Podziel się wrażeniami!
Witam mój pierwszy problem polega na tym że w euforii po zakupie sony 450 nie myśląc o czytaniu instrukcji rozładowałem baterie i podłączyłem do ładowarki.Po zgaśnięciu diody wpakowałem baterie i przeczytałem instrukcje... no i mam już 85 proc. baterii i nie wiem czy rozładować ją na maxa czy dać do ładowania..
2 problem po wykonaniu zdjęcia z podglądu live view do wykonania następnego zdjęcia wyświetla mi się ekran z ustawieniami ? to z czarnym tłem.
Dziękuje za POMOC
co do pierwszego problemu to baw się aparatem do momentu aż sam się wyłączy z braku energii w aku a dopiero potem wrzuć do ładowarki, najlepiej na noc
takie cykle powtarzaj koło 5-6 razy
co do drugiego to odpowiem za parę chwil bo nie mam pod ręką aparatu
a czy po moim błędzie co do ładowania efektywność baterii mocno podupadnie?
Bardzo dziękuje za pomoc!
Nie.
Jeżeli po zrobieniu zdjęcia nie wyświetla Ci się ono na podglądzie to włącz automatyczny podgląd w menu (zakładka z trybikiem).
A jeżeli chodzi Ci o to, że aparat automatycznie nie przechodzi w tryb podglądu Live View - to w tym modelu normalne.
ok dzięki
po zrobieniu 3 fotek bez flesza bateria spada mi o 1 proc
czy to normalne po 1 ładowaniu
Po kolejnych trzech o kolejny procent w dół?
Jak długo oglądasz każde zdjęcie po zrobieniu, jak długo ustawiasz ostrość przed zrobieniem zdjęcia? Te wszystkie czynności mają wpływ na zużycie energii, na początku przy poznawaniu aparatu dużo częściej grzebiemy w menu, zmieniamy ustawienia itp. i wtedy na pewno aku wystarczy na krócej. z czasem dochodzimy do wprawy i spokojnie robimy ponad 1000 fotek na jednym ładowaniu (w tym modelu). Tak więc na razie zachowaj spokój i poznawaj aparat, ucz się jego obsługi i ciesz ze zrobionych zdjęć.
Przypuszczam, że chodzi oco innego. Spadek na początku może nie być istotny.
Maksymum piojemnosci akumulatora przypada na zakres niższy.
Aparat nie mierzy pojemności akumulatora, tylko napiecie na akumulatorze.
I te procenty to może być wskaźnik orientacyjny.
Błędem jest ocena wskazań po 3 fotkach. Musisz uformować akmulator, i wledy możesz oceniać jego pojemność. Formowanie to 3-5 cykli.
Myślę, że możesz sie nie przejmować. Bo a450 ma potężny akumulator. Nawet jak trochę spadnie, to i tak ma dużo.
Bronek
Nie ma się czym przejmować. Rozładować i naładować do końca.
Dokładnie nie ma się co przejmać, że spada o procent po 3 fotkach. Po naładowaniu każdy aku ma tak, że w pełni naładowany jest jakby nieco "przeładowany", znaczy po wyjęciu z ładowarki na chwile ma wyższe napięcie, a potem delikatnie spada i to może powodować, że będziesz miał szybszy spadek napięcia na moment. Ja swoją 550tke rzadko muszę ładować, ale te 99% też mi się szybko pokazuje, za to potem, całkiem długo siedzi w przedziale 90-99%