Podziel się wrażeniami!
Pozwoliłem sobie na otwarcie nowego tematu, wiem w wielu wątkach było to już wałkowane, ale ?
W grudniu przyjdzie czas na zmianę body z 330 na ....Wiem że co bym nie kupił postęp będzie spory. Mam już swojego faworyta.
Pytam czysto z ciekawości (być może są rzeczy o których nie wiem), czy widzicie przewagę 580 nad 65 czy może odwrotnie. Tylko te dwa body biorę pod uwagę. Nie chcę używanego (dlatego 700 niestety odpada). Z powodu zbyt wysokiej ceny 77 też. Moje fotki jak już wiecie to w większości krajobrazy, jak i dokumenty spotkań, konferencji itp.(czego jeszcze nie wiecie :smileyhappy:) . Ważną dla mnie sprawą jest też ilość wykonanych zdjęć z baterii, bo często chodzę po górach , a tam z prądem bywa różnie.
Mam nadzieję że skrobniecie tu coś ciekawego, za co bardzo z góry dziękuję
580 nie jest już produkowana, jest jednak jeszcze dostępna także można kupić dopóki stany magazynowe się nie wyczerpią. Co do kolejnych DSLR od Sony to wielka niewiadoma. Na chwilę obecną firma "widzi" przyszłość w SLT.
SLT to moim zdaniem półśrodek do całkowitego wyeliminowania lustra i migawki
Funkcje migawki mechanicznej przejmie elektroniczna a czujniki AF zostaną umieszczone w matrycy i lustro nie będzie potrzebne
Szczupic napisał(a):
SLT to moim zdaniem półśrodek do całkowitego wyeliminowania lustra i migawki
Funkcje migawki mechanicznej przejmie elektroniczna a czujniki AF zostaną umieszczone w matrycy i lustro nie będzie potrzebne
A co mają do tego obiektywy?
A co mają do tego obiektywy?
Wątpię, aby nastąpiło całkowite odcięcie się od bagnetu Jeśli już zmieni się mocowanie, to najpewniej zostanie pokazana odpowiednie przejściówka:)
A co ma wprowadzenie elektronicznej migawki i czujników AF w matrycy, do zmiany mocowania?
A co ma wprowadzenie elektronicznej migawki i czujników AF w matrycy, do zmiany mocowania?
Bardzo możliwe, że zmienić się może bagnet. Też o tym myślałem i o odpowiedniej przejściówce. W bagnecie A jest mechaniczny popychacz przysłony, który może nie nadążać za tym, co oferuje technologia SLT.
Zmiany bagnetów w systemach miały już miejsce - nic nowego.
Idealnie byłoby jakby po zmianie można było stosować przejściówkę tak, aby 'stare' obiektywy nadal mogły współpracować z nowymi technologiami...
Patrząc na to co robi Sony jestem prawie przekonany, że bagnet A wkrótce trafi na śmietnik historii a marketingowcy Sony będą przekonywać, że to najlepsze co mogło spotkać wszystkich użytkowników, bo teraz będą mogli kupić lepsze obiektywy które dadzą im więcej możliwości.
A przejściówka? Pewnie będzie, jak nie od Sony to Delty, Miyonga czy innego Chińczyka. Problem w tym, że to jednak raczej nie będzie to samo, bo jednak wydajność na przejściówce będzie gorsza niż bez. I niestety nie wydaje mi się, żeby komuś z Sony zależało na kompatybilności w wstecz, skoro można wypuścić nowe wspaniałe produkty które będą musiały się sprzedać.
W tym konkretnym przypadku ja bym kupił A580. Po pierwsze mniej szumi. Po drugie rozdzielczość matrycy jest więcej niż wystarczająca dla normalnych zastosowań (a zdjęcia z mojej A500 nie raz były drukowane w magazynach na rozkładówce 2xA4), za to z 24Mb za chwilę zapchają twardy dysk komputera
Owszem, AF jest gorszy, zdjęć seryjnych mniej, ale ja wolę ładniejsze zdjęcia od większego potencjału który na jakość zdjęć się nie przekłada.
Trzeba tylko mieć świadomość tego, że kupując A580 kupuje się de facto ostatnią lustrzankę Sony. Od tej pory mają być wyłącznie telewizory.