anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A550

caqerr
Początkujący

A550

Witam,
Dziś zakupiłem lustrzankę Sony A550.
Mam pytanie , jestem początkującym fotografem , co powinienem dokupić sobie do aparatu.
Na razie posiadam tylko kartę pamięci i filtr uv.
Co polecacie by dokupić do tego zestawu ?
Posiadam obiektyw kitowy.
Pozdrawiam,

4 ODPOW. 4
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Filtr uv uważam za rzecz zbędną.
Polecam jakąś torbę/ plecak do przenoszenia aparatu.
Książkę o fotografii.
Gruszkę do czyszczenia matrycy i szmatkę do optyki.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kuraq napisał(a):

Filtr uv uważam za rzecz zbędną.
Polecam jakąś torbę/ plecak do przenoszenia aparatu.
Książkę o fotografii.
Gruszkę do czyszczenia matrycy i szmatkę do optyki.

do tego dodałbym lekturę wątków, które już istnieją, a które wiążą się z Twoim pytaniem!
Jest tego kilkanaście albo i kilkadziesiąt....

Początkujący

w sumie zależy jakie zdjęcia chcesz robic

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

caqerr napisał(a):

Witam,
Dziś zakupiłem lustrzankę Sony A550.
Mam pytanie , jestem początkującym fotografem , co powinienem dokupić sobie do aparatu.
Na razie posiadam tylko kartę pamięci i filtr uv.
Co polecacie by dokupić do tego zestawu ?
Posiadam obiektyw kitowy.
Pozdrawiam,

Witaj.
Koledzy już napisali co o tym sądzą, ja dopiszę swoje zdanie.
Fotografia nie polega na zakupach, fotografowanie to malowanie światłem. Jak sam piszesz, jesteś początkujący więc musisz trochę pobyć z aparatem, porobić zdjęć, pooglądać zdjęcia innych, postarać się coś swojego zrobić, może nawet poddać krytyce. Musisz poznać aparat. Musisz wiedzieć, jaki rodzaj fotografii będzie dla Ciebie najciekawszy (inny zestaw szkieł skompletujesz do krajobrazu a inny do fotografii dzikich zwierząt, jeszcze inny do fotografii małych przedmiotów i żyjątek). Poszukaj książek o fotografii, o podstawach, o technice przy poszczególnych gatunkach fotografii i rób duuużo zdjęć. Tym zestawem, który masz można wykonać dużo interesujących zdjęć (a na pocieszenie dodam, że mając tylko jedno szkło nie musisz kombinować, które szkło zabrać ze sobą, które szkło teraz użyć tylko zaczynasz myśleć nad kadrem - jak w ciekawy sposób pokazać to co widzę za pomocą tego co mam.
Jeżeli już cierpisz na nadmiar gotówki i koniecznie chcesz coś kupić to kup może gruszkę do zdmuchiwania pyłków i ewentualnie coś do czyszczenia matrycy (choć przy jednym szkle - czyli nie odpinasz go od body - to nie powinna się bardzo brudzić).