anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W755C i moduł CI+ od UPC - działa, nie działa?

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

W755C i moduł CI+ od UPC - działa, nie działa?

Szybkie pytanie, przedłużam umowę z UPC i czas mnie nagli. Chcę zdecydować się na moduł CI+. Posiadam telewizor SONY W755C.

Czy ktoś posiada może takowy moduł w telewizorze SONY W755C? Lub miał z nim styczność? Słyszałem opinie że moduł bardzo zamula i zmiana programów trwa długo, co jest spowodowane starymi modułami CI+ dostarczanymi przez operatorów kablówki.

Czy ktoś może aktualizował telewizor (nawet inny model) do Androida 6.0 i posiada moduł CI+ - czy zauważył jakieś problemy w jego działaniu? Czy coś się zmieniło? Na lepsze, na gorsze?

Jakie korzyści płyną z użycia CI+ w kontekście samego telewizora i jego dodatków, pomijam jednego pilota i możliwość układania kolejności kanałów, ale czy moduł CI+ korzysta z możliwości dostepu do sieci? Pytam bardziej w kontekście nawet samego AndroidTV. 

www.karczma.edu.pl - Dowiedz się więcej o AndroidTV
Tagi (3)
22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
mack755
Użytkownik

Takiego zestawu nie testowałem ale rodzice posiadają 6-letni sony z modułem upc ci+ i działa to bez problemu od 3 lat. Ja posiadm w755c z kartą smarthd i modułem ci technisata i też działa bez problemu. W obu przypadkach nie odczuwam dłuższego przełączania kanałów.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Też nie mam tego zestawu, ale mam ten sam telewizor i pakiet start  (spółdzielnia zamiast azartu podpisała umowę z UPC). Może te wskazówki pomoga.Przy przedłużaniu umów wizyta technika jest zazwyczaj bezpłatna. Przed wizytą podłącz antenę do telewizora i wyszukaj kanały zgodnie z zaleceniami  ze strony UPC. Telewizor wyszuka okoł 200 kanałów. Technik włoży moduł i zaczeka kilka minut , a Ty sprawdzisz jak szybko nastepuje zmiana kanałów. Wcześniej możesz sprawdzić jak to jest przy kanałach z pakietu start , które nie sa kodowane, a jest ich około 30. W moim regionie technicy UPC mają zalecenia ,aby zamiast modułu próbować wcisnąć klientowi ich dekodery.

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Bardzo cenna porada za którą dziękuję i zaślepiony samym modułem, kompletnie zapomniałem że przecież mogę sam przeskanować i sprawdzić sygnał cyfrowy, w końcu co mi moduł CI+ zmieni - odkoduje sygnał i tyle. Nie wiem czemu coś sobie ubzdurałem że kabel antenowy idzie przez CI+ ale chyba mi się pomieszało z tunerami do laptopów na expresscard bo takowy też kiedyś posiadałem. Dobra. Zamawiam z modułem, najwyżej będę musiał zostać przy dekoderze. 

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Wtrącę jeszcze swoje trzy grosze. Ja na Twoim miejscu przy przedłużaniu umowu bym negocjował  z UPC. Spróbuj w obecnej cenie wyszarpnąć od nich multiroom w postaci modułu.Wiem z doświadczenia ,że nawet sami często składali klientom takie propozycje ,aby ich zatrzymać. Będziesz miał wtedy dekoder i moduł i swobodę wyboru.Stwierdzisz, że moduł nie spełnia Twoich wymagań to po prostu  schowasz go do szuflady. Możesz również rozdzielić sygnał antenowy i korzystać z tych dwóch urządzeń. Wtedy korzystać możesz np. z funkcji PAP. Na forum mediaświat UPC jest bardzo wiele przykładów jak należy postepować z UPC , aby osiągnąć najlepszą ofertę w odpowiedniej cenie. Jest tam również prawie 200 stron poświeconych tylko ich modułowi CI+.

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Też jestem tym ,który nie posiada UPC :slight_smile: ale za to mam tvk VECTRA nie ma najmniejszego problemu z działaniem modułu na Sony z Androidem mam też moduł polsatu zadnych róznic nie dostrzegam będziae działac bez problemu nawet nie wiem czy w ustawieniach nie ma profilu UPC pod moduł ja musiałem wybierać INNY.Do tego jeżeli dasz programowanie kablowe to powinien Ci znaleźć wszystkie programy a te ,które występują też w naziemnej telewizji powinny byc niekodowane w kablowej i z tych programów można nagrywać na dysk HDD bądź pendriva.Wygoda to zaleta tego rozwiązania jeżeli nie oczekujesz jakiś wodotrysków jak w dekoderze to w zupełności Ci wystarczy 

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Tak zrobiłem i jestem zadowolony z tego że w końcu moge wykorzystać jakieś funkcje telewizora, jak pisałem, wyleciało mi to z głowy. Ale pomysł z multiroomem jest ciekawy. W tej chwili płacę 121 zł za 104 kanały i 60mb/s, zaproponowali 105 zł za 150 + 250mb + 49 zł oplata instalacyjna nowy router i ci+. Fakt, że znajomy miał tylko net i dostał propozycję praktycznie to co wyżej ale za 79 zł miesięcznie, to znów ktoś inny dziś mi napisał że 104 i 60mb płaci 69 zł. No mi tez się oferta średnio podoba bo akurat mi zalezy tylko na necie i to nawet nie 250 a 60 która działa wyśmienicie... wiem, wypowiedzenie umowy lekiem na wszystko. 

Do 105 zł dodali Multiroom, dzięki za radę. Nie mniej ceny nie chcą zbić, a ja wolałbym od ręki załatwić to niż teraz bawić się w wypowiedzenia. wiem jak to działa ale... no może własnie dlatego że wiem jak to działa nie chce mi się kolejny raz z tym walczyć. 

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Jestem po pierwszym dniu z modułem CI+ od UPC na W755C i jest ok. Nie stwierdziłem problemów w działaniu, całość pracuje dosyć płynnie (chociaż zewnętrzny dekoder jest jednak szybszy od telewizora - generwanie podglądu kanału) no ale najważniejsze to zarządzanie programami + guide i discover których obecność w końcu nabiera sensu :grin: piękna sprawa. 

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

No niestety, mój zachwyt długo nie trwał. Średnio raz dziennie, raz na dwa dni, moduł CI+ wywala się a telewizor informuje, że programy są zakodowane i nie można ich oglądać. Nie dotyczy to programów które są dostępne bez dekodera. Niestety, jest to cholernie irytujące i gdzieś przemknęło mi przez oczy, że niby jest jakiś problem, ale jednak więcej osób pisało o korzyściach niż wadach. Nie mniej bez powodu nagle moduł przestaje reagować, trzeba go wyjąć, włożyć ponownie.

Jakieś sugestie? Wydje mi się że problem ten skończy się przepychanką między SONY a UPC, gdzie UPC wskaże że telewizor nie jest kompatybilny i co najwyżej zaproponuje dekoder, a SONY powie że UPC dało kiepski moduł. No dobra, ale jednak jest 21 wiek, więc co dalej? 

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

UPC już chyba od dwóch lat nie aktualizuje listy telewizorów wpółdziałajacych z ich modułami. Więc bedą przepychanki jak sam twierdzisz. Jedyne co mi przychodzi na myśl to zadanie zapytania na forum mediaswiat(Moduł CI+ w UPC). Tam najszybciej możesz uzyskać odpowiedz na Twoje problemy.