Podziel się wrażeniami!
Witam,
od jakiegoś czasu jestem posiadaczem a300. Jakoś nie dawno zwróciłem uwagę, że ten dziwny terkot o którym można przeczytać na forum pojawia się u mnie przy WŁĄCZANIU, wydawał mi się że wcześniej odbywało się to przy WYŁĄCZANIU. Znalazłem film z a200 w roli głównej na którym terkot pojawia się przy WYŁĄCZANIU, włączeniu następuje momentalnie: http://www.youtube.com/watch?v=pRJ1281w8wE" target="_blank" target="_blank
Czy jakiś inny posiadacz a300 może potwierdzić że terkot związany z czyszczeniem matrycy pojawia się przy WYŁĄCZANIU, a nie jak to ma miejsce u mnie przy WŁĄCZANIU ?
Dodatkowo zauważyłem że włączenie aparatu z ustawieniem "LiveView" skraca czas tego terkotu, o co to może chodzić ?
Aniqa napisał(a):
Witaj diablo-82 ,owszem terkot jest normalny przy wyłączaniu aparatu,a tu chodzi o terkot przy jego włączaniu
Może ja zapytam o te dźwięki przy włączaniu i wyłączaniu aparatu.
U mnie też słychać pewien charakterystyczny dźwięk przy włączaniu aparatu i teraz nie wiem
czy to jest normalny dźwięk towarzyszący włączaniu aparatu , bo to nie jest taki sam terkot
jak podczas wyłączania.Gdy włączam aparat to słyszę takie piknięcia trudno to określić i sam
nie wiem czy iść z tym do serwisu ? Jak rozróżnić te dźwięki , jestem trochę głuchy także muszę przykładać ucho do aparatu.
Witaj!
Te piknięcia mają być, dlatego że tak załącza się aparat uruchamiając równocześnie AF.
Trekotanie działa tylko przy wyłączaniu aparatu.
Pozdrawiam
Dzięki uspokoiłeś mnie !
Połączyłem wątki na ten sam temat!
Tadeusz
jest to normalne przy włączeniu jedno terkniecie , przy wylaczeniu 3-4 terkniecia, Panowie wyżej lecą troche jakiąś mitologie - no bo chyba niechcą mi powiedzieć że wszystkie Alfy od początku są zepsute?
Potwierdzam, przecież to nawet logiczne, matryca czyści się po użyciu aparatu, jak i również minimalnie przed użyciem
Alcazar napisał(a):
przy włączeniu jedno terkniecie , przy wylaczeniu 3-4 terkniecia
Alcazar napisał(a):
Panowie wyżej lecą troche jakiąś mitologie
Zgadza się :smileymrgreen:Lajam napisał(a):
Terknięcie przy włączeniu to start układu AF (tak to już w naszym systemie jest, że musi pociągnąć go do nieskończoności) i jest to raczej stuk, niż ten sam dźwięk co przy wyłączaniu aparatu.
Lajam napisał(a):
Przy włączaniu nie ma sensu czyścić matrycy bo przecież została wyczyszczona przy wyłączeniu
Franku, pomyśl czasem zanim coś napiszesz, proszę.
Po pierwsze, w trakcie zmiany obiektywu jest zamknięta migawka i opuszczone lustro, więc Twoje ani czyjekolwiek osobiste preferencje (włączony czy wyłączony aparat przy zmianie obiektywu) nie mają tu znaczenia. Pyłki do matrycy przedostają się w trakcie używania aparatu - głównie przy robieniu zdjęć, kiedy otwiera się migawka. A więc na zakończenie pracy "otrzepuje się" z kurzu.
Włączając aparat fotografujący najczęściej chce, aby był natychmiast gotów do użycia, więc dodatkowe czynności zabierające czas są raczej niewskazane. A i tak sa malkontenci narzekający, że alfy włączają się za długo.