Podziel się wrażeniami!
Witam!
Jak wiadomo A55 podobno szybko się nagrzewa... problemu nie doświadczyłem filmując pół godzinne statyczne ujęcia w FullHD. Ale do rzeczy...
Mam problem innego typu... otóż moja zawiodła mnie po raz kolejny w plenerze. Już drugi raz zdarza mi się, że w czasie mrozu wyruszyłem na poszukiwanie pięknych ujęć z soplami lodu, itd. ale po 10 minutach spacerowania i robienia zdjęć aparat nagle odmawia posłuszeństwa, informując mnie:
"błąd karty pamięci" a następnie "włóż ponownie kartę pamięci".
Nic nie daje wyłączanie aparatu, próby ogrzania go pod kurtką, rozgrzewanie karty pamięci poprzez pocieranie jej w dłoniach... Dosłownie człowiek wraca z miną zbitego psa, i bez zdjęć... Proszę o pomoc. Posiadam kartę SD SanDisk Extreme 16GB. Niestety szukałem ( ) do jakiej temperatury może pracować i nic takiego nie udało mi się znaleźć. Ale przypuszczalnie jest to właśnie wina karty, bo jednak trudno żeby zmarzł aparat który cały czas przecież pracuje w trybie LV...
Czy istnieją jakieś karty do pracy w ujemnych temperaturach ? Ew. co innego mogę zrobić (oprócz zmiany aparatu o.O) aby fotografować przy ujemnych temperaturach ? Dodam, że posiadam Alfę 200 z kartą CF Sandisk 2GB i mam z nią identyczny problem.
Lajam napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Dosć niezłym testem jest podpiać ja do komputera z Windows7 i spróbować uzyć ją w trybie ReadyBoost.
Jak zostanie zaakceptowana, to znaczy że jej szybkość jest OK dla tej technologii.
Ale musisz mieć Windows 7 aby to wytestować.
Byłbyś uprzejmy tak prostymi słowami odpowiedzieć:
Co ma ReadyBoost do aparatów cyfrowych? Co tu testować?
Przecież to technologia zwiększania wydajności dla systemów operacyjnych Vista i W7, a nie test kart pamięci.
Gucio50 napisał(a):
Wybacz, ale nie znasz się. Nie mam zamiaru wchodzić w spory z niefachowcem od kart pamieci
Gucio50 napisał(a):
Zanim Windows zaakceptuje kartę dla ReadyBoost to ją testuje, przedwszystki ze wzgledu na prędkość ale nie tylko.
Po powrocie do sony postanowiłem używać tylko MSticków sony i mam do a55 MSHX 16G 30 Mb/s, ona chyba ma określoną temperaturę pracy od minus kilkudziesięciu stopni, w każdym razie po kilku godzinach przebywania na porannym mrozie rzędu -18 do -12 aparat i karta b. dobrze się dogadywały.
Karta to jest ostatnia rzecz, na której powinno się oszczędzać
Witam. Biorę po uwagę zakup karty SanDisk SDHC Extreme Pro, która według specyfikacji producenta pracuje od -25 stopni C. Czy ktoś może używa takiej karty ?
MikiPL napisał(a):
Witam. Biorę po uwagę zakup karty SanDisk SDHC Extreme Pro, która według specyfikacji producenta pracuje od -25 stopni C. Czy ktoś może używa takiej karty ?