anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A55 Pytania

oldguest
Początkujący

A55 Pytania

1. Kiedy będą dostępne
2. Potrzebuje obiektywu z około 15x zoomem jasnego gdyż często fotografuje nagrywam filmiki z samolotów / helikopterów. Co prawda mam ograniczony budżet więc nie stać mnie na obiektyw za 5000zl a prawdę pisząc niestety nie siedzę za bardzo w temacie obiektywów i nie znam się aż tak.
3. Jak działa GPS czy są problemy ze złapaniem sygnału itp.

Pozdrawiam

69 ODPOW. 69
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mno napisał(a):

1. Kiedy będą dostępne
2. Potrzebuje obiektywu z około 15x zoomem jasnego gdyż często fotografuje nagrywam filmiki z samolotów / helikopterów. Co prawda mam ograniczony budżet więc nie stać mnie na obiektyw za 5000zl a prawdę pisząc niestety nie siedzę za bardzo w temacie obiektywów i nie znam się aż tak.
3. Jak działa GPS czy są problemy ze złapaniem sygnału itp.

Pozdrawiam

1. Październik (taki termin był podany na premierze)

2. Jeśli takiej krotności zoom to wychodzi 18-250...x 13,8. W lustrzankach nie operujemy krotnością zuma ale wartością ogniskowej. Jeśli potrzebujesz uzyskać duże zbliżenia powinieneś szukać obiektywu o większej ogniskowej (około 300mm i więcej - o konkretny model odsyłam do działu "Obiektywy" tam wiele tematów o o teleobiektywach już było)

3. Egzemplarze przedprodukcyjne nie miały problemów ze złapaniem sygnału. Trudno mi się odnieść do jakichś problemów bo tylko przedprodukcyjny miałem okazję testować.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

mno napisał(a):

nie ma czegoś takiego jak 15x zoom w obiektywach i w ofercie obiektywów nie ma też takiego który by odpowiadał Twoim wymaganiom 18-250 (niecałe 14x) ;) jest za krótki i na pewno za ciemny jak na Twoje wymagania

EDIT Lajam szybszy :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Ja do tego co napisał Lajam dopisze jedną kwestię:
15x zoom ? :c7
Za bardzo przyzwyczaiłeś się do terminologii aparatów kompaktowych :c20
nie ważny jaki jest "zoom", ważna jest ogniskowa - im większa ogniskowa, tym większe "przybliżenie" (to w głębokim skrócie) No chyba,że faktycznie zależy Ci na krotności, wtedy polecany przez Lajama 18-250 ma największą krotność. Od szerokiego kąta, do 'małego' tele.
Jest taka strona, gdzie fajnie było pokazane jak to wygląda na danym zdjęciu...poszukam

edit:
http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=118

i teraz pytanie: potrzeba Ci dużej krotności, czy dużego 'przybliżenia' ?

pawelszymanski6
Expert
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

pawelszymanski6 napisał(a):

http://www.tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php" target="_blank chodzi o to?

tak, o to - ale znalazłem coś po Polsku :P

Początkujący

kris napisał(a):

i teraz pytanie: potrzeba Ci dużej krotności, czy dużego 'przybliżenia' ?

Przybliżenia :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tak myślałem :P
kilka propozycji:
SONY 70-300 G - świetna jakość, cichy silnik SSM, jedyne co można mu zarzucić to 300mm, a nie 400 :P

SONY 70-400 G - jak wyżej, ale drożej i lepszy zakres (przybliżenie). Tu jednak cena jest chyba zbyt wysoka...

SONY 55-200 - zdecydowanie tańszy, jakość jest zaskakująca, jak na cenę (cudów nie ma, ale stosunek cena-jakość = wyśmienicie), no ale może być zbyt krótka ogniskowa

SONY 75-300 - zdecydowanie najgorsza jakość w stosunku do tych wyżej wymienionych.

SONY 500mm f/8 REFLEX - specyficzny obiektyw. Bardzo duże przybliżenie, ale przysłona jest stała i wynosi f/8 co powoduje, że obiektyw potrzebuje dużo światła (jasnooooo), no ale Ty chcesz robić zdjęcia obiektom latającym. Czemu by nie ?

Tak naprawdę trudno jest doradzić bo nie wiadomo, jaką ogniskową potrzebujesz. Może się okazać, że 200mm będzie idealne, a może się też okazać, że 500mm będzie ledwo wystarczało.
Musiałbyś sam, namacalnie się przekonać, która ogniskowa jest dla Ciebie.

Lajam.
Expert

kris napisał(a):

ale Ty chcesz robić zdjęcia obiektom latającym. Czemu by nie ?

Mała różnica. On chce robić zdjęcia Z obiektów latających... ;)

mno napisał(a):

gdyż często fotografuje nagrywam filmiki z samolotów / helikopterów.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tym bardziej, bez namacalnego i własnoręcznego sprawdzenia, ani rusz -bo nikt Ci lepiej nie doradzi, jak Twoje oko :c20