anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wejścia HDMI

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
Paul_1971
Użytkownik

Wejścia HDMI

Witam,

Może to pytanie jest banalne, ale nie do końca wiem dlaczego podłączając dekoder nc+ do wejścia HDMI-2 telewizora Bravia XF9005 mam lepszy obraz telewizyjny ale nie mam dzwięku? Natomiast na HDMI-1 wszystko działa poprawnie (z dźwiękiem) ale obraz jest słabszy jakościowo...

Pozdrawiam

Paweł

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
ukpipaa
Użytkownik

Jeżeli nie jest to dekoder 4k musisz w ustawieniach tv wyłączyć ulepszony format sygnału. W zewnętrznych wejścia j jest ta opcja 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

Witaj, 

Ciężko nam będzie coś poradzić zdalnie. Proponuję kontakt z serwisem przez stronę: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email, telefonicznie dzwoniąc pod numer tel. 22 3060694 lub e-mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com.

Pozdrawiam, 

Barbara_K

profile.country.PL.title
Paul_1971
Użytkownik

@Barbara_K dziękuję za odpowiedz, wykonam jeszcze reset do ustawień fabrycznych i jeśli temat będzie się powtarzał skontaktuję się z serwisem. Pozdrawiam :wink:

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

Na czym polega przewaga obrazu z dekodera połączonego z HDMI 2 nad 1? Pamiętaj, że HDMI 2 i 3 wspierają pełny standard HDMI 2.0 (trzeba włączyć odpowiednią opcję w menu TV), więc jeśli dekoder nie jest do końca kompatybilny z powyżsszym standardem, to efekt będziesz miał podobny do opisanego. Włączyłeś format rozszerzony dla portów HDMI 2 i 3?

profile.country.PL.title
ukpipaa
Użytkownik

Jeżeli nie jest to dekoder 4k musisz w ustawieniach tv wyłączyć ulepszony format sygnału. W zewnętrznych wejścia j jest ta opcja 

profile.country.PL.title
Paul_1971
Użytkownik

@TomTheMenace & @ukpipaa dziękuję za Wasze informacje, w moim przypadku format sygnału HDMI jest ustawiony na "ulepszony", natomiast po sprawdzeniu okazało się, że mój obecny dekoder nie obsługuje tego formatu... wygląda na to, że nie pozostaje mi nic innego jak tylko wymiana dekodera na nowszą wersję a do tego czasu zostanie on podpięty do złącza HDMI-1 na którym działa poprawnie.

Dziękuję i pozdrawiam :wink:

profile.country.PL.title
ukpipaa
Użytkownik

Jeśli wylaczysz format ulepszony powinno wszystko działać poprawnie również na hd2

profile.country.PL.title
Paul_1971
Użytkownik

@ukpipaa tak to prawda, ale potrzebuję też jedno wejście dla sygnału 4K, więc dekoder nc+ pójdzie do wymiany przy najbliższym przedłużeniu umowy. Pozdrawiam!

profile.country.PL.title
jazawad30
Poszukiwacz

Jaki masz dekoder NC+? U mnie premium wifi box jest podłączony do gniazda hdmi 2 w xf9005, obsługa rozszerzona jest włączona i działa bardzo dobrze.

profile.country.PL.title
Paul_1971
Użytkownik

@jazawad30 niestety mam poprzednią wersję dekodera, ale za 3-ce kończy mi się umowa, więc przy ewentualnym jej odnowieniu dokonam wymiany na model o którym mówisz :wink: