowany w Dolby Digital Plus jest w pełni kompatybilny z milionami
istniejących kin domowych i systemów odtwarzania na całym świecie wyposażonych w
Odtwarzanie Dolby Digital. Ścieżki dźwiękowe Dolby Digital Plus można łatwo przekonwertować
do sygnału Dolby Digital 640 kb/s bez dekodowania i ponownego kodowania, dla
wyjście przez S/PDIF.
można jeszcze dla zabawy podłączyć optykiem i sprawdzić :)))))