anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XD85 Netflix - jak wyłączyć HDR ?

profile.country.PL.title
Gr4ffy
Użytkownik

XD85 Netflix - jak wyłączyć HDR ?

Jako, że to mój pierwszy post.

Witam wszystkich serdecznie.

Mój problem dotyczy KD-55XD8599 (Android 6) oraz usługi Netflix.

W opcjach apki ani konta Netflix nie można wyłączyć HDR, próbowałem znaleźć taką opcję w ustawieniach TV ale bez skutku.

Netflix wykrywa, że TV obsługuje HDR i automatycznie zaczyna się strumieniowanie kontentu w tej technologii. TV przełącza się automatycznie na profil obrazu HDR i nie można go zmienić. Zmniejszyłem jasność na tym profilu ale niewiele to pomaga.

Nie wiem jak wygląda to na innych telewizorach ale w tym modelu to totalna porażka!

Oglądam właśnie nowy serial "Iron Fist" i ten obraz przez mgłę mnie dobija.

Nie wspomnę o ciemnych scenach, nie mogę na to patrzeć...

Jak wyłączyć HDR w tym modelu?

Tagi (2)
20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
redrum1906
Poszukiwacz

Również od samego poczatku posiadania TV męczę się z tym nieszczęsnym HDR w Netflixie...

To patologia, że Sony nie potrafi udzielić konkretnej odpowiedzi, kiedy problem (bo to błąd/problem a nie cecha produktu czy subiektywne postrzeganie obrazu!) zostanie rozwiązany i czy kolejna aktualizacja wprowadzi możliwość wyłączania HDR dla profilu obrazu.

Ogólnie ja to widzę tak:

Żadna apliakcja Netflixa ani ustawienia konta nie pozwalają na dezaktywację sygnału HDR. Netflix wyposaża zwykły sygnał w metadane potrzebne TV z HDR do poprawnego odtwarzania materiału i na tym ich rola się kończy.

Jeśli TV ma HDR to przy braku możliwości jego wyłączanie- przetwarza obraz wraz z metadanymi i serwuje nam, posiadaczom "HDR Ready" fatalną jakość obrazu. Niestety gorszą od choćby materiałów podpisanych zwykłym HD....nie wspominając już o Ultra 4k.

Kolega ma TV Samsunga za ~6tys zł zmaga się z podobnym problemem- Obraz wyprany z kolorów, kontrastu a do tego skacząca jasność- TRAGEDIA.

Jedyną opcją wg. mnie jest wyposażenie TV w możliwość wyłączania HDR dla profilu lub możliwość aktywowania innego profilu obrazu jeśli TV otrzyma materiał z metadanymi HDR.

@Sony_Poland_Team proszę o poważne potraktowanie powaznego problemu. Problem jest globalny, nie dotyczy wyłacznie TV na rynku PL więc wypada skontaktować się z działem odpowiedzialnym za software lub testy. W dzisiejszych czasach nie jest to problem nie do rozwiązania.

Użytkownikom wystarczy odpowiedź co firma zamierza z tym zrobić...

Dodam, że coraz więcej materiałów na Netflixie udostęponia materiały HDR (dla użytkowników niestety!) a jest to obecnie wiądący na rynku usługodawca VOD. Chyba gra jest warta świeczki? Z mojej perspektywy w przypadku nieogarnięcia tematu w przyszłości zmienię markę w kontekście wyboru TV.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Oto jakie informacje udało mi sieuzyskać z supportu Sony:

Uprzejmie informuję, że funkcji HDR nie da się wyłączyć. Ponadto przepraszam za zaistniałe niedogodności, niemniej jednak problemy z obrazem mogą być konkretnie związane z samą aplikacją Netflix.

Proszę o sprawdzenie obrazu w tej jakości poprzez inną aplikację na telewizorze.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

@djrychu  to jest żenuła to ,że HDR-a wyłączyć nie można każdy wie po co support udziela takich odpowiedzi zamiast sprawdzić samemu jak wygląda obraz HDR to jakaś porażka litery biją w ślepia jak oszalałe a obraz jest mdły jak płatki owsiane nic nie daje tryb HDR żywy wystarczy na Netflix-ie włączyć coś Ultra HD 4k aby mieć ogląd polecam "Tales by light" albo użyć trybu HDR na obrazie bez HDR-a wtedy widać co robi HDR a nie żeby tylko litery świeciły po oczach a obraz to jakaś beznadzieja.Ale Sony łaskawie stwierdza ,że trybu nie można wyłączyć nie ,że sprawdzimy to sami ,pomożemy dodamy taką możliwość no i przepraszamy ,że nasz telewizor tak odbiera pogódź się z tym bo inaczej już nie będzie.Stanowisko Sony od lat jest takie same to co sobie wymyślą nikt tego nie podważy i nie ma szans na zmianę czegokolwiek nawet choćby było to zrozumiałe i oczywiste dla każdego użytkownika telewizora.

profile.country.PL.title
Tebe84
Poszukiwacz

Na 55xe7096 też nie mogę wyłączyć HDR, wcześniej miałem opcję HD na Netflix i wszystko było super. Z HDR jest tragedia. Nic w tych tv nie działa jak trzeba. To był mój pierwszy i ostatni tv Sony...

profile.country.PL.title
kinekania
Poszukiwacz

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

to zależy co kto wymaga od obrazu dla Ciebie jest wystarczający dla mnie to kompletna porażka ! Zrób zdjęcie tego samego materiału z HDR i dobrego 4k i wtedy dalej pogadamy.

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

Na jaskrawe napisy w Netflixie zdecydowanie pomoże ustawienie przezroczystości. Można tego dokonać w ustawieniach Netflixa -> wyglądzie napisów, gdzie wybieramy kolor i zaznaczamy checkboxa z przezroczystością. 

profile.country.PL.title
redrum1906
Poszukiwacz

Może po aktualizacji do Nogata coś w tym temacie się zmieniło?

Prośba o obserwacje i podzielenie się wlasnymi odczuciami.

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

@redrum1906  No niestety HDR jak przybity gwoździem na stałe na Netflix nie można wyłaczyć wrrrr..

profile.country.PL.title
redrum1906
Poszukiwacz

Sprawdzałem. Dalej to samo, brak możliwości wyłaczenia HDR dla profili. Netflix HDR wygląda na naszych HDR Ready jak "kupa". SONY- WSTYD, HAŃBA, ŻENADA, SKANDAL!