anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W755C i moduł CI+ od UPC - działa, nie działa?

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

W755C i moduł CI+ od UPC - działa, nie działa?

Szybkie pytanie, przedłużam umowę z UPC i czas mnie nagli. Chcę zdecydować się na moduł CI+. Posiadam telewizor SONY W755C.

Czy ktoś posiada może takowy moduł w telewizorze SONY W755C? Lub miał z nim styczność? Słyszałem opinie że moduł bardzo zamula i zmiana programów trwa długo, co jest spowodowane starymi modułami CI+ dostarczanymi przez operatorów kablówki.

Czy ktoś może aktualizował telewizor (nawet inny model) do Androida 6.0 i posiada moduł CI+ - czy zauważył jakieś problemy w jego działaniu? Czy coś się zmieniło? Na lepsze, na gorsze?

Jakie korzyści płyną z użycia CI+ w kontekście samego telewizora i jego dodatków, pomijam jednego pilota i możliwość układania kolejności kanałów, ale czy moduł CI+ korzysta z możliwości dostepu do sieci? Pytam bardziej w kontekście nawet samego AndroidTV. 

www.karczma.edu.pl - Dowiedz się więcej o AndroidTV
Tagi (3)
22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Próbuj wszystkiego włącznie z ustawieniami fabrycznymi jak pisałem mam 2 moduły jeden z Polsatu (sat) drugi z Vectry (kablowy) z żadnym nie mam problemów.Spróbuj w opcjach Home->Ustawienia->Ustawienia kanałów->Ustawienia cyfrowe->Ustawienia modułu CA->Aktualizacja oprogramowania przy okazji wyłącz też kontorlę rodzicielską moduł działa szybciej a może tutaj też go blokuje

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Naprawdę, 21 wiek to wiek syfu, aktualizacji, braku kompatybilności i wiecznych problemów. Kiedyś łączyło się kabel TV z telewizorem, kabel z video i wszystko grało 20 lat. A teraz wszystko ciągle coś ze sobą nie gra jak trzeba. Kupujesz telefon i męczysz się rok żeby słuchawki podłączyć a za chwilę wywala się coś i czekasz rok na aktualizacje i tak w kółko. Piękne czasy ale nadmiar sprzętu i bajerów sprawia że życie się komplikuje.

Przejdźmy do sedna, niewiele ustawień jest w panelu modułu poza tym że przechodząc przez ustawienia telewizora do ustawień cyfrowych, znalazłem jakieś ustawienia typu: włącz wyłącz aplikację, itp. pal licho, parę rzeczy dałem na OFF i efekt jest taki że GUIDE działa nadal (ufff, bo to skakanie po kanałach to katorga z CI+) i od 2 dni moduł nie wywala się, co najwyżej gdy odpalam telewizor to pojawia się info że twój moduł działa poprawnie lub że autoryzacja jest ok. Czyli nic inwazyjnego bo to i tak podczas rozruchu widać tylko. Grunt że nie muszę wyciągać i wkładać karty... więc dziękuję za sugestię (chociaż rozwiązania nie znam, po prostu klikałem) i póki co DZIAŁA.

Ciekawe co będzie po aktualizacji do 6.0 zaczynam się bać tego momentu... z dekoderem przeżyłbym a tu, znów wielka niewiadoma. Co za czasy. SONY nie bierzcie tego do siebie, dotyczy to wszystkich :tongue: 

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

ja mam szóstkę i jest ok co do szybszego przełączania jak pisałem wyłącz kontrolę rodzicielską w module działa o wiele szybciej no chyba ,że już masz wyłączoną :slight_smile:

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Nie wszystkie moduły posiadają opcję wyłączania kontroli rodzicielskiej.

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

ok.Moduły są dostępne bo pewnie muszą być ale traktowane są jak piąte koło u wozu lansowane są dekodery ,na które kupę kasy jest wywalone bo można nagrywać 17 programów naraz wypożyczać filmy i inne głupoty moduł jest prosty bo nawet usługi PPV nie można zamówić to na co operatorowi taki kilent :slight_smile: i tak się traktuje właśnie moduły nikt nie ma interesu aby to wspierać na bieżąco bo nie ma zysku jak ci działa to się ciesz a jak nie to ...... zapraszamy po dekoder ot tyle.

Marcin31PL
Poszukiwacz

Działa perfekcyjnie. Korzystałem z nie na 755C. Żadnych problemów. Jedynie trzeba skonfigurować samemu bo gałgany z UPC twierdzą, że nie działa. 

Jesli byłbyś zainteresowany cesją umowy UPC daj proszę znać. Mam jeszcze 10 miesięcy umowy, a z powodu przeprowadzki nie mogę korzystać z usług ze względu na brak usługi pod adresem. 

profile.country.PL.title
Damaranus
Użytkownik

Ja bym poszukał informacji w sieci na ten temat, bo coś mi świta w głowie, że możesz wtedy rozwiązać umowę albo za porozumieniem stron albo z winy operatora, nawet jeśli nie będziesz oczekiwał nic w zamian. Operator nie jest w stanie świadczyć usługi pod nowym adresem, a ty masz prawo do zmiany adresu. 

Co do CI+ nie mam kontroli rodzicielskiej, ale SONY pod tym względem ma bardzo rozbudowany system kontroli w telewizorze. Podobnie jak w timerach tak i tu można co do kanału sobie doprecyzować. Ale to drobiazg o którym piszę przy okazji.

Co do konfiguracji, jak wspominałem, coś poszło na OFF i działa. Kolejny dzień jestem zadowolony.

W tym materiale: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=mTXwa4yFd74 wyjaśniam także trochę działanie CI+ dla osób które... nie miały z tym wcześniej do czynienia. Więc proszę podejść z dystansem do materiału bo nie jest dla każdego. 

To o czym było napisane wyżej, że operatorzy inwestują w dekodery - tak, to normalne zjawisko. Ogólnie to co się teraz dzieje jest dokładnie tym samym co od wielu lat się mówi o posiadanej przez nas technologii a jej wykorzystatniu. Dysponujemy technologią o jakiej świat nie śnił jeszcze, ale raz nie chwalimy się nią, dwa nie wdrażamy jej do codziennego użytku bo może ona wpłynąć na inne obszary działalności. Pomagam w zarządzaniu sklepami online i tu jest to samo - autorzy aplikacji sklepu nie wdrażają wielu rozwiązań, bo raz: konkurencja tego nie ma więc nie ma się co wychylać, dwa, zawsze można wypuścić dodatkowe usługi ekstra płatne, które uzupełnią produkt bazowy. Kasa musi się zgadzać. Co UPC po mnie jak nie mam dostępu do kanałów na żądanie itp. i jeszcze mogę sobie kanały sam układać :tongue: 

profile.country.PL.title
Mord3r-n-kill
Użytkownik

Mam  tv xd7005 i u mnie modem cl+ działa. Na stronie UPC jest informacja ze wszystkimi kompatybilnymi urządzeniami. Co ciekawe mimo, że są podane kompatybilne telewizory z modemem cl to UPC nir daje gwarancji ze będzie działać, ale jaja co? W moim tv przełączanie kanałów trwa pół godziny gdybym wiedział to w rzyciu nie oddałbym horizona. Teraz czekam na nową oferte od UPC i wracam do dekodera. Jeszcze jedno. Po co jest nagrywanie skoro trzeba oglądać nagrywany program podczas nagrywania, nie można przełączyć na inny a tamten żeby nagrywał się wtle to chore. Pewnie po to żeby w nocy coś nagrać choć nie jestem pewien czy można nagrywać przy wyłączonym tv. Wszystko jest możliwe. Pewnie jesteś już po zabiegu i moje informacje już niezabardzo cię interesują ale może komuś innemu się przyda. Jeśli ktoś jest masochistą lub ma stalowe nerwy cierpliwość to modem cl + jest jak najbardziej dla niego innym raczej  nie polecam

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Na moim CI+ przełączanie kanałów trwa nie dłużej niż na dekoderze (pisałem to jak masz założoną blokadę rodzicielską na module wyłącz) w internecie znajdziesz ,że UPC ma w ofercie co najmniej 3 moduły (różnych firm) dostępu warto znaleźć ,który jest najlepszy.Z nagrywaniem jest jak piszesz każdy wybiera ofertę jaka mu pasuje niektórzy jak ja cenią wygodę jeden pilot nagrywanie nocą (działa).

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Na moim module też przełączanie trwa tyle samo co na dekoderze. Poprzednio używałem również trzy inne mouły i było podobnie.Z dekoderów zrezygnowałem już w 2011 roku, gdy zakupiłem pierwszy telewizor z dvb-t/c/s. Największe kablówki u nas nie oferowały w tym czasie modułów ci+(cam). I nigdy w życiu nie będe korzystał z dedykowanych dekoderów operatorów telewizyjnych.  A nagrywanie juz mnie nie bawi. Wszystko mam w szeroko rozumianym internecie. I to najczęsciej bez reklam. Dzisiaj moje zaiteresowanie wzbudzają telewizory ,które posiadaja dwa gniazda na moduły cam. Szkoda ,że sony nie posiada takich w ofercie.