anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Auto focus nie zawsze prawidłowo ustawia ostrość

Par_Dez
Początkujący

Auto focus nie zawsze prawidłowo ustawia ostrość

Witam !
Nie wiem dlaczego ale w A300 18-70mm AF nie zawsze prawidłowo ostrzy.
Być może ten typ tak ma , ale równie dobrze może to być jakiś błąd aparatu lub
obiektywu.
Ustawiam ostrość trzymając wciśnięty spust do połowy pokazuje się zielony okrągły
punkt bez migania , robię testowe zdjęcie (np. z lampą błyskową ale i w normalnych warunkach na dworze) i okazuje się że - nie zawsze podkreślam nie zawsze - okazuje się że zdjęcie
wychodzi nie ostre na obiekcie na który nastawiana była ostrość.
Sprawdzam od razu przyciskiem AEL wybrany kadr.
Co ciekawe mam jupitera 9 i adapter nauczyłem się ustawiać ostrość ręcznie nawet nieźle mi to wychodzi ale zdjęcie jest ostre na wybranym fragmencie.
Próbowałem tak samo z kitowym obiektywem (AF - manual) i tu jest prawidłowo.
Sądzę że jest to wina kiepskiego AF w a300 , nie wiem bo zdaję sobie sprawę że wiele zależy od warunków oświetleniowych , kontrastu obiektu itd.
Ale równie dobrze może to być wada aparatu lub obiektywu.
Może ktoś ma jakieś uwagi w tym temacie ?

49 ODPOW. 49
oldguest
Początkujący

Ostrość ustawiałem na ten koszyczek

Ja nie oto pytam, przeczytaj instrukcje obsługi od str. 73. Czy wiesz co to głębia ostrości?
A przy okazji skąd te rysy na ścianach, jakieś trzęsienie ziemi, a może mieszkasz na Śląsku?

Par_Dez
Początkujący

franek4always napisał(a):

Czyli BF/FF jest u mnie w porządku i winy należy raczej szukać u mnie że coś robię nie tak ,
tylko pytanie co ?
A może - tak jak pisałem - chodzi o takie czynniki jak właściwe światło , odpowiedni kontrast itp.Tylko dlaczego gdy ustawię obiekt w środku tego małego prostokącika to po chwili jest potwierdzenie w postaci zielonego kółeczka a zdjęcie potrafi być nie ostre , błędna interpretacja
aparatu czy jak ?

A jaki masz wybrany tryb i obszar autofokusa?

Tryb - pojedynczy AF , obszar - punktowy

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

skoro już wyjaśniliśmy że to nie wina AF-u to może by tak ustawić f 8-10 :nauseated_face:

Par_Dez
Początkujący

I owszem robiłem na 8 ale te obrazki się tu nie zmieściły.A tak za przeproszeniem , przed chwilą
czytałem co jest BF/FF i z tego co zrozumiałem to prawidłowo powinno być to w środku ostro a
to co za i przed już nie prawidłowej ostrości.
Coś trudno mi z tego wszystkiego zrozumieć o co chodzi.Mam na myśli posty dotyczące tego tematu.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ten test który robiłeś przy tych ustawieniach przysłony (f 4-5,6) wyszedł prawidłowo
chcąc zwiększyć głębię ostrości czyli wydłużyć obszar ostrości po za ustawiany punkt musisz przymknąć przysłonę
im więcej (np 11-16) tym dalsze obiekty będą ostre

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

i jeszcze jedno pytanie czy taką rozdzielczość masz ustawioną w aparacie?
1024x685

Par_Dez
Początkujący

Jakim cudem 1024 w aparacie takiej nie ma jest wysoka i standard.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Jakim cudem 1024 w aparacie takiej nie ma jest wysoka i standard.

zalecam dogłębne zapoznanie się z instrukcją. Wiele ciekawy spraw zostało tam poruszonych i zapewne wiele możesz się z niej nauczyć :smileythumbsup:
co do "wysoka/standard" to nie rozmiar zdjęcia (o co pytał Szfendak), a "jakość".

Początkujący

Z całym szacunkiem ale wertowałem tą instrukcję chyba ze sto razy i niestety , nie mogę znaleźć gdzie się ustawia taką rozdzielczość 1024x685.Być może na stare lata całkiem mi stępiał umysł.Jeżeli możesz to podpowiedz.Również co do opisu ustawiania instrukcji o którym
pisałem parę postów wyżej nie bardzo jest dla mnie zrozumiały , chodzi o pole , kwadracik czy
kreseczka pozioma.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Z całym szacunkiem :smileyarrow: str. 111

Pozdrawia Starosta :grin: