anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Auto focus nie zawsze prawidłowo ustawia ostrość

Par_Dez
Początkujący

Auto focus nie zawsze prawidłowo ustawia ostrość

Witam !
Nie wiem dlaczego ale w A300 18-70mm AF nie zawsze prawidłowo ostrzy.
Być może ten typ tak ma , ale równie dobrze może to być jakiś błąd aparatu lub
obiektywu.
Ustawiam ostrość trzymając wciśnięty spust do połowy pokazuje się zielony okrągły
punkt bez migania , robię testowe zdjęcie (np. z lampą błyskową ale i w normalnych warunkach na dworze) i okazuje się że - nie zawsze podkreślam nie zawsze - okazuje się że zdjęcie
wychodzi nie ostre na obiekcie na który nastawiana była ostrość.
Sprawdzam od razu przyciskiem AEL wybrany kadr.
Co ciekawe mam jupitera 9 i adapter nauczyłem się ustawiać ostrość ręcznie nawet nieźle mi to wychodzi ale zdjęcie jest ostre na wybranym fragmencie.
Próbowałem tak samo z kitowym obiektywem (AF - manual) i tu jest prawidłowo.
Sądzę że jest to wina kiepskiego AF w a300 , nie wiem bo zdaję sobie sprawę że wiele zależy od warunków oświetleniowych , kontrastu obiektu itd.
Ale równie dobrze może to być wada aparatu lub obiektywu.
Może ktoś ma jakieś uwagi w tym temacie ?

49 ODPOW. 49
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Być może Twoja puszka/obiektyw łapie front lub back focusa(ostrzy przed lub za obiektem) i wtedy wystarczy zabrać go do CSI na kalibracje:)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

prawdopodobnie masz BF/FF
ale bez fotki przykładowej/testowej trudno wyrokować.
Zrób test bateryjkowy - na ten temat możesz poczytac tutaj:
LINK
LINK

jeśli okaże się , że masz BacFocusa/FrontFocusa wyślij aparat w celu kalibracji do autoryzowanego serwisu DSLR SONY: C.S.I. Foto i Video
tutaj masz procedurę wysyłko sprzętu:LINK

SZFENDAK
Poszukiwacz

kris napisał(a):

prawdopodobnie masz BF/FF

według mnie ani jedno ani drugie
zdaję sobie sprawę że wiele zależy od warunków oświetleniowych , kontrastu obiektu itd.

i tu sam sobie dopowiedziałeś na pytanie
fotografia to malowanie światłem a jak jego brak to zaczynają się problemy
w A700/850/900 jest wbudowany dodatkowo "wspomagacz AF-u"
w niższych modelach nie ma jedynie możemy dodatkowo posłużyć się zewnętrzną lampą bo takowy wspomagacz posiada
a w ekstremalnych warunkach można sobie doświetlić małą latarką
żadna firma jeszcze nie zbudowała aparatu amatorskiego który by działał w ciemnościach chyba że jest to specjalny sprzęt do robienia zdjęć nocnych w podczerwieni

Par_Dez
Początkujący

"w niższych modelach nie ma jedynie możemy dodatkowo posłużyć się zewnętrzną lampą bo takowy wspomagacz posiada"
Ale w A300 jest doświetlenie wbudowaną lampą (chyba że się robi zdjęcia bez lampy) być może
masz rację.
Zrobię teraz test na planszy testowej to zobaczę wyniki , zgodnie z opisem w wyżej podanych
linkach.Co ciekawe w dobrych warunkach oświetleniowych też czasami mam ten problem , stąd te pytania.Być może że to ja zbyt szybko naciskam spust migawki.Zobaczę to zamieszczę wynik.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

mija właśnie dokładnie rok jak wybrałem się wraz ze znajomymi na wieczorne fotografowanie Powązkowskich grobów
koleżanka Ania i ja mając A100 w rękach mogliśmy w wielu sytuacjach tylko pomarzyć o zrobieniu zdjęć
a kolega Quter i Thomsx z A700 robili co chcieli i gdzie chcieli
i w brodę sobie plułem że nie zabrałem latarki

Par_Dez
Początkujący

Może ktoś mi podpowie jak ustawić te bateryjki w stosunku do obiektywu ?
prostopadle , pod jakim kątem , czy mogą stać trochę pod skosem aby było widać napis na wszystkich zupełnie zgłupiałem.Gdzieś czytałem poradnik to tam było napisane że oś obiektywu
ma być pod kątem 45 stopni.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

te 45 stopni to się robi dla takiej tablicy: LINK
test bateryjkowy imho powinno się wykonać na wprost. Pod żadnym kątem bo się Głębia Ostrości inaczej będzie rozkładać.

Początkujący

OK ! Już robię i wstawię i opiszę każdy obraz

Par_Dez
Początkujący

OK ! Już robię i wstawię i opiszę każdy obraz

Jak ustawię jedna za drugą na wprost to środkowej nie widać to chyba muszą być pod skosem - lekkim