anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

a450 i robienie zdjęć bez potwierdzonej ostrości

rafald
Początkujący

a450 i robienie zdjęć bez potwierdzonej ostrości

Witam, to mój pierwszy post a forum. Niestety zadam głupie pytanie ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi. Jestem świeżym użytkownikiem a450, wcześniej korzystałem z a200. O le pamięć mnie nie myli to w a200 była możliwość ustawienia aparatu w sposób pozwalający mu na zrobienie zdjęcia bez potwierdzenia uzyskania ostrego obrazu. Jestem na 95% pewien, że gdzieś to w nim ustawiałem. Chciałbym to samo ustawienie wprowadzić w a450 (w ciemnych pomieszczeniach aparat nie radzi sobie z szybkim wyłapaniem i zablokowaniem ostrości). Szukałem w manualach do a200 i a450 no i efekt jest wiadomy - brak info. Będę wdzięczny za wskazówki!

Pozdrawiam
Rafał

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witam

rafald napisał(a):

Witam, to mój pierwszy post a forum. Niestety zadam głupie pytanie ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi. Jestem świeżym użytkownikiem a450, wcześniej korzystałem z a200. O le pamięć mnie nie myli to w a200 była możliwość ustawienia aparatu w sposób pozwalający mu na zrobienie zdjęcia bez potwierdzenia uzyskania ostrego obrazu. Jestem na 95% pewien, że gdzieś to w nim ustawiałem. C

a200 ma taką opcję i można ustawić w pozycji "nast. priorytetu": ostrość lub migawka - czyli innymi słowy kiedy się migawka wyzwoli: dopiero jak złapie ostrość, czy wtedy kiedy my tego będziemy chcieli.
A450 tej opcji nie posiada.

pozdrawiam,
kris

Początkujący

Dziękuję Kris, rozwiałeś moje wątpliwości. Szkoda, że tej opcji nie ma w wyższym modelu, czasami trzeba zrobić zdjęcie w kiepskich warunkach i może ono wyjść byle jak ale najważniejsze jest to żeby je po prostu mieć...

Pozdrawiam
Rafał

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

czemu nie możesz szybko wyłączyć AF?
ja mimo, że mam taką opcję w aparacie (850tka), to jej nie używam (mam ustawiony priorytet ostrości), ale jak potrzebuję tej klatki to odłączam AF'a (w a700,850 i a900 to jest pod przyciskiem przy kciuku więc to ułamek sekundy).

Początkujący

Masz rację, w sumie nigdy mi to do głowy nie przyszło - jednak czas reakcji prawego wskazującego jest szybszy niż lewego i prawego na raz :) Dzięki za sugestię!

Szum-----
Początkujący

rafald napisał(a):

Chciałbym to samo ustawienie wprowadzić w a450 (w ciemnych pomieszczeniach aparat nie radzi sobie z szybkim wyłapaniem i zablokowaniem ostrości).

ustaw AF-C - migawkę w tym trybie możesz wyzwalać bez potwierdzenia ostrości

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Szum napisał(a):

Tyle, że nie zawsze będzie możliwość wykonania zdjęcia z takim nieostrym obrazem, jakiego byśmy sobie życzyli ;)

Szum-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Szum napisał(a):

Tyle, że nie zawsze będzie możliwość wykonania zdjęcia z takim nieostrym obrazem, jakiego byśmy sobie życzyli ;)

masz rację :c2 , później wkleję 6 zdjęć w trybie seryjnym robionym w pomieszczeniu A 450 i 50mm DT na przysłonie f 2, biegnącemu psiakowi w moim kierunku.