Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Podczas próby włączenia parametru ulepszonego formatu hdmi w Sony kd55-xd9305 telewizor informuje o konieczności restartu, po restarcie dźwięk i obraz działa przez kilkanaście sekund po czym działa juz tylko obraz ale bez dźwięku. Źródłem jest dekoder Nc+ mediabox, próbowałem różnych opcji od zamiany kabli poprzez podłączenie laptopa w trybie ulepszonego formatu, co prawda nie miałem żadnego filmu wysokiej jakości ale pi odpaleniu jakiegoś filmiku wszystko działało. Czy ewentualna wymiana kabla na taki high speed może pomóc w rozwiązaniu problemu. Wiem, że u innych osób ta opcja działa. Dodam, że po powrocie do ustawienia trybu hdmi na standardowy obraz i dźwięk działa. Proszę o pomoc i pomysły.
Naprawdę nikt nic nie doradzi?
może Ci nie doradzę ale pocieszę mam to samo nikt z SONY nie udzielił również informacji teraz o tym jakoś zapomniałem ale temat warty dalej drążenia.W zasadzie to z HDMI nie korzystam polsat mam po CI+.bluray po HDMI ale po wyjściu 4k.
Serdecznie dzięki za odpowiedź, czy ktoś jeszcze boryka się z tego typu problemem?
@legolas9 Z tego co przeczytałem w samouczku, to ulepszony format HDMI służy do oglądania sygnału 2160p. Z tego co wiem, dekodery od NC+ mają wyjście max 1080p. Pewnie z tego powodu nie działa Ci ulepszone HDMI. Podłącz źródło sygnału 4K UHD (czyli 2160p) i wtedy sprawdź czy Ci działa ulepszone HDMI
Osobiście nie próbowałem podłączać żadnego źródła sygnału UHD do telewizora. Jutro jak odeśpię po sylwestrowych saleństwach to podłączę Vu+ Solo 4K pod HDMI i sprawdzę czy będzie działać to ulepszone HDMI