anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zatrzymanie obrazu podczas odtwarzania filmów - 85XG8596

profile.country.PL.title
wucash666
Użytkownik

Zatrzymanie obrazu podczas odtwarzania filmów - 85XG8596

Od początku posiadania tego modelu zdarzają się momenty zatrzymania obrazu podczas odtwarzania filmów z laptopa lub dysku NAS. Nie chodzi tu o duże pliki 4k tylko zwykłe filmy i seriale 720p/1080p - jest moment zatrzymania obrazu (pół sekundy) i wraca do normy, dźwięk leci bez zakłóceń. Zdarza się to zarówno na firmowym playerze (beznadziejnym zresztą) jak i na Kodi czy Plex'ie. Oststanio róznież zdarzyło się podczas odtwarzania serialu na Prime Video. Telewizor jest podpięty do sieci kablem, Internet cały czas 110 Mb/s. Czy jest to kwestia sieci czy software'u telewizora?

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Walker19800
Poszukiwacz

Hej, od początku mam ten sam problem i myślę, że problemy z playerką to jednak wina softu. Jeśli chodzi o odtwarzanie filmów z dysków zewnętrznych to problem rozwiązałem poprzez pobranie aplikacji MxPlayer. Wszystkie materiały wideo startuję z tej apki i jak dotąd wszystko śmiga bez zacięcia.

Pozdrawiam

Wojtek

profile.country.PL.title
prakon
Poszukiwacz

Ja również mam ten problem. Dodam, że w domu mam jeszcze telewizory Samsung i Philips (z Androidem) i tam problemów z odtwarzaniem tego samego kontentu z NAS nie ma. Kilka dni temu zakupiłem TV Sony i zdziwienie że zacina. U mnie nawet na MxPlayer, VLC, itp...

profile.country.PL.title
wucash666
Użytkownik

Wymieniłem router na gigabitowy i w sumie oprócz lepszych transferów pomiędzy NAS, laptopem i TV niewiele się zmieniło. Po wifi z laptopa zacięło się ze 4 razy w ciągu 1,5 godzinnego filmu. Z NAS po kablu jest na razie lepiej - na materiale 2160p (plik 30 GB i 50 GB) była jedna zwieszka. Korzystałem z KODI, PLEXa oraz tego beznadziejnego playera Sony. Z MX Playera zrezygnowałem ponieważ nie przepuszcza dzwięku przestrzennego tylko stereo (podobnie VLC).

Nie jest to dyskwalifikujące ale wkurzające, zwłaszcza że model poprzedni sprzed 5 lat (75W855c) radził sobie z tym bez problemu na natynym playerze Sony (oczywiscie bez 4K ale pliki 1080p mkv po 30gb bez zacinki).

No nic czekam na aktualizacje do androida 9.0 może cos poprawią, jeśli nie rozważę zakup zewnętrznego playera... może Nvidia Shield Pro

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Skierowałem sprawę do supportu - oto odpowiedź:

Czy wspomniane pliki są w poniższym formacie?
https://bit.ly/2Qx4DTO

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
wucash666
Użytkownik

Apropos odpowiedzi serwisu moje pliki .mkv spełniają te specyfikacje. Ale z innej beczki podsumowując kilka dni prób i błędów  - jedna zaskakująca (przynajamniej dla mnie :grin: ) obserwacja, zawieszanie obrazu wyłącznie przy odtwarzaniu plików poprzez KODI lub PLEXa, natomiast przy odtwarzaniu poprzez natywny Media Player od Sony wszystko odtwarza bez zacinki i problemów. Nie ma tu fajerwerków (do możliwości Kodi czy Plexa to sie nie umywa) ale odtwarza obraz i dxwięk bez zarzutu. Denerwujące jest dla mnie wyświetlanie napisów na czarnym tle (muszę poszukać czy czasem nie da się tego gdzieś ustawić). Druga obserwacja - po zainstalowaniu servera Plexa na dysku sieciowym (WDmycloud) aplikacja nie ma problemu z widocznością plików co miało miejsce wcześniej. 

profile.country.PL.title
wucash666
Użytkownik

mała aktualizacja po aktualizacji :wink:

jak już pisałem w podobnym wątku w dalszym ciągu pojawiają się zwieszki podczas dotwarzania filmów. niestety dzieje się to we wszystkich playerach... szkoda, że takie kwiatki w sprzęcie za 10k. zwłaszcza że w poprzednim na starszej wersji androida wszystko grało bez problemu. niby mały problem ale istotny przy zakupie kolejnego tv....

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@wucash666 w związku z tym iż aktualizacja nie pomogła pozostaje serwis:

https://services.sony.pl/supportmvc/pl/repair?cpint=spt-footer_repair

Pozdrawiam