anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Blokowanie światła

profile.country.pl_PL.title
tom_ek9
Początkujący

Blokowanie światła

Witam
Poruszę temat bo może firma sony pokusi się o dodanie uaktualnienia dla siedemsetki w postaci
blokowania światła w spuście migawki. Wyszła poprawka taka co dziwne dla niższych modeli :( Czy jeszcze komuś brakuje tej funkcji tak jak mi :(

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Czy jeszcze komuś brakuje tej funkcji tak jak mi :(

Trudno nawet mi sobie wyobrazić, żeby przenosić guzik AEL na spust.
Dla mnie byłoby to po prostu niewygodne (jest mz bardzo wygodnie usytuowany) i chyba niepożądane. Przykładowo - na koncercie...masz pomiar punktowy, ustawiasz sobie ostrość na jakiegoś muzyka i czekasz na jakiś ciekawszy moment i kiedy on nadchodzi, w tym czasie zmienia Ci się oświetlenie (gaśnie lub wchodzą dodatkowe światła) - zablokowana z ostrością ekspozycja nie zmienia się i zdjęcie nadaje się do kosza bo albo niedoświetlone albo przepał.

W tamtych aparatach A230/330/380 przycisku blokady ekspozycji nie było wcale, w A700 podobnie jak w większości bardziej zaawansowanych konstrukcji blokada jest w postaci przycisku AEL i moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie jakie może być, pozwala mi na świadome jego używanie.

Crash-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Trudno nawet mi sobie wyobrazić, żeby przenosić guzik AEL na spust.
Dla mnie byłoby to po prostu niewygodne (jest mz bardzo wygodnie usytuowany) i chyba niepożądane. Przykładowo - na koncercie...masz pomiar punktowy, ustawiasz sobie ostrość na jakiegoś muzyka i czekasz na jakiś ciekawszy moment i kiedy on nadchodzi, w tym czasie zmienia Ci się oświetlenie (gaśnie lub wchodzą dodatkowe światła) - zablokowana z ostrością ekspozycja nie zmienia się i zdjęcie nadaje się do kosza bo albo niedoświetlone albo przepał..

Dokładnie tak. Też sobie jakoś nie wyobrażam tej opcji w spuście migawki.
Skoro gdzie indziej ustawiasz ekspozycję, a gdzie indziej łapiesz ostrość to niby jak by to miało ze sobą współpracować?
Poroniony pomysł według mnie.
Ps. no może działało by to tylko w przypadku MF ale to i tak bez sensu bo przycisk pod kciukiem jest wystarczająco wygodny.

tom_ek9
Początkujący

Skoro łapię ostrość w jakimś punkcie to znaczy że chodzi mi o dobre doświetlenie własnie tego punktu. Więc muszę dwa razy wykonać tą samą czynność na ten sam punkt. Jakbym fotografowała sobie krajobrazy i kamiuszczyki to mogę sobie łapać 8x nawet, a w ferworze walki np. na ślubie czy fotografii reportażowej nie ma na to czasu. Nie rozumiem jak może takiej funkcji komuś nie brakować. Patrzyłem taka opcja jest u każdego innego producenta i pomimo tego, że jest osobny też przycisk do blokowania ekspozycji, a w sony się nie chciało. :(

Crash-----
Początkujący

Skoro łapię ostrość w jakimś punkcie to znaczy że chodzi mi o dobre doświetlenie własnie tego punktu. Więc muszę dwa razy wykonać tą samą czynność na ten sam punkt. :(

Nie kapuję ciebie człowieku.
Skoro chcesz doświetlić ten sam obiekt na który celujesz i łapiesz ostrość to przecież tak właśnie się dzieje.
Przy wciśnięciu spustu migawki do polowy jest jednocześnie łapana ostrość i blokowana ekspozycja.
Jeśli nadal jest on za ciemny to niestety trzeba albo ustawić punktowy pomiar światła albo skorygować EV inaczej się nie da.
Przycisk AEL jest do blokady ekspozycji pod warunkiem że łapiesz ostrość na innym punkcie niż ten z którego łapiesz światło.

tom_ek9
Początkujący

to ja ciebie nie kapuje jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz. Przestaw sobie w tej swojej a350 pomiar świtała na punkt i złap ostrość na ciemnym obszarze a później skadruj zdjęcie tak że af znajdzie się w jaśniejszym miejscu niż łapałeś ostrość ( to miejsce będzie nie doświetlone)
Dla testu przestaw sobie aparat na preselekcję przysłony i punktowy pomiar złap ostrość w dowolnym punkcie manewruj teraz aparatem po terenie zobaczysz jak zmienia się czas naświetlania, gdy by była blokada w spuście migawki ten czas został by zablokowany jednym ruchem. Pozdrawiam

Crash-----
Początkujący

Dobra zwracam honor.
Faktycznie nie blokuje się ekspozycja przy punktowym pomiarze światła ale przy wielopunktowym już nie zauważyłem żeby się zmieniała, aczkolwiek faktycznie w niektórych sytuacjach może to sprawiać problem.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

to ja ciebie nie kapuje jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz.

Prosiłbym o mniej emocjonalny ton wypowiedzi. To, że masz inne zdanie na jakiś temat nie powinno być powodem do tak formułowanych zdań.

Przestaw sobie w tej swojej a350 pomiar świtała na punkt i złap ostrość na ciemnym obszarze a później skadruj zdjęcie tak że af znajdzie się w jaśniejszym miejscu niż łapałeś ostrość ( to miejsce będzie nie doświetlone)

Widzę, że na siłę przekonać mnie do swojego założenia...a ja Ci powiem, że to dla mnie szukanie dziury w całym na siłę. ;)

Mam ten punkt ciemny, który chcę, żeby był poprawnie naświetlony i teraz:
(Bardzo ważne jest jak ustawiony jest przycisk AEL - czy jest to blokada, która działa podczas trzymania guzika do momentu jego zwolnienia czy blokuje ekspozycję do momentu ponownego naciśnięcia AEL.)

No i załóżmy, że celuję sobie na ciemny (czy zupełnie dowolny obszar), który chcę mieć poprawnie naświetlony i wciskam guzik AEL (tu od metody blokady zależy czy trzymam ten guzik czy nie), ostrzę sobie na wybranym punkcie wciskając spust do połowy, kadruję jak chcę i ile chcę i robię zdjęcie. Nie wiem ile tu jest trudnych manewrów w tym schemacie....

Rozumiałbym, gdyby AEL był gdzieś umieszczony w miejscu np. podglądu ostrości - wtedy istotnie używanie tego byłoby niewygodne i zabierało czas. A tak masz go pod kciukiem i to jeszcze w A700, gdzie kciuk wręcz intuicyjnie znajduje tego guziola. :)

Myślę, że nie ma co robić tragedii, tylko spróbować zaprzyjaźnić się z AEL-em. :)

profile.country.GB.title
redjacek
Nowicjusz

AEL dziala tak jak trzeba w a700 = intuicyjne umiejscowienie przycisku, ja bym go nigdzie nie przenosil.

Herqles
Początkujący

Witam. ja zasugerowałbym chętnie firmie Sony drobną poprawkę w sofcie polegającą na tym by po przyciśnięciu spustu migawki do połowy i przytrzymywaniu go, następowało blokowanie nawsawienia ostrości bez jednoczesnego blokowania nastawienia ekspozycji (w zależności od trybu A lub S następuje obecnie blokada czasu lub przysłony dla skadrowanego ujęcia). W Canonach podczas przytrzymywania spustu migawki po nastawieniu ostrości środkowym czujnikiem na wybrany obiekt można dowolnie zmieniać kadrowanie, a aparat przez cały czas śledzi jasność w kadrze i zmienia parametry ekspozycji. Często jest to bardzo przydatne, gdyż nie musimy wówczas używać osobnych przycisków blokady ostrości czy blokady ekspozycji, co z kolei przyspiesza dokonanie wastaw w sytuacji gdy nie mamy za wiele czasu na nastawianie ostrości, dobór wlaściwej ekspozycji i kadrowanie. Myslę że ta opcja w menu aparatu (oczywiście zamiennie, czyli z możliwością wyboru przez uzytkownika, wraz z opcją, króra jest obecnie i która też w wielu sytuacjach się sprawdza) była by doceniona przez wielu zaawansowanych użytkowników, a w połączeniu z braketingiem ekspozycji dawałaby znakomite rezultaty. Myślę, że z perspektywy twórców softu jest to bardzo proste do zrealizowania, zaś dla użytkownikow będzie to kolejnym wygodnym narzędziem w menu aparatu. NINIEJSZYM ZGŁASZAM TAKĄ POPRAWKĘ DO MENU DLA A700!

Szczupic
Użytkownik

Herqles napisał(a):

Witam. ja zasugerowałbym chętnie firmie Sony drobną poprawkę w sofcie polegającą na tym by po przyciśnięciu spustu migawki do połowy i przytrzymywaniu go, następowało blokowanie nawsawienia ostrości bez jednoczesnego blokowania nastawienia ekspozycji

Nie wiem o co Ci chodzi przecież tak obecnie jest jak nastawisz ostrość w trybie A to przysłonę masz stałą a zmienia się czas w zależności od ekspozycji i możemy sobie zablokować ekspozycje osobnym przyciskiem :c20

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G