Podziel się wrażeniami!
Witam, to mój pierwszy post a forum. Niestety zadam głupie pytanie ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi. Jestem świeżym użytkownikiem a450, wcześniej korzystałem z a200. O le pamięć mnie nie myli to w a200 była możliwość ustawienia aparatu w sposób pozwalający mu na zrobienie zdjęcia bez potwierdzenia uzyskania ostrego obrazu. Jestem na 95% pewien, że gdzieś to w nim ustawiałem. Chciałbym to samo ustawienie wprowadzić w a450 (w ciemnych pomieszczeniach aparat nie radzi sobie z szybkim wyłapaniem i zablokowaniem ostrości). Szukałem w manualach do a200 i a450 no i efekt jest wiadomy - brak info. Będę wdzięczny za wskazówki!
Pozdrawiam
Rafał
Witam
rafald napisał(a):
Witam, to mój pierwszy post a forum. Niestety zadam głupie pytanie ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi. Jestem świeżym użytkownikiem a450, wcześniej korzystałem z a200. O le pamięć mnie nie myli to w a200 była możliwość ustawienia aparatu w sposób pozwalający mu na zrobienie zdjęcia bez potwierdzenia uzyskania ostrego obrazu. Jestem na 95% pewien, że gdzieś to w nim ustawiałem. C
Dziękuję Kris, rozwiałeś moje wątpliwości. Szkoda, że tej opcji nie ma w wyższym modelu, czasami trzeba zrobić zdjęcie w kiepskich warunkach i może ono wyjść byle jak ale najważniejsze jest to żeby je po prostu mieć...
Pozdrawiam
Rafał
czemu nie możesz szybko wyłączyć AF?
ja mimo, że mam taką opcję w aparacie (850tka), to jej nie używam (mam ustawiony priorytet ostrości), ale jak potrzebuję tej klatki to odłączam AF'a (w a700,850 i a900 to jest pod przyciskiem przy kciuku więc to ułamek sekundy).
Masz rację, w sumie nigdy mi to do głowy nie przyszło - jednak czas reakcji prawego wskazującego jest szybszy niż lewego i prawego na raz Dzięki za sugestię!
rafald napisał(a):
Chciałbym to samo ustawienie wprowadzić w a450 (w ciemnych pomieszczeniach aparat nie radzi sobie z szybkim wyłapaniem i zablokowaniem ostrości).
Szum napisał(a):
ustaw AF-C - migawkę w tym trybie możesz wyzwalać bez potwierdzenia ostrości
Lajam napisał(a):
Szum napisał(a):
ustaw AF-C - migawkę w tym trybie możesz wyzwalać bez potwierdzenia ostrości
Tyle, że nie zawsze będzie możliwość wykonania zdjęcia z takim nieostrym obrazem, jakiego byśmy sobie życzyli